Νέα μέθοδος καταπολέμησης της παχυσαρκίας

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 23:29
UPD:29/03/2013 14:29
SHUTTERSTOCK

Tο μικροβίωμα, δηλαδή τα βακτήρια που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο, οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους όταν υφίσταται συγκεκριμένες αλλαγές που συνήθως συμβαίνουν μετά από γαστρικό μπάι-πας.

A- A A+

Ελπίδα σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος χωρίς αποτέλεσμα δίνουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι ανακάλυψαν έναν πρωτοποριακό τρόπο αδυνατίσματος που επιτυγχάνεται μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου.

Η μελέτη των επιστημόνων, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης, έδειξε ότι το μικροβίωμα, δηλαδή τα βακτήρια που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο, οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους όταν υφίσταται συγκεκριμένες αλλαγές που συνήθως συμβαίνουν μετά από γαστρικό μπάι-πας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες άλλαξαν το μικροβίωμα ποντικιών, με αποτέλεσμα εκείνα να διατηρήσουν χαμηλά επίπεδα λίπους και να χάσουν περίπου το 20% του βάρους τους, όπως θα συνέβαινε αν είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο συντάκτης της μελέτης, Peter Turnbaugh, οι ερευνητές πριν ξεκινήσουν τη μελέτη δεν είχαν δώσει στα ποντίκια τροφές με πολλά λιπαρά και σάκχαρα για να αυξηθεί το βάρος τους, επειδή ήθελαν να δουν αν θα υπήρχε αποτέλεσμα ενώ ακολουθούσαν ένα όχι και τόσο ανθυγιεινό είδος διατροφής.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι συγκεκριμένες επιδράσεις του γαστρικού μπάι-πας στο μικροβίωμα ενισχύουν την ικανότητα απώλειας βάρους και πως αν βρούμε τον τρόπο να ελέγξουμε τον πληθυσμό των μικροβίων ώστε να δημιουργηθούν αυτές τις επιδράσεις, θα έχουμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας», αναφέρει στη μελέτη ο Lee Caplan, διευθυντής του Ινστιτούτου Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διατροφής στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και εκ των βασικών συντακτών της μελέτης.

HARVARD UNIVERSITY/STEPHANIE MITCHELL

Οι συγγραφείς της μελέτης Peter Turnbaugh (αριστερά) και Lee Kaplan (δεξιά).

Παρόλα αυτά, ο δρ Turnbaugh τόνισε ότι ίσως περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσουν οι ειδικοί να εφαρμόσουν αυτή τη μέθοδο στον άνθρωπο. Επισημαίνει δε ότι θα χρησιμοποιείται μόνο για σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας, κατά τις οποίες θα πρέπει να χάνονται πολλά κιλά, και όχι σε άτομα που θέλουν απλώς να χωρέσουν σε ρούχα που είναι ένα ή δύο νούμερα μικρότερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή