Συμφωνία των «Τεσσάρων» για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας

Τρίτη, 29 Απριλίου 2003 15:06
UPD:15:08

A- A A+

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ενός ευρωπαϊκού «συλλογικού πυρήνα» που θα είναι ικανός να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις με τρόπο αυτόνομο σε σχέση με το ΝΑΤΟ πρότειναν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο τέλος της σημερινής διάσκεψης κορυφής των τεσσάρων στις Βρυξέλλες.

Οι «Τέσσερις» προτείνουν επίσης τη δημιουργία στις Βρυξέλλες ενός κοινού κέντρου διοίκησης για να διεξάγει έναν ορισμένο αριθμό κοινών επιχειρήσεων, καθώς και μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Ήρθε η στιγμή να περάσουμε σε ένα νέο στάδιο στην οικοδόμηση» μιας Ευρώπης της άμυνας, αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως οι ιδέες των Τεσσάρων θα υποβληθούν σύντομα στο σύνολο των άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν έπειτα από τη μίνι διάσκεψη κορυφής των τεσσάρων ηγετών, η οποία διήρκεσε δύο ώρες και είχε επικριθεί από τους εταίρους τους στην Ε.Ε., τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, που δεν είχαν προσκληθεί.

Η ελληνική προεδρία αρχικά εκδήλωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει ως παρατηρητής, αλλά τελικά ενώπιον των αντιδράσεων της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, υποχρεώθηκε να αλλάξει θέση και δεν θα λάβει μέρος. Θα γίνει, όμως, συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε. στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (2-4 Μαΐου στο Καστελλόριζο), όπου οι «4» θα παρουσιάσουν την πρότασή τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή