Περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή

...αλλά δεν πληρώνουν για μέτρα προστασίας
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 14:43
UPD:14:43
REUTERS/ERIC THAYER

Το 82% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της λήψης μέτρων που θα βοηθήσουν τις παράκτιες περιοχές να αντεπεξέλθουν στην άνοδο της στάθμης των υδάτων ή σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος κυκλώνας Σάντι.

A- A A+

Σημαντική αύξηση του αριθμού των Αμερικανών που πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί πραγματικότητα καταγράφει νέα δημοσκόπηση του Στάνφορντ. Όπως διαπιστώνεται ωστόσο, οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να επωμιστούν το κόστος για τη θωράκιση των πιο ευάλωτων περιοχών.

Το 82% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή ήδη λαμβάνει χώρα. Στο ίδιο ποσοστό τάσσονται υπέρ της λήψης μέτρων που θα βοηθήσουν τις παράκτιες περιοχές να αντεπεξέλθουν στην άνοδο της στάθμης των υδάτων ή σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρόσφατος κυκλώνας Σάντι που προκάλεσε καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περίπου έξι στους δέκα πιστεύουν ότι ένα αποτελεσματικό μέτρο θωράκισης είναι η αλλαγή των οικοδομικών κανονισμών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης στην ανέγερση νέων κτηρίων σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Μόλις 3 στους 10 θεωρούν ότι η κατασκευή κυματοθραυστών αποτελεί καλή λύση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα από την GfK Custom Research για λογαριασμό του πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε δείγμα 1.147 ενηλίκων, με περιθώριο σφάλματος ±4.9%.

«Ο κόσμος υποστηρίζει τη λήψη προληπτικών μέτρων», δήλωσε στη USA Today ο Τζον Κρόσνικ από το Ινστιτούτο Γουντς για το Περιβάλλον, το οποίο υπάγεται στο Στάνφορντ. Πρόσθεσε ότι η δημοσκόπηση είναι η πρώτη που επικεντρώνεται στα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Κατά τον Κρόσνικ, ένα από τα βασικότερα σημεία που προκύπτουν από τις απαντήσεις είναι ότι οι περισσότεροι θεωρούν πως η προσαρμογή δεν θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, αλλά αντιθέτως, θα βοηθήσει π.χ. δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον, 6 στους 10 απ’ όσους δήλωσαν ότι αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή, τάσσονται υπέρ της λήψης προληπτικών μέτρων.

Ποιος όμως πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό; Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το κόστος θα πρέπει να επωμιστούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που επηρεάζονται άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μόλις το 38% είπαν πως θα πρέπει να πληρώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Υπέρ της λήψης μέτρων οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί

Την ίδια ώρα, από τα αποτελέσματα δεύτερης δημοσκόπησης προκύπτει ότι οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι θεωρούν απαραίτητη την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη κι αν οι πολιτικοί που τους εκπροσωπούν δεν συμφωνούν.

Συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύει η δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον σε δείγμα 700 Ρεπουμπλικανών ή ανεξάρτητων που κλίνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το 62% συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης. Μόλις το 1/3 δήλωσαν ότι ταυτίζονται με τις θέσεις του κόμματος για την κλιματική αλλαγή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή