Βρετανία: Φόρος τιμής στη Μάργκαρετ Θάτσερ από το κοινοβούλιο

Δεν έλειψαν και οι αρνητικές κρίσεις
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 21:03
UPD:21:33
REUTERS/REUTERS TV

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επιφύλαξε τα πλέον θερμά λόγια για τη θανούσα, σημειώνοντας: «Ας είναι μονάχα αυτός ο επιτάφιός της: έκανε ξανά τη χώρα μας μεγάλη».

A- A A+

Τη μνήμη της πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών, τίμησαν οι βρετανοί βουλευτές σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο βρετανός πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, του οποίου είχε ηγηθεί η Θάτσερ, Ντέιβιντ Κάμερον, επιφύλαξε τα πλέον θερμά λόγια για τη θανούσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σημειώνοντας: «Ας είναι μονάχα αυτός ο επιτάφιός της: έκανε ξανά τη χώρα μας μεγάλη».

Ο κ. Κάμερον υπογράμμισε ακόμη ότι η Θάτσερ «όρισε και υπερέβη τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής της», ενώ χαρακτήρισε επιβεβλημένη και δίκαιη την πρωτοβουλία σύγκλησης της Βουλής προς τιμήν της.

 Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει άνω των επτά ωρών, δείγμα του ειδικού βάρους το οποίο έφερε η μορφή της Μάργκαρετ Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Βουλευτές αναφέρθηκαν σε σειρά επιτυχιών της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, από την ιδιωτικοποίηση «δυσκίνητων» οικονομικά κρατικών βιομηχανικών επιχειρήσεων έως την ανακατάληψη των Νήσων Φόκλαντ από τους Αργεντινούς το 1982.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, υπήρξαν και φωνές οι οποίες στάθηκαν σε αρνητικές επιπτώσεις των φιλικών προς την ελευθερία της αγοράς πολιτικών της πρώην πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων στην ανεργία, το κλείσιμο ορισμένων επιχειρήσεων, καθώς και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού σε ό,τι αφορά την πρόνοια.

Ανάμεικτα συναισθήματα στην αντιπολίτευση

Ο ηγέτης των Εργατικών και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, χαρακτήρισε τη Θάτσερ «μοναδική και εξέχουσα μορφή», πρωθυπουργό η οποία «όρισε την εποχή της».

Σημείωσε ωστόσο τις επιπτώσεις των αποφάσεών της ως πρωθυπουργού στην κοινότητα των ανθρακωρύχων, όταν αποφάσισε να κλείσει τα ανθρακωρυχεία της χώρας μετά από σειρά απεργιών, ενώ πρόσθεσε ότι οι ομοφυλόφιλοι είχαν αισθανθεί «στιγματισμένοι» από διάταγμα της συντηρητικής κυβέρνησης τη δεκαετία του ’80, το οποίο απαγόρευε τη λεγόμενη «προαγωγή της ομοφυλοφιλίας».

Η βουλευτής των Εργατικών και βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Γκλέντα Τζάκσον δέχθηκε γιουχαΐσματα από πλευράς συναδέλφων της, όταν επιχείρησε μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στα πεπραγμένα της θανούσας πρώην πρωθυπουργού.

Η κ. Τζάκσον έκανε λόγο για «αποτρόπαιη κοινωνική, οικονομική και πνευματική ζημία για τη Βρετανία» από τα πεπραγμένα της Θάτσερ, στεκόμενη ιδιαίτερη στο ζήτημα των αστέγων και των περικοπών στον κλάδο της πρόνοιας.

Για «πληγές οι οποίες δεν έχουν επουλωθεί» έκαναν λόγο και οι βουλευτές των εθνικιστικών κομμάτων της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Βουλευτές της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, αρνούμενη να τιμήσουν τη μνήμη της Θάτσερ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην υπουργού Στέγασης Τζον Χίλεϊ.

Στην κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ θα παρευρεθεί και η βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ η Β’.

Η μοναδική κηδεία πρώην πρωθυπουργού στην οποία έχει παρευρεθεί η Ελισάβετ στο παρελθόν ήταν εκείνη του ηγέτη της Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή