Στα 19 του χρόνια, ένας φοιτητής πιστεύει πως έχει τη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας: τις «δίνες σκουπιδιών» που στιγματίζουν τους ωκεανούς σκοτώνοντας θαλάσσιους οργανισμούς και απειλώντας οικοσυστήματα. Ο Μπόγιαν Σλατ χρειάζεται βοήθεια – σε ανθρώπινο δυναμικό και χρήματα.
Σύμφωνα με την Greenpeace, κάθε χρόνο παράγονται περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Το 10% καταλήγει στη θάλασσα. Ίσως η γνωστότερη τέτοια δίνη είναι η «Μεγάλη Δίνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού», η οποία καλύπτει ακαθόριστη έκταση και χαρακτηρίζεται από την παρουσία σχεδόν αόρατων κομματιών πλαστικού, τα οποία ωστόσο έχουν επηρεάσει πολλά θαλάσσια ζώα και πτηνά κι έχουν «εισβάλει» στην τροφική αλυσίδα.
Ο Σλατ, φοιτητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, στην Ολλανδία, επινόησε το σύστημα Ocean Cleanup Array (Συστοιχία Καθαρισμού του Ωκεανού), το οποίο συνδυάζει μακριές κεραίες που επιπλέουν με ειδικές εξέδρες που λειτουργούν με ηλιακή και κυματική ενέργεια, συλλέγοντας και διαχωρίζοντας τα πλαστικά απορρίμματα με σκοπό την ανακύκλωση. Τα απορρίμματα διοχετεύονται στο δίκτυο με τη βοήθεια των φυσικών ωκεάνιων ρευμάτων.
Ο φοιτητής οραματίζεται την αποστολή τέτοιων συστοιχιών σε διάφορες κηλίδες απορριμμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Πιστεύει ότι το σύστημά του, που αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο στα χαρτιά, είναι σε θέση να καθαρίσει μια δίνη σε διάστημα πέντε ετών, απομακρύνοντας από τους ωκεανούς πάνω από 7 εκατομμύρια τόνους πλαστικού.
Μιλώντας σε ένα πρόσφατο συνέδριο της TED, ο Σλατ εκτίμησε ότι, πέρα από τα οφέλη του για το περιβάλλον, το σχέδιό του θα βοηθούσε και τη βιομηχανία να εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Όπως είπε, τα σκουπίδια που επιπλέουν στον ωκεανό προκαλούν ζημιές στα σκάφη, ενώ οι χώρες χάνουν έσοδα όταν οι τουρίστες δεν επιθυμούν πλέον να επισκέπτονται παραλίες γεμάτες σκουπίδια.
«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε μια εκτενή μελέτη βιωσιμότητας, στα πεδία της μηχανικής, της ωκεανογραφίας, των οικονομικών, της ανακύκλωσης, του ναυτικού δικαίου κ.α.», αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο νεαρός φοιτητής από την Ολλανδία, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια σε επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, από βιολόγους ειδικούς στο πλαγκτόν μέχρι χημικούς μηχανικούς και έμπειρους χρήστες του επιστημονικού λογισμικού MATLAB.