Απεβίωσε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Σε ηλικία 87 ετών
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 14:53
UPD:23:03
REUTERS/STRINGER

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ δείχνει προς τον ουρανό καθώς δέχεται τις επευφημίες των εκπροσώπων του κόμματος των Συντηρητικών στο συνέδριο στις 13 Οκτωβρίου του 1989.

A- A A+

Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 87 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

«Με μεγάλη λύπη η Κάρολ και ο Μαρκ Θάτσερ ανακοίνωσαν ότι η μητέρα τους, βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο σήμερα το πρωί», ανέφερε ο Λόρδος Μπελ.

Η κηδεία της θα τελεστεί με στρατιωτικές τιμές στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.

Η σημαία στην πρωθυπουργική κατοικία σήμερα κυματίζει μεσίστια έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Θάτσερ είχε διατελέσει αρχηγός της κυβέρνησης των Συντηρητικών από το 1979 μέχρι το 1990. Ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 1959 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής των Συντηρητικών στο Φίντσλεϊ του βορείου Λονδίνου, ενώ αποχώρησε από τη Βουλή των Κοινοτήτων το 1992. Διαδέχτηκε τον Έντουαρντ Χιθ στην ηγεσία του κόμματος το 1975 και κέρδισε τις εκλογές το 1979, το 1983 και το 1987.

Κόρη μπακάλη που σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με την ισχυρή αποφασιστικότητα που την έκανε γνωστή ως «Σιδηρά Κυρία», η Μάργκαρετ Θάτσερ αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγοι πολιτικοί, καθώς συνέθλιψε τα συνδικάτα και ιδιωτικοποίησε μεγάλο κομμάτι της βρετανικής οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μόλις έμαθε για τον θάνατο της Θάτσερ, ακύρωσε την προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ευρώπη και αναμενόταν να επιστρέψει στη χώρα από τη Μαδρίτη όπου βρισκόταν, το συντομότερο δυνατό.

 Χάσαμε μία σπουδαία ηγέτιδα, μία σπουδαία πρωθυπουργό και μία σπουδαία Βρετανίδα

Ντ. Κάμερον, Βρετανός πρωθυπουργός

«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Λαίδης Θάτσερ. Χάσαμε μία σπουδαία ηγέτιδα, μία σπουδαία πρωθυπουργό και μία σπουδαία Βρετανίδα. Όχι απλώς ηγήθηκε της χώρας μας, αλλά την έσωσε. Πιστεύω ότι θα περάσει στην ιστορία ως η σπουδαιότερη πρωθυπουργός της Βρετανίας», επισήμανε σε μήνυμά του στο Twitter ο κ. Κάμερον.

Τη λύπη της εξέφρασε, μέσω εκπροσώπου της, και η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία δήλωσε ότι θα στείλει συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια της εκλιπούσης.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ντ. Κάμερον: «Χάσαμε μια μεγάλη ηγέτιδα»

Η είδηση του θανάτου της Μάργκαρετ Θάτσερ βρήκε τον Βρετανό πρωθυπουργό στην Ισπανία. «Είναι μια μεγάλη απώλεια για τη χώρα» ήταν οι πρώτες λέξεις του Ντέιβιντ Κάμερον. Στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε: «Χάσαμε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια σπουδαία πρωθυπουργό και μια μεγάλη Βρετανίδα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ χαρακτήρισε τη Θάτσερ ως μία από τις «καθοριστικές μορφές στη σύγχρονη βρετανική πολιτική». «Μπορεί να δίχασε τις απόψεις στη διάρκεια της πολιτικής της σταδιοδρομίας, αλλά όλοι θα αναγνωρίσουν σήμερα τη δύναμη της προσωπικότητάς της και τη ριζοσπαστικότητα της πολιτικής της».

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, σημείωσε ότι η Θάτσερ «άλλαξε τη Βρετανία για πάντα και όλοι μας της χρωστάμε πολλά. Αφήνει πίσω της μια κληρονομιά την οποία λίγη θα μπορέσουν να αγγίξουν στο μέλλον. Αναπαύσουν εν ειρήνη Μάργκαρετ».

REUTERS/JOANNA PARTRIDGE

Την αντίθεση του κόμματός του σε πολλές από τις θέσεις της Θάτσερ επισήμανε στο μήνυμά του ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ. «Θα τη θυμόμαστε ως μία μοναδική μορφή. Μεταμόρφωσε την πολιτική για μία ολόκληρη γενιά. Ήταν η πρώτη γυναίκα πολιτικός της Βρετανίας... Μετακίνησε τον μεσαίο χώρο στη βρετανική πολιτική και ήταν τεράστια μορφή στην παγκόσμια σκηνή. Το Εργατικό Κόμμα διαφωνούσε με πολλά από αυτά που έκανε και θα μείνει για πάντα μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Αλλά μπορούμε να διαφωνούμε και ταυτόχρονα να νιώθουμε μεγάλο σεβασμό για τα πολιτικά της επιτεύγματα και την προσωπική της δύναμη», ανέφερε.

REUTERS/ANDREW WINNING

Μεσίστια κυματίζει η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου στην πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Με πολλή λύπη έμαθα για τον θάνατο της βαρόνης Θάτσερ. Η μνήμη της θα ζήσει για πολλά χρόνια αφότου ο κόσμος ξεχάσει τα γκρίζα κοστούμια της σημερινής πολιτικής», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

«Μεγάλη πολιτική προσωπικότητα»

Η Θάτσερ ήταν μια «μεγάλη πολιτική προσωπικότητα» η οποία «θα μείνει στην ιστορία», δήλωσε ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για μία από τις λαμπρότερες πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης εποχής, ενώ αναφερόμενος στη συμβολή της στις σοβιετοβρετανικές σχέσεις, σημείωσε ότι οι Ρώσοι θα της θα θυμούνται πάντοτε το έργο της με ευγνωμοσύνη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Αμερική έχασε μία «πραγματική φίλη» και ο κόσμος μία υπερασπίστρια της ελευθερίας.

«Ως μία αμεταμέλητη υποστηρίκτρια της διατλαντικής μας συμμαχίας, ήξερε ότι με δύναμη και αποφασιστικότητα μπορούσαμε να κερδίσουμε τον Ψυχρό Πόλεμο», σύμφωνα με γραπτή του δήλωση.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Για από τις μεγαλύτερες ηγετικές μορφές του 20ού αιώνα έκανε λόγο μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζον ΜακΚέιν.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, υπογράμμισε ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν «μια εξαίρετη πολιτικός και διαπρύσια υπερασπίστρια της ελευθερίας, συνήγορος της αναγκαιότητας της ύπαρξης του ΝΑΤΟ, καθώς και της διατλαντικής επαφής».

Μία εκπληκτική πολιτικό με αδάμαστο χαρακτήρα, η οποία, ωστόσο, δεν υπολόγιζε συνομιλητές της τους οποίους θεωρούσε υποδεέστερους της ίδιας, χαρακτήρισε την πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου ο γάλλος πρώην πρόεδρος, μεταξύ 1974 και 1981, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν.

Ο πρωθυπουργός του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, έκανε λόγο για «μια από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες τις οποίες γνώρισε ποτέ ο κόσμος», ενώ πρόσθεσε ότι επρόκειτο για μία ιδιαίτερα δυναμική ηγέτη, η οποία υπηρέτησε αναντίρρητα την πατρίδα της, ενδυναμώνοντας ιδιαίτερα την οικονομία του Ηνωμένου Βασίλειου.

Τα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Βουλή των Λόρδων, θα συνεδριάσουν σε ειδικές συνεδριάσεις στη μνήμη της πάλαι ποτέ αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος την ερχόμενη Τετάρτη, στις 14.30 (16.30 ώρα Ελλάδος).

Παράλληλα, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρώτος τόμος της βιογραφίας της Σιδηράς Κυρίας θα εκδοθεί μετά την κηδεία της.

Το βιβλίο αποτελεί έργο του πρώην συντάκτη της εφημερίδας Daily Telegraph, Τσαρλς Μουρ, με την έγκριση της ίδιας της Μάρκγαρετ Θάτσερ, και τιτλοφορείται Not For Turning.

Η συγγραφή του ανατέθηκε στον κ. Μουρ το 1997, με την υπόμνηση ότι δεν θα εκδιδόταν όσο η Θάτσερ θα βρισκόταν εν ζωή.

Πένθος στις Νήσους Φόκλαντ

Ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου των Νήσων Φόκλαντ, Μάικ Σάμερς, δήλωσε πως ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ σηματοδοτεί μία ημέρα πένθους για τους κατοίκους των, οι οποίοι έβλεπαν πάντοτε στο πρόσωπο της πρώην πρωθυπουργού τον απελευθερωτή της υπερπόντιας αυτής βρετανικής αποικίας.

Τα νησιά είχαν καταληφθεί παροδικά από το στρατό της Αργεντινής, το 1982, με τη Μεγάλη Βρετανία να πραγματοποιεί απόβαση και ανακατάληψή τους.

Ένας άλλος κάτοικος των νήσων την χαιρέτισε ως «τον δικό τους Ουίνστον Τσόρτσιλ».

«Για μένα ήταν ό,τι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ υπήρξε για τη Βρετανία το 1940. Ήταν το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση, τη σωστή στιγμή και έπραξε το σωστό», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο 60χρονος Τομ Μίλερ, ιδιοκτήτης καταστήματος που πωλεί πατριωτικά ενθυμήματα και δώρα και δηλώνει πως θυμάται έντονα τις μέρες του 1982.

Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες σε όλη την περιοχή των Νήσων αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος της «Σιδηράς Κυρίας» και ο κ. Σάμερς τόνισε ότι θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή