Σε «κατάσταση πολέμου» η Β. Κορέα κατά της Σεούλ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 07:28
UPD:12:27
REUTERS/LEE JAE-WON

Νοτιοκορεάτης στρατιώτης σε περιπολία κοντά στην αποστρατικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, 55 χιλιόμετρα βόρεια της Σεούλ.

A- A A+

Σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας έχει τεθεί η Πιόνγκγιανγκ, όπως ανακοίνωσε το καθεστώς της Β. Κορέας.

 «Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορά και του Νότου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως», αναφέρεται σε βορειοκορεατική ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Β. Κορέα: Σε «κατάσταση πολέμου» με τη Σεούλ

Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ κήρυξε τη χώρα σε «κατάσταση πολέμου» με τη Ν. Κορέα, σκληραίνοντας τη στάση της απέναντι σε Ουάσινγκτον και Σεούλ.

Η Πιόνγκγιανγκ κλιμακώνει τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Β. Κορέα, εξαιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως λαμβάνει «σοβαρά» την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου εναντίον της Νότιας Κορέας, σημειώνοντας ότι παρόμοιες απειλές από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ δεν είναι συχνές.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Είδαμε τη νέα ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας. Παίρνουμε στα σοβαρά αυτές τις απειλές και είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, ειδικά τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κέιτλιν Χάιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα ότι απομονώνεται όλο και περισσότερο με την «φιλοπόλεμη ρητορική της», καθώς η Πιονγιάνγκ επέσεισε και πάλι την απειλή να επιτεθεί στις ΗΠΑ, αφότου δυο αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-2 συμμετείχαν σε ασκήσεις στη Νότια Κορέα.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε διατάξει νωρίτερα τις μονάδες πυραύλων της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή για επίθεση κατά των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό, ως απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων B-2 πάνω από τη κορεατική χερσόνησο.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από τη Ρωσία

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα όπως και τις ΗΠΑ να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι στη χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση πολέμου κατά της Σεούλ.

«Αναμένουμε από τα δύο στρατόπεδα να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και ότι κανείς δεν θα ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ ο Γκριγκόρι Λογκβίνοφ, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν μπορούμε φυσικά να μείνουμε αδιάφοροι την στιγμή που υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε.

Διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Ίντερφαξ, δήλωσε σχετικά με την θέση της Ουάσινγκτον και της Σεούλ στην τρέχουσα κρίση: «Η κατάσταση είναι βεβαίως πολύ τεταμένη και επικίνδυνη, αλλά υπάρχουν και ενθαρρυντικά στοιχεία, η αντίδραση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας είναι μετρημένη και ήρεμη έως έναν βαθμό».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή