Ο ρατσισμός στο μικροσκόπιο της «ψυχιατρικής τέχνης»

Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013 10:30

Σκηνή από την ταινία «Το μίσος» (La haine), του Mathieu Kassovitz, 1995.

A- A A+

Η ψυχιατρική συναντά τον κινηματογράφο, αναλύοντας τα σημεία των καιρών με μια διεισδυτική ματιά στα φαινόμενα του φόβου και του ρατσισμού, που παίρνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εποχή μας.

Συνεχίζοντας για έκτη συναπτή χρονιά τον κύκλο προβολών «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», ο κλάδος τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) παρουσιάζει το αφιέρωμα με τίτλο «Φόβος και ρατσισμός», εγκαινιάζοντας τη συνεργασία της με το περιοδικό «Σινεμά» και την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου και θα προβάλλονται οι ταινίες, από το Σάββατο 30 Μαρτίου και κάθε δεύτερο Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι.

Ένα φλέγον ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις

Με στόχο τη συνάντηση του υποκειμενικού λόγου του θεατή με τον λόγο του δημιουργού και τον λόγο της επιστήμης, της ψυχιατρικής και της ψυχανάλυσης, προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του κρυφού αλλά και φανερού αντικειμένου κάθε ταινίας, το αφιέρωμα επικεντρώνεται στον προβληματισμό για τα φαινόμενα ρατσισμού που βιώνουμε ως κοινωνία και ως άτομα, αλλά και για τον φόβο που κυριαρχεί και γεννά τα «αυγά του φιδιού».

«Ο μεγάλος δικτάτωρ» (The great dictator) του Charlie Chaplin, 1940.

Περνώντας από την πραγματική στη φαντασιακή και συμβολική  διάσταση των πραγμάτων, η ρατσιστική ιδεολογία και συμπεριφορά, που προέρχεται από τον φόβο και καταλήγει πάλι σε αυτόν, μπαίνει στο στόχαστρο της ανάλυσης, αλλά και της συζήτησης, αφού μετά από κάθε προβολή θα αναπτύσσεται διάλογος με το κοινό για αυτό το τόσο επίκαιρο ζήτημα και τις πολύπλευρες προεκτάσεις του.

Με αφετηρία το ότι η μελέτη του ανθρώπου και των κοινωνικών ομάδων μέσω του κινηματογράφου αποτελεί ένα είδος «εφαρμοσμένης ψυχανάλυσης», το πρόγραμμα των προβολών καθορίζεται από το ερώτημα: «Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της ψυχανάλυσης στη μελέτη του κινηματογραφικού σημαίνοντος;». Και, φυσικά, από την επιθυμία του ψυχιατρικού κόσμου να συνεργαστεί με έγκυρους φορείς του κινηματογραφικού χώρου, ώστε να αρθρωθεί ένας κοινός λόγος για την κοινωνία και τα προβλήματά της, μέσα από την δυναμική ταινιών εμπνευσμένων δημιουργών.

Πρόγραμμα προβολών και συζητήσεων

Σάββατο 30 Μαρτίου
«Το μίσος» (La haine), του Mathieu Kassovitz, 1995.                                                                                                                                                    Συζητητές: Αργυρώ Κυριαζή – ψυχίατρος, Ελισάβετ Παπανδρέου – Ψυχολόγος.

Σάββατο 13 Απριλίου
«Ο μεγάλος δικτάτωρ» (The great dictator) του Charlie Chaplin, 1940.                                                                                                                           Συζητητές: Γρηγόρης Μανιαδάκης – ψυχίατρος, Ελισάβετ Κοτζιά - κριτικός λογοτεχνίας.

Σάββατο 27 Απριλίου
«Σκιές και σιωπή» (To kill a mockingbird) του Robert Mulligan, 1962.                                                                                                                     Συζητητές: Στέλιος Κρασανάκης – ψυχίατρος, Γιάννης Μαλογιάννης – ψυχίατρος.

Σάββατο 11 Μαΐου
«Το αυγό του φιδιού» (The serpent’s egg) του Ingmar Bergman, 1977.                                                                                                                  Συζητητές: Μαρία Διαλλινά – ψυχίατρος, Ηλίας Βλάχος -  ψυχίατρος.

Σάββατο 25 Μαΐου
«Ο Ιούδας» (Jud Süß) του Veit Harlan, 1940. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται η κορυφαία γερμανική ταινία της αντισημιτικής προπαγάνδας. Προβάλλεται με αγγλικούς υπότιτλους.                                                                                                                                                         Συζητητές: Νίκος Τζαβάρας - καθηγητής ψυχιατρικής, Χρυσή Γιαννουλάκη -  ψυχίατρος.

Πληροφορίες
Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Αίθουσα Α΄, Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3609695. Τιμή εισιτήριου: 5 ευρώ.

 

Προτεινόμενα για εσάς