Β. Κορέα: Επαναφορά αποπεμφθέντος τεχνοκράτη στην πρωθυπουργία

Ενισχύεται ο ρόλος του θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν, Γιανγκ Σονγκ Τεκ
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2013 15:23
UPD:15:23

 


 

A- A A+

Την επιστροφή του τεχνοκράτη καριέρας Πακ Πονγκ Τζου στον πρωθυπουργικό θώκο, από τον οποίο είχε αποπεμφθεί το 2007, αποφάσισε το βορειοκορεατικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Πακ είχε απολυθεί το 2007 λόγω της αποτυχίας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων των οποίων είχε ηγηθεί, καθώς είχε συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά του βορειοκορεατικού στρατού.

Ο διορισμός του θεωρείται ένα ακόμη βήμα για την στερέωση της εξουσίας του τρίτου κατά σειρά ηγέτη της ΛΔ της Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο νέος βορειοκορεάτης πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρείται μεγαλύτερος των 70 ετών, είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους του Γιανγκ Σονγκ Τεκ, του παντοδύναμου θείου του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Πακ Πονγκ Τζου αντικατέστησε τον προηγούμενο πρωθυπουργό Τσο Γιονγκ Ριμ.

Πέραν της ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων, ο κ. Πακ εξελέγη και μέλος του παντοδύναμου Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργατών της Κορέας.

REUTERS

Ο Πακ Πονγκ Τζου.

 

Η κίνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν, ωστόσο, θεωρείται ότι βαθαίνει την πολιτική του εξάρτηση από το θείο και τη θεία του, ζευγάρι το οποίο επαναβεβαίωσε πρόσφατα την ηγεμονία του στο στρατό μέσα από μία σειρά εκκαθαρίσεων.

Τεχνοκράτης καριέρας

Ο νέος πρωθυπουργός είναι τεχνοκράτης καριέρας και ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα το 2003, σε μια προσπάθεια εφαρμογής ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων το οποίο επέτρεψε μια σχετική αυτονομία της Βόρειας Κορέας στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Η αποπομπή του, το 2007 πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόκλιση από τους αριθμητικούς στόχους στους οικονομικούς δείκτες.

Ο θείος του βορειοκορεάτη ηγέτη, κ. Γιανγκ, είχε εκκαθαριστεί επίσης, ωστόσο στη συνέχεια αποκαταστάθηκε στα αξιώματά του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή