Γαλλία: Δημόσια δήλωση περιουσιακών στοιχείων για τους υπουργούς

Αυστηρότερη νομοθεσία και για τους βουλευτές εισηγείται η κυβέρνηση
Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 20:07
UPD:20:10
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Η δημόσια δήλωση των περιουσιακών στοιχείων των υπουργών έρχεται σε μια προσπάθεια από πλευράς του προέδρου Ολάντ (αριστερά) να μεταστραφεί το κλίμα το οποίο δημιούργησε το σκάνδαλο του πρώην υπουργού Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ (δεξιά).

A- A A+

Μέχρι τις 15 Απριλίου θα έχει δημοσιοποιηθεί η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων όλων των μελών της γαλλικής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε επισήμως το Παρίσι.

Πρόκειται για μέτρο το οποίο έρχεται σε μια προσπάθεια από πλευράς του προέδρου Ολάντ και του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος να μεταστραφεί το αρνητικό κλίμα το οποίο δημιούργησε το σκάνδαλο Καϊζάκ.

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών σχεδιάζει ακόμη την κατάθεση νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο βουλευτές και γερουσιαστές θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν λεπτομερειακά τα περιουσιακά τους στοιχεία κάθε είδους και θα εισάγει αυστηρότερες ποινές για οικονομικές απάτες.

Μέχρι σήμερα, οι γάλλοι υπουργοί ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν μονάχα ό,τι αφορούσε διαφορές τους με τρίτους σε αστικό επίπεδο.

Ο γάλλος πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ερό, Ζερόμ Καϊζάκ, κατηγορείται για απάτη σε ό,τι αφορά μυστικό λογιαριασμό τον οποίο διατηρούσε σε ελβετική τράπεζα.

Παραδέχθηκε δε επισήμως την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της δικαιοσύνης ότι είχε αποκρύψει συνολικά 600.000 ευρώ στο συγκεκριμένο λογαριασμό, προκαλώντας μεγάλο σοκ σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, αποκάλυψε τα περιουσιακά του στοιχεία τη Δευτέρα το απόγευμα.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δε΄χτηκε και δεύτερο χτύπημα μέσα στην εβδομάδα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πρώην ταμίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν Ζακ Οζιέ, είχε επενδύσει σε δύο υπεράκτιες (offshore) εταιρείες στα νησιά Κέιμαν.

Ο κ. Οζιέ, ο οποίος διαχειριζόταν και τους πόρους της προεκλογικής καμπάνιας του Φρανσουά Ολάντ, επέμεινε ότι δεν υπήρχε τίποτε το παράνομο στην εμπλοκή του με τους φορολογικούς παραδείσους.

Η γκωλική, συντηρητική αντιπολίτευση δηλώνει ότι τα μέτρα για τη διαφάνεια δεν είναι ικανοποιητικά και απαιτεί από τον πρόεδρο της χώρας τον πλήρη ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο κ. Ολάντ είχε εκλεγεί το 2012 στον προεδρικό θώκο με σημαία τη «διαφάνεια» και την «ακεραιότητα» στη δημόσια ζωή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή