Handelsblatt: «Ευφυέστερη και δικαιότερη» η απόφαση για την Κύπρο

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013 12:35
UPD:12:35
A- A A+

 

«Ευφυέστερη και δικαιότερη» χαρακτηρίζει την απόφαση για την Κύπρο σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.  
 
Η Handelsblatt διαπιστώνει ότι με μία κίνηση η ευρωζώνη κατάφερε να πετύχει τρία σημαντικά πράγματα: πρώτον να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη, δεύτερον να μην πληγούν οι μικροκαταθέτες και να επιβεβαιωθεί η υπόσχεση της ΕΕ για εξασφάλιση ποσών κάτω από τις 100.000 ευρώ και τρίτον, για πρώτη φορά, η νομισματική ένωση τολμά, όπως σημειώνει, να κλείσει μία χρεοκοπημένη τράπεζα αναγκάζοντας τους πλούσιους επενδυτές και μετόχους να πληρώσουν». 
 
Όπως εκτιμά η οικονομική εφημερίδα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες «δεν αλλάξει το γεγονός ότι τη μεσογειακή χώρα περιμένουν πολύ δύσκολα χρόνια. Ο καιρός που Ρώσοι, Βρετανοί και Έλληνες πλημμύριζαν τη χώρα με δισεκατομμύρια, μπορεί να έχει παρέλθει οριστικά».

«Η Κύπρος αποφεύγει την επαπειλούμενη χρεοκοπία» σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, «Η Κύπρος σώθηκε προς το παρόν» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (tagesschau.de).

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Οι μικροκαταθέτες μένουν απείραχτοι, σημαντικές απώλειες για τους μεγάλους πελάτες (των τραπεζών)».

Η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit επισημαίνει ότι «υπάρχει σχέδιο διάσωσης, η κρατική χρεοκοπία αποφεύχθηκε» ενώ «η Κύπρος αποφεύγει τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή» γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Welt.

Η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD), σχολιάζοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Κύπρος δεν πέφτει προς το παρόν στην χρεοκοπία και το οικονομικό χάος. Η (κυπριακή) κυβέρνηση πέτυχε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στις Βρυξέλλες σχεδόν στο τελευταίο λεπτό μία συμφωνία, η οποία θα αποφέρει στη μεσογειακή χώρα ένα δάνειο 10 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Λευκωσία θα καταβάλει μόνη επιπλέον 5,8 δις κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα». 

ο περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στην επόμενη μέρα της συμφωνίας στις Βρυξέλλες με περισσότερες αναρτήσεις στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Φόβος για το αύριο» τιτλοφορείται μία από αυτές, στην οποία σημειώνεται: «Το πακέτο διάσωσης εγκρίθηκε, αλλά στην πρωτεύουσα της Κύπρου κυριαρχεί απογοήτευση. Πολλοί φοβούνται ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας, ανάλογη της Ελλάδας και αισθάνονται εξαπατημένοι από την Ευρώπη».

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή