Ελένη Μπέη: «Οι ήρωες τους έργου ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου…»

Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 10:35

Στο θολό τοπίο της ζωής τους, οι ηρωίδες του έργου αφηγούνται την ιστορία τους. Επειδή υπάρχει αλήθεια, δε δημιουργούνται μύθοι. Τίποτα δεν είναι φανταστικό και γι’ αυτό δεν φθείρεται.

A- A A+

Υποδυόμενη την ώριμη πόρνη σε ένα θεατρικό έργο φτιαγμένο από ποιήματα, η Ελένη Μπέη ακροβατεί στις δυσκολίες της ζωής της και μας μιλά για την παράσταση «Μαύρα τακούνια».

Σαν ένα ερωτικό κάτοπτρο που καθρεφτίζει αισθήματα, ένστικτα και εμπειρίες, το έργο του Γιώργου Χρονά παρουσιάζεται στο θέατρο Εκάτη, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Στο θολό τοπίο της ζωής τους, οι ηρωίδες του έργου αφηγούνται την ιστορία τους. Επειδή υπάρχει αλήθεια, δε δημιουργούνται μύθοι. Τίποτα δεν είναι φανταστικό και γι’ αυτό δεν φθείρεται. Ο έρωτας είναι μια αυθαίρετη και αθέλητη επιλογή τους. Πρόσωπα που κατοικούνται από λαγνεία και δελεάζονται από την καταστροφή. Ο ένας είναι καταδικασμένος να υπάρχει μέσα στον άλλον. Γυναίκες που βλέπουν στον καθρέφτη τη ζωή που σταματά, τη χαμένη νεότητα, την ομορφιά από τις στιγμές που χάθηκε, τον πόνο. Καταλαβαίνουν την ευτυχία, αφού την έχουν χάσει και σχοινοβατούν τελετουργικά προς το πένθος.

Σε έναν κόσμο πραγματικό και συμπαγή που συνδέεται με πικρά δάκρυα και μοναξιά, η Ελένη Μπέη ενσαρκώνει τη Βεργίνα και καθώς αφήνει να την παρασύρουν τα κύματα του σύμπαντος, μας μιλά για την παράσταση.

Πού βασίζεται η παράσταση;

Η ηθοποιός Ελένη Μπέη.

«Στο ποίημα “Τα μαύρα τακούνια” του Γιώργου Χρονά, αλλά και σε αποσπάσματα από άλλα ποιήματά του, τα οποία ο ίδιος μαζί με τη σκηνοθέτιδα Βαλεντίνη Λουρμπά ένωσαν και έφτιαξαν το έργο».

Σε ποιους συναισθηματικούς λαβύρινθους χάνονται οι ήρωες του έργου;

«Οι ήρωες του έργου χάνονται στην αίσθηση της απώλειας, της θλίψης, του πόνου, της αυτολύπησης, του φόβου, της ανασφάλειας, της ενοχής, του θυμού, της συμπόνιας, της αγωνίας για το μέλλον, αλλά και της ελπίδας για τη ζωή, τον έρωτα και την αγάπη.  Δηλαδή, ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου». 

Τί συνειδητοποιούν, τελικά, μέσα από τον πόνο και τη μοναξιά;

«Φθάνοντας προς το τέλος του έργου, εγώ, σαν Βεργίνα, αισθάνομαι σαν ένα πιόνι του σύμπαντος, που αφήνεται να την παρασύρει το κύμα. Όλοι συνειδητοποιούμε πόση λίγη σημασία έχει ο καθένας μας, αποδεχόμενοι την πραγματικότητά μας. Όλοι, εκτός από τη Νόρα, την ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής, τη “σκληρή”, που στο τέλος του έργου αποκαλύπτει την αδυναμία της, σοκάροντας εμάς και τους θεατές μαζί».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνη Λουρμπά, μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Σαριμανώλης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Γεωργίου, Γιάννης Κωσταράς, Ελένη Μπέη και Όλγα Στέφου.

Πληροφορίες

Θέατρο Εκάτη, Εκάτης 11 - Πλατεία Κυψέλης (3η παράλληλος μετά την Κρίσης), τηλ.: 210 6401931. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: έως 28 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων): Δευτέρα: 21.00, Τρίτη: 20.00. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό: 7 ευρώ.

                                                                   
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς