Νέος κύκλος αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την ενημέρωση από τον ΥΠΟΙΚ για τις εξελίξεις στην Κύπρο
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 20:47
UPD:21:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα (αριστερά) με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

A- A A+

Νέος πόλεμος ανακοινώσεων σημειώθηκε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ από τη μία πλευρά και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά με αφορμή την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στην Κύπρο από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Διπλά επικίνδυνους» για την οικονομία και την κοινωνία, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Κύπρο, χαρακτηρίζει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Τους έχουμε συνηθίσει να μην απαντούν στα ερωτήματα που θέτουμε και να κρύβονται πίσω από ύβρεις, ψέματα και χαλκεία. Αλλά και αυτά έχουν τα όριά τους, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι είναι διπλά επικίνδυνοι για την οικονομία και την κοινωνία, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Κύπρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προηγήθηκαν ανακοινώσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αφορμή το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ενημέρωση από τον ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά της η Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε μέρα που περνά, καταξιώνεται επαξίως ως γνήσια συνιστώσα του κ. Καμμένου, από ύβρεις, σε ανοησίες και για να τις καλύψει καταλήγει σε συνομωσιολογίες και όλα αυτά στην πλάτη του ελληνικού λαού και της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας.

«Στην αρχή πρότεινε, μέσω του προέδρου του και του προγράμματός του, την φορολόγηση των καταθέσεων. Στη συνέχεια, πανηγύριζε για την απόρριψη της δικής του πρότασης, ενώ μετά το αδερφό του κόμμα (Die Linke) στην Γερμανία ανακοίνωνε ότι θα καταψηφίσει την χρηματοδότηση της Κύπρου γιατί επιθυμεί ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα», σημείωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, αγνοώντας τις ευχαριστίες του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον κυπριακό λαό, δεν δίστασε να κατηγορήσει την πατρίδα του και την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι δεν βοήθησε τις κυπριακές τράπεζες μέσω του ELA. «Ωστόσο όταν κατάλαβε ότι η πρότασή του ήταν «ανόητη» γιατί κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τους κανονισμούς, την απέσυρε αμέσως. Ο τυχοδιωκτισμός σε όλο του το μεγαλείο», επεσήμανε.

Καταλήγοντας η ΝΔ υποστήριξε ότι μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει η κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση έχει «άγνοια κινδύνου». Ο ελληνικός λαός, συμπλήρωσε, έχει πλέον συνειδητοποιήσει  τι σημαίνει  πραγματικός κίνδυνος αν εφαρμόζονταν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έστω και για μια ώρα.

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορόντας τον πως επενδύει πολιτικά στο σενάριο της καταστροφής, «που ευτυχώς δεν του βγαίνει».

Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, σε σχετική του ανακοίνωση, σημείωσε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντί να συνετιστεί μετά την στάση που τήρησε σε σχέση με τις εξελίξεις στην Κύπρο, προσπαθεί, χωρίς κανένα ενδοιασμό και κανένα αίσθημα ευθύνης, να υπονομεύσει με προβοκατόρικες δήθεν ρητορικές ερωτήσεις το κλίμα στην ελληνική οικονομία.

Και συνέχισε: «Αντί να εκφράσει την ικανοποίησή της γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στεγανοποιημένο σε σχέση με το κυπριακό, εκφράζουν ουσιαστικά τη λύπη τους».

Σημειώνεται πως μετά τη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ η εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται πως παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην «οδυνηρή» απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά πως μετά και τη σημερινή ενημέρωση, «που δεν μας καθιστά ούτε σοφότερους ούτε λιγότερο ανήσυχους», δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: «Είτε η Ελληνική κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου για τις οδυνηρές συνέπειες στη Ελλάδα αλλά και σε όλη την ευρωζώνη από τη προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για τη Κύπρο, είτε προσπαθεί για άλλη μια φορά, εντέχνως, να τις αποκρύψει από τον ελληνικό λαό».

Συγκεκριμένα, θέτει μια σειρά ερωτήματα, που όπως λέει, παρέμειναν αναπάντητα:

«Ερώτημα Πρώτο: Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι αναμενόταν να τεθεί στις 15/3 στο Eurogroup θέμα κουρέματος των καταθέσεων, ποια ήταν η προετοιμασία της, ποια η συνεννόηση με τη κυπριακή πλευρά και, εν τέλει, προς τι η θετική στάση της ελληνικής πλευράς; Ποια θα είναι η στάση της αν ζητηθεί κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις;

Ερώτημα δεύτερο: Γιατί δεν δόθηκε χείρα βοηθείας στην Κύπρο, ώστε να αποφύγει τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup;

Η απάντηση ότι δεν δόθηκε επειδή δεν ζητήθηκε από την κυπριακή πλευρά, εγείρει επίσης πολλαπλά ερωτήματα για το ποιος λέει την αλήθεια: Ο κ. Στουρνάρας ή ο αντιπρόεδρος του κόμματος του κ. Αναστασιάδη;

Ερώτημα Τρίτο: Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια, ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα πηγαίνουν ως μποναμάς σε μια, μέχρι πριν από λίγους μήνες, υπό πτώχευση ιδιωτική τράπεζα;»

Σημειώνει επίσης πως «κατά τα άλλα ο κ. Στουρνάρας επιμένει να είναι προσκολλημένος στο ιδεολόγημα ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση και ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει στρατηγική», προσθέτοντας πως «τον διαψεύδουν όχι μόνο οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, αλλά και αυτές της Σαντάλ Χιουζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Μπαρνιέ, που φανέρωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει κούρεμα καταθέσεων των ανασφάλιστων καταθετών».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή