Πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο η εξέταση αναπνοής

Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 10:10
UPD:10:10
SHUTTERSTOCK

Οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα αναπνοής από μικρή ομάδα εθελοντών και το ανέλυσαν με τη βοήθεια ειδικού φασματόμετρου, το οποίο κάνει μετρήσεις στη μάζα των χημικών ουσιών που υπάρχουν στην αναπνοή.

A- A A+

Μετά την πειραματική εξέταση αναπνοής που ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ για τον εντοπισμό διαφόρων ασθενειών, ανάμεσα στις οποίες και ο καρκίνος, επιστήμονες στην Ελβετία παρουσίασαν μια μελέτη για τη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία φαίνεται ότι σύντομα θα αποτελεί ένα εξαιρετικό διαγνωστικό εργαλείο.

Ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ελβετικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη θέλησαν να εξακριβώσουν πόσο αποτελεσματική είναι η εξέταση αναπνοής για κάθε άτομο ξεχωριστά, επειδή τα σωματίδια που εκπέμπονται κατά την εκπνοή δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας, τη χορήγηση φαρμάκων κτλ.

Οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα αναπνοής από μικρή ομάδα εθελοντών και το ανέλυσαν με τη βοήθεια ειδικού φασματόμετρου, το οποίο κάνει μετρήσεις στη μάζα των χημικών ουσιών που υπάρχουν στην αναπνοή.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Chemical Communications, τα σωματίδια στην αναπνοή αποτελούν ένα ξεχωριστό αποτύπωμα για κάθε άνθρωπο, δηλαδή κάτι ανάλογο με τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Έτσι, μια τέτοια εξέταση μπορεί να εντοπίσει ίχνη που μαρτυρούν τη συνολική κατάσταση της υγείας, τις ασθένειες που μπορεί να υπάρχουν χωρίς να έχουν εκδηλωθεί, αλλά και τα φάρμακα που πιθανόν λαμβάνει κανείς.

Αφού μελέτησαν τα δείγματα που έλαβαν από τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη τους, οι ερευνητές στην Ελβετία διαπίστωσαν ότι υπήρχαν κάποια κοινά στοιχεία σε όλους, όπως διοξείδιο του άνθρακα, όμως πέρα από αυτά οι διαφορές  ήταν ουσιαστικές. Κι αυτό γιατί τα σωματίδια που υπήρχαν σε κάθε δείγμα ήταν μοναδικά και αντιπροσωπευτικά για κάθε περίπτωση. Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η εξέταση αναπνοής μπορεί να γίνει μια εξαιρετική μέθοδος διάγνωσης, καθώς διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για αυτό, δηλαδή είναι μη επεμβατική και δεν χρειάζεται να γίνει στους ασθενείς κανένα είδος αναισθησίας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η εξέταση αναπνοής δεν χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στην ιατρική για τη διάγνωση», είπε στο BBC ο Renato Zenobi, ο οποίος έγραψε την έκθεση των επιστημόνων. Τόνισε μάλιστα ότι στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι ειδικοί παίρνουν τον σφυγμό του ασθενούς, ελέγχουν τη γλώσσα του και εξετάζουν την οσμή της αναπνοής του. Παράλληλα, όμως, διευκρίνισε ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μέθοδος και να μπορεί να πραγματοποιείται καθημερινά όπως κάθε άλλη εξέταση ρουτίνας, παρέχοντας ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή