Απώλεια μαλλιών και στεφανιαία νόσος

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 18:25
UPD:18:26
Shutterstock

Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης, η απώλεια μαλλιών στους άνδρες αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής από τη στεφανιαία νόσο κατά 32%.

A- A A+

Μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρδιακά προβλήματα και συγκεκριμένα από τη στεφανιαία νόσο, διατρέχουν οι άνδρες που χάνουν τα μαλλιά τους στην κορυφή του κεφαλιού.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μεγάλη μελέτη που διεξήγαγαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τόκιο, οι οποίοι ανέλυσαν παλαιότερες μελέτες που είχαν διερευνήσει το αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη φαλάκρα και τα καρδιολογικά προβλήματα.

YOUTUBE

Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό BMJ Open, η απώλεια μαλλιών στους άνδρες αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής από τη στεφανιαία νόσο κατά 32%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ποσοστό αυτό δεν είναι μικρό, ωστόσο είναι μικρότερο από το ποσοστό των πιθανοτήτων που έχει κανείς να προσβληθεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια αν καπνίζει ή είναι παχύσαρκος, ανεξάρτητα από το αν έχει χάσει τα μαλλιά του ή όχι.

«Ανακαλύψαμε μια σημαντική, αν και όχι πολύ μεγάλη, σύνδεση ανάμεσα στην απώλεια μαλλιών από την κορυφή του κεφαλιού και στη στεφανιαία νόσο», είπε στο BBC ο δρ Τομοχίντε Γιαμάντα, που συμμετείχε στη μελέτη.

«Πιστεύουμε ότι η σύνδεση αυτή υφίσταται, αλλά δεν είναι τόσο έντονη όσο εκείνη που υπάρχει εξαιτίας άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, τα επίπεδα της χοληστερόλης και η πίεση», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι οι νέοι άνδρες οφείλουν να προσέχουν από νωρίς όλα τα παραπάνω, αν θέλουν να μην αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα μετά τα 40 τους χρόνια.

Πάντως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η φαλάκρα δεν συνεπάγεται πάντα καρδιολογικά προβλήματα, ενώ μέλη του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας επεσήμαναν στο BBC ότι οι άνδρες πρέπει να ανησυχούν περισσότερο όταν αποκτούν λίπος στην κοιλιά, παρά όταν αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή