Ο 83χρονος φυσικός, κάτοικος Εδιμβούργου, επιμένει πως η συγκεκριμένη αναφορά δεν είναι αστεία αλλά παραπλανητική.
Τη δεκαετία του ’60, ο Higgs διατύπωσε τη θεωρία για ένα υποατομικό σωματίδιο, το οποίο από τότε ονομάστηκε μποζόνιο Higgs, ώστε να εξηγήσει το μυστήριο του πώς προσδίδεται μάζα στην ύλη. Ωστόσο ο καθηγητής Higgs θέλει ο κόσμος να σταματήσει να το αποκαλεί «σωματίδιο-Θεός», διότι δεν πιστεύει πως το σωματίδιο που διατηρεί τη φυσική υφή του σύμπαντος είναι το έργο ενός παντοδύναμου δημιουργού.
Σύμφωνα με τον Higgs, το προσωνύμιο ξεκίνησε ως αστείο, και μάλιστα όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο. Η φράση δημιουργήθηκε για γνωστό βιβλίο του 1993, από το συγγραφέα Ντικ Τερέζι και το βραβευμένο με Νόμπελ φυσικό Λήον Λέντερμαν. Συγκεκριμένα ο Λέντερμαν γράφει: «αυτό το μποζόνιο είναι τόσο κεντρικό στη φυσική, τόσο κρίσιμο για την τελική κατανόηση της δομής της ύλης, και όμως τόσο απατηλό, που του έδωσα το προσωνύμιο σωματίδιο-Θεός».
EPA
«Γιατί σωματίδιο-Θεός (God particle); Διότι ο εκδότης δε μας επιτρέπει να το αποκαλέσουμε καταραμένο ή αναθεματισμένο σωματίδιο (Goddamn particle), αν και θα ήταν ένας πιο κατάλληλος τίτλος, δεδομένης της φύσης του και των δαπανών που έχει προκαλέσει», συμπλήρωσε.
Ωστόσο ο Higgs δε συμφωνεί με το σκεπτικό του Λέντερμαν και σε δηλώσεις του στο BBC Σκωτίας ανέφερε πως αφενός είναι άθεος και αφετέρου ο Λέντερμαν δεν έπρεπε να κάνει αυτό το ιδιαίτερα παραπλανητικό αστείο.
Μετά την περσινή ανακάλυψη του σωματιδίου που είχε προβλέψει το 1964, από το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, ο Higgs έγινε παγκόσμια γνωστός και δέχτηκε πολυάριθμα βραβεία, αν και προσπεράστηκε για το φετινό Νόμπελ Φυσικής.
Μία εκδοχή για τη διατύπωση της ιστορικής θεωρίας είναι πως ο Higgs συνέλαβε το μηχανισμό που εξηγεί γιατί τα βασικά δομικά συστατικά του σύμπαντος έχουν μάζα, ενώ βρισκόταν στο διάσημο όρος Κερν Γκορμ στα ανατολικά Χάιλαντς της Σκωτίας.