Αποπέμπεται από τη Ρωσία η USAID

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 12:34
A- A A+

Η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία της στη Ρωσία μετά από σχετική εντολή της Μόσχας, η οποία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν την υπηρεσία προκειμένου να επηρεάσουν τη ρωσική πολιτική και την εκλογική διαδικασία.

«Η απόφαση ελήφθη κυρίως επειδή οι δραστηριότητες των αξιωματούχων της υπηρεσίας πολλές φορές απείχαν μακράν από τους δηλωθέντες στόχους της ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής συνεργασίας. Αναφερόμαστε στις απόπειρες επηρεασμού των πολιτικών διαδικασιών μέσω δωρεών», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τη δουλειά της USAID σε περιοχές όπως ο Βόρειος Καύκασος, όπου η Μόσχα αντιμετωπίζει ισλαμιστική εξέγερση.

Στη ρωσική ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η USAID πρέπει να «τερματίσει τις δραστηριότητές της ως την 1η Οκτωβρίου».

Ανακοινώνοντας το κλείσιμο των γραφείων της USAID, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ είπε: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στήριξη της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης μιας πιο ισχυρής κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσία και προσμένουμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με ρωσικές ΜΚΟ».

Νωρίτερα φέτος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κατηγορήσει ΜΚΟ που χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ ότι βρίσκονταν πίσω από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επανεκλογή του.

Η USAID λειτουργούσε στη Ρωσία τις τελευταίε δύο δεκαετίες και είχε δαπανήσει περίπου 3 δις δολάρια σε προγράμματα αρωγής και εκδημοκρατισμού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή