Κύπρος: Πιάνει δουλειά η ερευνητική επιτροπή

Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 10:41
UPD:10:42
Youtube/Antenna Cyprus
A- A A+

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή διαβεβαίωσης της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει το θέμα των ευθυνών για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας.

Η τελετή έγινε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη.

Την Επιτροπή απαρτίζουν οι Γεώργιος Πικής, Γιαννάκης Κωνσταντινίδης και Παναγιώτης Καλλής.

Συνέρχεται, παράλληλα, σήμερα η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με στόχο την αποκάλυψη, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, των υπαίτιων της κατάρρευσης της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ν. Αναστασιάδης: Ξεκινήστε την έρευνα από εμένα και την οικογένειά μου

Ορκίστηκε η επιτροπή, που έχει στόχο τη διερεύνηση ευθυνών για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Η επιτροπή αποτελείται από τρεις πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Πρόεδρος διορίστηκε ο Γεώργιος Πικής, πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έχει θητεύσει και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Μέλη είναι οι πρώην δικαστές Παναγιώτης Καλλής και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης. Κατά την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε η έρευνα να ξεκινήσει από τον ίδιο και την οικογένεια του.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι γνωστοί ελεγκτές και γραφεία βρίσκονται πίσω από τις περισσότερες εταιρείες της λίστας για τις εκροές κεφαλαίων. Αφορούν αναλήψεις εκατομμυρίων από τη Λαϊκή Τράπεζα, μία ή και περισσότερες μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης παρέλαβε από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη την έκθεση της Alvarez & Marsal, που διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι τράπεζες ζήτησαν κρατική στήριξη στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκθεση έχει παραληφθεί και βρίσκεται στο γραφείο του, ενώ ερωτηθείς για το περιεχόμενο, είπε ότι δεν την έχει διαβάσει ακόμη.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή