Δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην ηλιακή ενέργεια η Ιαπωνία

Σύμφωνα με προβλέψεις, θα προχωρήσει φέτος στην εγκατάσταση φ/β συστημάτων ισχύος άνω των 5GW
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 14:41
UPD:14:41
SHUTTERSTOCK

Η έκθεση της IMS προβλέπει ότι έως και το εν τέταρτο των νέων εγκαταστάσεων θα είναι ισχύος άνω των 2MW. Για το 2014, αναμένει μικρότερο αριθμό μεγάλων έργων, κυρίως λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων.

A- A A+

Τη φήμη της ως «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» βάλθηκε να επιβεβαιώσει η Ιαπωνία, καθώς αναμένεται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στην ηλιακή ενέργεια μετά από την Κίνα, μέσα στο τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IMS Research, η χώρα θα προχωρήσει φέτος στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος άνω των 5GW, η οποία σηματοδοτεί αύξηση 120% σε σχέση με το 2012.

Από την πλευρά του, το Bloomberg New Energy Finance προβλέπει αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος μόνο από φωτοβολταϊκά στα 6,1GW έως 9,4GW εντός του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ παλαιότερες προβλέψεις για 3,2GW-4GW.

Η σημαντική ενίσχυση του κλάδου αποδίδεται στο πρόγραμμα γενναιόδωρων κινήτρων της κυβέρνησης. Ενδεικτικά, μετά από μικρές μειώσεις που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, οι εγγυημένες τιμές (feed-in tariffs) για τα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες διαμορφώνονται στα 0,32 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

«Τα feed-in tariffs της Ιαπωνίας είναι μακράν τα ελκυστικότερα παγκοσμίως – ενδεχομένως υπερβολικά γενναιόδωρα – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ‘υπερθέρμανση’ της αγοράς», προειδοποιεί σε γραπτή ανακοίνωση ο αρμόδιος διευθυντής της IMS Ας Σάρμα. «Παρότι οι βασικοί παίκτες της βιομηχανίας αναμένουν μείωση 10%, αυτό θα επηρεάσει ελάχιστα τους εσωτερικούς συντελεστές απόδοσης και τη ζήτηση στην αγορά.»

Η έκθεση της IMS προβλέπει ότι έως και το εν τέταρτο των νέων εγκαταστάσεων θα είναι ισχύος άνω των 2MW. Για το 2014, αναμένει μικρότερο αριθμό μεγάλων έργων, κυρίως λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις συνδέονται με τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μετά από το σεισμό και το τσουνάμι του 2011, που πυροδότησαν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Το ατύχημα οδήγησε σε αναστολή λειτουργίας σχεδόν όλων των αντιδραστήρων, από τους οποίους η χώρα κάλυπτε σχεδόν το εν τρίτο των ενεργειακών της αναγκών.

Η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των αντιδραστήρων μετά από την επιβολή νέων προδιαγραφών ασφαλείας, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων τον προσεχή Ιούλιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή