Λονδίνο: Πρόταση για φιλικά προς τους ποδηλάτες φορτηγά

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 10:17
Youtube/LondonCycling
A- A A+

Οι ποδηλάτες στα αστικά κέντρα έχουν πολλούς κινδύνους να αντιμετωπίσουν, αλλά μία από τις πιο τρομακτικές στιγμές είναι σίγουρα όταν βρίσκονται παράλληλα με ένα φορτηγό, ιδιαίτερα από την πλευρά του συνοδηγού, χωρίς να έχουν καμία οπτική επαφή με τον οδηγό, ο οποίος και δεν μπορεί να τους δει.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι συγκρούσεις με φορτηγά είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες ατυχημάτων με ποδήλατα.

Στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου οι μισοί θάνατοι αναβατών οφείλονται σε δυστυχήματα με εμπλοκή φορτηγών, η Εκστρατεία για την Ποδηλασία στο Λονδίνο (London Cycling Campaign) παρουσίασε την πρότασή της για την αποφυγή τέτοιων δυστυχημάτων στο μέλλον: ένα φορτηγό πιο φιλικό για τους ποδηλάτες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα φορτηγό με συνολικά χαμηλότερο ύψος και πολύ μεγαλύτερα παράθυρα, τα οποία εκτείνονται στο χαμηλότερο δυνατό ύψος από το δρόμο, ώστε ο οδηγός να έχει την καλύτερη δυνατή οπτική επαφή με το τι συμβαίνει γύρω από το όχημά του.

Έτσι, ενώ οι οδηγοί των παραδοσιακών φορτηγών βασίζονται σε καθρέφτες για να δουν πεζούς και ποδηλάτες, τους οποίους μπορεί να μην δουν καθόλου ιδιαίτερα αν βρίσκονται από την πλευρά του συνοδηγού, το νέο σχέδιο εξαλείφει αυτό το «τυφλό σημείο».

LCC/RELEASE THE CHICKEN LTD.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 16 θανάτους ποδηλατών στο Λονδίνο το 2011, οι εννέα οφείλονταν σε δυστυχήματα με φορτηγά, τα επτά εκ των οποίων χρησιμοποιούνταν στον κατασκευαστικό κλάδο. Τη ίδια στιγμή, μόλις το 5% των οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας είναι φορτηγά.

«Με το σχέδιό μας καλούμε τον κλάδο των κατασκευών να χρησιμοποιήσει οχήματα που θα βοηθήσουν να μειωθεί ο αριθμός των ποδηλατών και των πεζών που σκοτώνονται από φορτηγά. Η περιορισμένη ορατότητα στα σημερινά φορτηγά σημαίνει ότι ο οδηγός συχνά έχει πολύ περιορισμένη ή μηδενική αντίληψη για το ποιος ή τι βρίσκεται γύρω από το όχημά του, κάτι που είναι παντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Τσάρλι Λόιντ από την Εκστρατεία για την Ποδηλασία στο Λονδίνο.

Ωστόσο, μέχρι να υιοθετηθούν τέτοιες καινοτόμες ιδέες, οι ειδικοί προειδοποιούν τους ποδηλάτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συναντούν στον δρόμο τους φορτηγά και να προσπαθούν να παραμένουν αρκετά μπροστά ή αρκετά πίσω τους, ενώ δεν πρέπει ποτέ να τα προσπερνούν από την πλευρά του συνοδηγού.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή