Προειδοποίηση Μπλερ προς Εργατικούς ενάντια σε μία στροφή προς τα αριστερά

Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 17:13
UPD:17:33
REUTERS/RONEN ZVULUN

O πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ υπογραμμίζει ότι η «κατευθυντήρια γραμμή» των Εργατικών θα πρέπει να είναι η αναζήτηση λύσεων και οράματος, όχι το να γίνουν το κόμμα «όπου διοχετεύει ο λαός τον θυμό του».

A- A A+

Προειδοποίηση στον ηγέτη των Εργατικών να μην γίνει και πάλι ένα αριστερό κόμμα διαμαρτυρίας, απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σε άρθρο – παρέμβασή του σχετικά με την στρατηγική της παράταξης.

Στο άρθρο, που δημοσιεύεται στο περιοδικό New Statesman, ο κ. Μπλερ κάνει λόγο για τον κίνδυνο επιστροφής «στην οικεία διαμάχη αριστεράς - δεξιάς», όπως αυτή που κυριαρχούσε πριν ο ίδιος αναλάβει την ηγεσία των Εργατικών και μεταλλαχθούν σε Νέους Εργατικούς, μετακινούμενοι στο κέντρο.

«Ξαφνικά, τμήματα του πολιτικού τοπίου που είχαν επισκιαστεί για αρκετά χρόνια, τουλάχιστον υπό την ηγεσία των Νέων Εργατικών και τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης συνασπισμού, διαφαίνονται ξανά ανάγλυφα», γράφει ο κ. Μπλερ.

«Το Συντηρητικό Κόμμα βάζει ξανά τον μανδύα της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, περιχαρακώνεται πίσω από κινήσεις εναντίον των “κλεφτών επιδομάτων”, των μεταναστών που παίρνουν τις δουλειές των βρετανών εργατών και – φυσικά – της σπατάλης των Εργατικών.

»Το Εργατικό Κόμμα είναι ξανά το κόμμα που αντιτίθεται στις “περικοπές των Τόρηδων’, τονίζει τις απάνθρωπες επιπτώσεις της πολιτικής των Συντηρητικών στην πρόνοια και εκπροσωπεί τους μη προνομιούχους και τους ευάλωτους», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Στο άρθρο του, ο κ. Μπλερ δεν αναφέρεται ονομαστικά στον αρχηγό των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ασκεί κριτική στην στρατηγική του κόμματος υπό την ηγεσία του.

Προειδοποιεί το κόμμα να μην επαναπαυθεί «στη παλιά του τακτική υπεράσπισης του στάτους κβο». Υπογραμμίζει ότι η «κατευθυντήρια γραμμή» των Εργατικών θα πρέπει να είναι η αναζήτηση λύσεων και οράματος, όχι το να γίνουν το κόμμα «όπου διοχετεύει ο λαός τον θυμό του».

Από την πλευρά του, ο κ. Μίλιμπαντ υπεραμύνθηκε της στρατηγικής του, υποστηρίζοντας ότι ωθεί το κόμμα προς τα εμπρός.

«Πάντα εκλαμβάνω πολύ, πολύ σοβαρά τον Τόνι Μπλερ, αλλά νομίζω ότι αυτό που κάνει το Εργατικό Κόμμα υπό τη ηγεσία μου είναι ότι προχωράει μπροστά. Ηγούμαι με τον τρόπο μου και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή