Αίγυπτος: Έκδοση αξιωματούχων του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη

Δεν εκδόθηκε τελικώς ο εξάδελφος του πρώην ηγέτη της Λιβύης
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 15:42
UPD:15:44
REUTERS/ISMAIL ZITOUNY

Ο λίβυος πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν είχε καλέσει την Αίγυπτο να παραδώσει άμεσα τους τρεις άνδρες.

A- A A+

Δύο στελέχη του καθεστώτος Καντάφι, τα οποία είχαν συλληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο Κάιρο, εξέδωσε τελικώς η Αίγυπτος στη Λιβύη.

Ένα τρίτο στέλεχος δεν εκδόθηκε λόγω αίτησης την οποία είχε υποβάλει νωρίτερα για την αιγυπτιακή υπηκοότητα.

Πρόκειται για τον Αλί Μαρία, τον τελευταίο πρεσβευτή του καθεστώτος Καντάφι στην Αίγυπτο και τον Μοχάμεντ Ιμπαχίμ Μανσούρ, διευθυντή του λιβυκού κρατικού ταμείου.

Σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου του Καΐρου τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικό αεροπλάνο στη Λιβύη την Τρίτη το πρωί.

Ο τρίτος Λίβυος είναι ο Αχμέντ Γκαντάφ Αλντάμ, εξάδελφος του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο κ. Αλντάμ ισχυρίζεται ότι τόσο ο πατέρας όσο και η μητέρα του ήταν αιγύπτιοι πολίτες και έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατά της κυβέρνησης της Αιγύπτου ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει την εθνικότητά του, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Αλ Γκομχούρια.

Κατά του Γκαντάφ Αλντάμ διενεργείται επίσης έρευνα από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη με την κατηγορία της επίθεσης κατά της αστυνομίας του Καΐρου κατά τη διαδικασία της σύλληψής του.

Ο λίβυος πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν είχε καλέσει την Αίγυπτο να παραδώσει άμεσα τους τρεις άνδρες.

Η Λιβύη κατηγορεί τον κ. Μανσούρ για απάτη και τον κ. Αλντάμ για παραχάραξη, πλαστογραφία, απάτη και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ιντερπόλ.

Ο κ. Μαρία κατηγορείται τέλος για οικονομική διαφθορά.

Σε αντάλλαγμα της έκδοσης των στελεχών του καθεστώτος Καντάφι, η Αίγυπτος είχε ζητήσει την απελευθέρωση τεσσάρων αιγυπτίων χριστιανών κοπτών, οι οποίοι κατηγορούνται από τις αρχές της Τρίπολης για προσηλυτισμό.

Δικαστικές πηγές της Αιγύπτου επιβεβαιώνουν ότι ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες οι οποίες θα καταλήξουν στην επιστροφή των τεσσάρων στην Αίγυπτο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή