Ν. Κορέα: Συγκεχυμένες πληροφορίες για πυρηνική δοκιμή από την Πιονγκγιάνγκ

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 10:09
UPD:12:57
REUTERS/KCNA

Στρατιωτικά γυμνάσια του βορειοκορεατικού στρατού (φωτ. αρχείου).

 

 

A- A A+

Η Νότια Κορέα ανακάλεσε προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργού Ενοποίησης, σύμφωνα με την οποία η Πιονγκγιάνγκ δείχνει να ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες για την πραγματοποίηση μιας τέταρτης πυρηνικής δοκιμής.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι παρόλο που έχει διαπιστωθεί δραστηριότητα στο υπόγειο κέντρο πυρηνικών δοκιμών του Βορρά, Πανγκ-ρι, φαίνεται ότι είναι συνηθισμένη. Η Σεούλ «δεν έχει διαπιστώσει ασυνήθιστες κινήσεις που να υποδεικνύουν ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή», είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα JoongAng Ilbo που επικαλείται επίσημη νοτιοκορεατική πηγή, στις εγκαταστάσεις του Πανγκι-Ρι παρατηρήθηκαν κινήσεις ίδιας φύσης με αυτές που είχαν παρατηρηθεί πριν από την τρίτη πυρηνική δοκιμή στις 12 Φεβρουαρίου. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, η οποία μοιάζει πολύ με αυτά που είχαμε δει πριν από την τρίτη δοκιμή», ανέφερε η εφημερίδα.

Νωρίτερα σήμερα, ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Ρίο Κιλ-Τζάε, ερωτηθείς από νοτιοκορεάτες βουλευτές ενώπιον του κοινοβουλίου σχετικά με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, είχε δηλώσει ότι υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα στο Πανγκ-ρι, που συνάδει με την εικόνα που υπήρχε πριν την προηγούμενη πυρηνική δομική του Φεβρουαρίου. «Υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις», είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο κ. Ρίο δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί ότι έκανε αυτά τα σχόλια και ότι «ξαφνιάστηκε» που τα είδε στα ΜΜΕ, παρόλο που υπήρχαν στο μαγνητοσκοπημένο υλικό από το κοινοβούλιο.

Είχε προηγηθεί έντονη φημολογία για τις κινήσεις του Βορρά, εν μέσω της φιλοπόλεμης ρητορικής των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τον Κιμ Τζανγκ-Σου, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προέδρου Παρκ Γκεούν Χίε, η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή γύρω στις 10 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορεί πλέον να εγγυάται την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών.

Οι δοκιμές μπορεί να πραγματοποιηθούν πριν από τις 15 Απριλίου, επέτειο της γέννησης του ιδρυτή του κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Το 2012, πριν από την ημερομηνία αυτή η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει μια ανεπιτυχή πυραυλική δοκιμή, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον πρέπει να ήταν δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Κλείνει προσωρινά η βιομηχανική ζώνη Καε σόγκ

Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τους 50.000 εργάτες της από τη βιομηχανική ζώνη Καε σόγκ, η οποία λειτουργεί με τη συνεργασία της Νότιας Κορέας, και ότι θα αναστείλει προσωρινά όλες τις εργασίες εκεί.

«Θα ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες στη ζώνη και θα εξεταστεί εάν θα επιτραπεί η συνέχιση της ύπαρξής της ή θα κλείσε», ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, Κιμ Γιαγκ Γκον, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της Βόρειας Κορέας KCNA.

Στη ζώνη εργάζονται Βορειοκορεάτες, αλλά χρηματοδοτείται και διοικείται από τον Νότο, ενώ ήταν ένα από τα τελευταία σύμβολα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες της Κορεατικής Χερσονήσου.

Η Κίνα «επιθυμεί την ειρήνη»

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την ειρήνη και όχι τον πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο ύστερα από την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, μία κατάλληλη λύση για το πυρηνικό ζήτημα της Βόρειας Κορέας είναι ευθύνη όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, έκανε σήμερα έκκληση στην Πιονγιάνγκ να αποφύγει κάθε «νέα πρόκληση» μετά την ανακοίνωση της Σεούλ περί ενδείξεων για τέταρτη πυρηνική δοκιμή.

Κλιμακούμενες εντάσεις

Οργισμένη από τις αλλεπάλληλες κυρώσεις σε βάρος της μετά τη νέα της δοκιμή στις αρχές Φεβρουαρίου και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας που είναι σε εξέλιξη, η Βόρεια Κορέα ενέτεινε τις τελευταίες εβδομάδες την πολεμική ρητορική.

Μετέφερε σιδηροδρομικά στις αρχές της εβδομάδες, δύο πυραύλους Μουσουντάν και τους εγκατέστησε σε οχήματα εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες, σύμφωνα με τη Σεούλ.

Οι πύραυλοι Μουσουντάν που παρουσιάστηκαν δημόσια για πρώτη φορά σε στρατιωτική παρέλαση τον Οκτώβριο του 2010, φέρεται να έχουν βεληνεκές 3.000 χλμ., δηλαδή ικανότητα να πλήξουν τη Νότια Κορέα ή την Ιαπωνία.

Ο πύραυλος αυτός, αδιευκρίνιστης ακτίνας δράσης, μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 4.000 χλμ. όταν φέρει ελαφρύ οπλικό φορτίο και συνεπώς να πλήξει το νησί Γκουάμ στο Ειρηνικό που απέχει 3.380 χλμ από τη Βόρεια Κορέα και όπου σταθμεύουν 6.000 αμερικανοί στρατιώτες.

«Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη προετοιμασίας πολεμικής σύγκρουσης ευρείας κλίμακας επί του παρόντος αλλά ο Βορράς πρέπει να αναμένει αντίποινα σε περίπτωση ενός τοπικά περιορισμένου πολέμου», προειδοποίησε ο Κιμ Τζανγκ-Σου.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναβάλλει τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που φέρει πυρηνική κεφαλή, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα από την αεροπορική βάση Βάντενμπερκ στην Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ αποφάσισε την αναβολή αυτή ώστε να αποφευχθεί μια δοκιμή που «μπορεί να θεωρηθεί ότι εντείνει την κρίση που είναι σε εξέλιξη με τη Βόρεια Κορέα».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή