Εισαγγελική έρευνα για off-shore εταιρείες

Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 18:28
UPD:19:40
Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
A- A A+

Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις off-shore εταιρείες που συνδέονται με τη χώρα μας έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου.

Η παρέμβαση της εισαγγελικής λειτουργού έχει αφετηρία τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα» περί δεκάδων εξωχώριων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους που συνδέονται με φυσικά και νομικά πρόσωπα φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης θα περάσει στα… χέρια των εισαγγελέων Τζώνη και Κορέα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή από πρόσωπα, που φέρονται να εμπλέκονται με τις 107 υπεράκτιες εταιρείες.

Η εφημερίδα συμμετείχε σε παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), σε συνεργασία με Μέσα Ενημέρωσης από 48 χώρες, που αποκάλυψε στοιχεία για τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία εκτιμώνται γύρω στα 25 τρισεκατομμύρια ευρώ, κρυμμένα και «σταθμευμένα» σε offshore εταιρείες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 107 εξωχώριες εταιρείες, των οποίων δημοσιεύθηκαν τα ονόματα και οι διευθύνσεις τους, είναι αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων, ενώ ήδη οι τέσσερις είναι γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών. Από τις υπόλοιπες 103 offshore που εμφανίζουν έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, οι 18 συνδέονται με πρόσωπα τα οποία δήλωσαν διευθύνσεις εκτός νομού Αττικής.

Ως μέτοχοι ή διαχειριστές 33 από τις επίμαχες εταιρείες εμφανίζονται πρόσωπα, κάτοικοι Αττικής - Κολωνάκι, Πειραιά, Γλυφάδα και βόρεια Προάστια- ενώ συνδεόμενα με αυτές φυσικά πρόσωπα σχετίζονται με δικηγορικά γραφεία, εφοπλιστικά γραφεία, ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, ενώ υπάρχει και περίπτωση σχολής χορού. 

Στο πλαίσιο της έρευνας των δημοσιογράφων, φέρεται ότι προέκυψαν στοιχεία και για την υπόθεση του προσωρινά κρατούμενου κατασκευαστή Γιάννη Καρούζου, υπόθεση που χειρίζεται ήδη η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Π. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, «Τα Νέα» αναφέρονται σε offshore που συνδέεται με τον κατασκευαστή, ο οποίος έκανε εξαγωγές στο Ντουμπάι με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με εμπλοκή κυπριακού δικηγορικού γραφείου. Βάσει του δημοσιεύματος, με το όλο θέμα συνδέεται και ένα εμπορικό κέντρο στα νότια προάστια της Αθήνας.

Ο 57χρονος Γιάννης Καρούζος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2012 στη Γλυφάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή