Αντιδράσεις από την υψηλή φορολογία στα «βαριά» συμβόλαια του σαμπιονά

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 19:13
REUTERS/FADI AL-ASSAAD

Η Παρί Σεν Ζερμέν είναι μία από τις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο.Ο μισθός του Σουηδού σούπερ σταρ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), θα κοστίσει στην εταιρεία πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ.

A- A A+

Όλοι οι γαλλικοί σύλλογοι που πληρώνουν συμβόλαια ποδοσφαιριστών άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ θα είναι εφεξής υποχρεωμένοι να καταβάλλουν φόρο 75% επί του συμβολαίου.

Αυτό αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση, διαψεύδοντας ταυτόχρονα φήμες, σύμφωνα με τις οποίες κορυφαίες ομάδες, όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, θα απαλλαγούν. «Το μέτρο αφορά όλες τις εταιρείες που πληρώνουν υπαλλήλους με περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ» δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), διαψεύδοντας τα λεγόμενα του προέδρου της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νοέλ Λε Γκρε, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Le Parisien» είχε υποστηρίξει ότι έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό πως «ο κανόνας αυτός θα αφορούσε μόνο τις μεγάλες εταιρείες».

«Τα ποδοσφαιρικά σωματεία θεωρούνται μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, γι' αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τη φορολογία του 75%» είπε ο Λε Γκρε. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, διευκρίνισαν ότι η συζήτηση μεταξύ του Λε Γκρε και του Ερό έλαβε χώρα πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απορρίψει το αρχικό σχέδιο του αμφιλεγόμενου φόρου, υποχρεώνοντας έτσι την κυβέρνηση να το αλλάξει.

Το «τέχνασμα», που ανακοινώθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, την περασμένη εβδομάδα, υποχρεώνει τον εργοδότη να καταβάλει φόρο 75% επί των μισθών που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, αντί για τον εργαζόμενο, όπως είχε αρχικά προταθεί. Καταργώντας την υποχρέωση της φορολογίας στον εργαζόμενο, η σοσιαλιστική κυβέρνηση ελπίζει να αμβλύνει το «χτύπημα» από ένα νόμο που οδήγησε εκτός Γαλλίας πολλούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας, όπως τον ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

Παρ' όλα ταύτα, ο φόρος εξακολουθεί να παραμένει αμφιλεγόμενος. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας, Φρεντερίκ Τιριέ, υπογράμμισε ότι οι σύλλογοι της χώρας έχουν ήδη «στραγγαλιστεί» από τους φόρους. «Η Γαλλία θα χάσει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές της και οι ομάδες μας την ευκαιρία να είναι ανταγωνιστικές στην Ευρώπη» δήλωσε.

Η Παρί Σεν Ζερμέν, που απέκτησε αρκετούς κορυφαίους ποδοσφαιριστές από τότε που πέρασε στην ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, είναι μία από τις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο. Για παράδειγμα, ο μισθός του Σουηδού σούπερ σταρ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως), θα κοστίσει στην εταιρεία πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίθετα, τα κέρδη των καλλιτεχνών, ηθοποιών και αθλητών θα απαλλάσσονται του φόρου. Η υπουργός Φλερ Πελερέν, που είναι υπεύθυνη για τις μικρές επιχειρήσεις, επιβεβαίωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «τα κέρδη των καλλιτεχνών και των αθλητών δεν θα επηρεαστούν από το φόρο».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις