Ενώπιον της λιβυκής δικαιοσύνης ο υιός Καντάφι

Δικάζεται για παράνομη ανταλλαγή πληροφοριών με αυστραλιανή δικηγόρο
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013 17:33
REUTERS/ISMAIL ZITOUNY

Ο Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι

A- A A+

Για πρώτη φορά ενώπιον της λιβυκής δικαιοσύνης βρέθηκε σήμερα ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, γιος του φονευθέντος, μετά την ανατροπή του, ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ προσήχθη στο ποινικό δικαστήριο του Ζιντάν, στα νότια της χώρας, με την κατηγορία της απόπειρας να έλθει σε παράνομη επικοινωνία με το εξωτερικό τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του γενικού εισαγγελέα Τάχα Μπαράα.

Ο γιος του Καντάφι κατηγορείται συγκεκριμένα ότι στις 7 Ιουνίου 2012 αντάλλαξε παρανόμως πληροφορίες με την αυστραλιανή δικηγόρο Μελίντα Τέιλορ, την οποία του είχε διορίσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), στο Ζιντάν, όπου και κρατείτο.

Ομάδα στελεχών του ΔΠΔ, μεταξύ αυτών και η Τέιλορ, είχε κρατηθεί από τις λιβυκές αρχές από την 7η Ιουνίου και για τρεις εβδομάδες, καθώς είχε κατηγορηθεί για ενέργειες εις βάρος «της εθνικής ασφάλειας» της Λιβύης.

Την δίκη δεν παρακολουθούν δημοσιογράφοι.

Η Λιβύη βρίσκεται εδώ και καιρό σε σύγκρουση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως προς το ποιος θα δικάσει τον μοναδικό από τους υιούς του Καντάφι ο οποίος κρατείται σε λιβυκό έδαφος.

Ο εκπρόσωπος του Μπαράα πρόσθεσε ότι «η δίκη αναβλήθηκε για τις 2 Μαΐου του 2013».

Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο τον γενικό εισαγγελέα, η έρευνα για τα αδικήματα τα οποία αφορούν εγκλήματα πολέμου έχει ολοκληρωθεί και ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ θα δικασθεί σε σχέση με αυτά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή