Θεατρικό αφιέρωμα στον Ζοέλ Πομμερά

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 09:13

Ο κορυφαίος γάλλος συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζοέλ Πομμερά επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας, στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιείται προς τιμήν του.

A- A A+

Ο κορυφαίος γάλλος συγγραφέας και σκηνοθέτης Ζοέλ Πομμερά επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας, στο πλαίσιο του αφιερώματος που πραγματοποιείται προς τιμήν του, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τον ίδιο και το σημαντικό του έργο.

Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 28 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου, περιλαμβάνει παραστάσεις από το νέο θεατρικό έργο του μεγάλου δημιουργού, «Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου» και από το παλαιότερο του έργο, «Κύκλοι / Ιστορίες», καθώς και παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Γεννημένος το 1963, ο Ζοέλ Πομμερά ανακάλυψε το νόημα της ζωής του σε ηλικία 12 ετών, όταν ήρθε σε επαφή με το θέατρο για πρώτη φορά. Όταν κατέκτησε το πρώτο βραβείο της Ένωσης Γάλλων Κριτικών για το έργο του «Αυτό το παιδί», το 2006, δήλωσε: «Θα ‘θελα να γράφω ένα έργο το χρόνο για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες» και, όπως δείχνει η ασταμάτητη συγγραφική του δράση, μένει απόλυτα πιστός σε αυτήν του την προσδοκία.

«Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου»

ELIZABETH CARECCHIO

Φωτογραφία από την παράσταση «Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου».

Θέτοντας το ερώτημα: «μήπως, τελικά, εκείνο που όλοι εμπορευόμαστε δεν είναι παρά η ίδια η ύπαρξή μας;» ο Ζοέλ Πομμερά, υπογράφοντας και τη σκηνοθεσία του έργου, που θα παρουσιαστεί στα γαλλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους,  μιλά - με τη μορφή της παραβολής - για το τέλος των ιδεολογιών, την κυριαρχία του καπιταλισμού, την αλληλεγγύη και τα όρια της ηθικής, μέσα από μια ιστορία που εξελίσσεται σε δύο εποχές, ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Τέσσερις παλαίμαχοι πλασιέ προσπαθούν να μυήσουν έναν νεαρό ιδεαλιστή στα κόλπα της δουλειάς. Εκείνος, όμως, επηρεασμένος από τα ιδεώδη του Μάη του ’68, αρνείται να αποδεχτεί τους νόμους της αγοράς και, καθώς αντιμετωπίζει το δίλημμα «άνεργος ή ανήθικος», οδηγείται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας. Σαράντα χρόνια αργότερα, αυτός ο παλιός ιδεαλιστής έχει μεταμορφωθεί σε παντοδύναμο έμπορο και προσπαθεί να μυήσει τέσσερις άλλους άντρες στην καταναλωτική λογική.

Κεντρική Σκηνή, από 28 έως 31 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 28, 18, 15 ευρώ, μειωμένο: 15, 12, 10 ευρώ.

«Κύκλοι / Ιστορίες»

ΣΤΑΎΡΟΣ ΠΕΤΡΌΠΟΥΛΟΣ

Στη φωτογραφία η θεατρική ομάδα Κανιγκούντα σε στιγμιότυπο της παράστασης «Κύκλοι / Ιστορίες».

Το έργο του Ζοέλ Πομμερά, που τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο Μολιέρου το 2010 και εστιάζει στη χαμένη τιμή της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης: τον ανθρωπισμό, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, από τη θεατρική ομάδα Κανιγκούντα. 
Ανεβάζοντας το σαν ένα παράδοξο τσίρκο δωματίου, ο θίασος αναρωτιέται: Τί απέμεινε από τον ανθρωπισμό στην αμοραλιστική Ευρώπη των κεφαλαιαγορών; Η κατανάλωση; Το Άουσβιτς; Η φτώχεια και η εξαθλίωση στις μητροπόλεις; Η θρησκοληψία; Η αρχή και το τέλος του ευρώ;


Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου, σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια - σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λεοντάρης, σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου, επιμέλεια αυτοσχεδιασμών: Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλία Βάλβη, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μαρία Παπαϊωάννου. Παίζουν: Γιάννης Αναστασάκης, Ανθή Ευστρατιάδου, Ευθύμης Θέου, Μαρία Μαγκανάρη, Θέμης Πάνου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Γιώργος Φριντζήλας.

Μικρή Σκηνή, από 3 έως 21 Απριλίου (εκτός Δευτέρας & Τρίτης), στις 9 το βράδυ. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 18 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ.


Παράλληλες εκδηλώσεις

Συζήτηση του Ζοέλ Πομμερά με τον σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη: Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 19.00, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Auditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31). Είσοδος ελεύθερη.

Συζήτηση του Ζοέλ Πομμερά με το κοινό: Παρασκευή 29 Μαρτίου,
Κεντρική Σκηνή Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, μετά την παράσταση «Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου».

Masterclass από τον Ζοέλ Πομμερά: Σάββατο 30 Μαρτίου,
Αίθουσα Χορού Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Προϋποθέσεις: η παρακολούθηση της παράστασης «Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου». Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ (κρατήσεις: 213 0178034 και [email protected]).

Συζήτηση με τον Γιάννη Λεοντάρη και τον θιάσο Κανιγκούντα:
Πέμπτη 11 Απριλίου, Μικρή Σκηνή Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, μετά την παράσταση «Κύκλοι / Ιστορίες».

Εργαστήριο με τον Γιάννη Λεοντάρη, με θέμα «Κείμενο και κίνηση: σχέσεις δυσαρμονίας»: Κυριακές 14 και 21 Απριλίου, 12:00 - 15:00, Αίθουσα Χορού Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Κόστος συμμετοχής: 14 ευρώ (κρατήσεις: 213 0178034 και [email protected]).

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα. Πώληση εισιτηρίων:  210 9005800 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), εκδοτήρια εισιτηρίων Στέγης, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 12:00 - 21:00 (γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa), καταστήματα: Ελευθερουδάκης, Public, Παπασωτηρίου, Ianos, μηχανήματα easy pay  σε επιλεγμένα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς. Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 08:00 – 01:00.

Προτεινόμενα για εσάς