Ισχυρότερα εμφυτεύματα με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 18:21

Ερευνητές από την Αυστραλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα ισχυρό μεταλλικό υλικό που είναι δύο φορές πιο δυνατό από το ατσάλι, αλλά παράλληλα παρουσιάζει πενταπλάσια έως δεκαπλάσια ελαστικότητα.

A- A A+

Ένα νέο υλικό, που διαθέτει εξαιρετική ανθεκτικότητα και συγκεντρώνει όλες τις ιδιότητες της νανοτεχνολογίας, ανέπτυξαν για πρώτη φορά επιστήμονες στην Αυστραλία, με σκοπό τη χρήση του σε νέες ιατρικές εφαρμογές και εμφυτεύματα.

Ερευνητές από την Αυστραλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα ισχυρό μεταλλικό υλικό που είναι δύο φορές πιο δυνατό από το ατσάλι, αλλά παράλληλα παρουσιάζει πενταπλάσια έως δεκαπλάσια ελαστικότητα. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νέες, καινοτόμες εφαρμογές, χρησιμοποιώντας όλες τις ιδιότητες της νανοτεχνολογίας και αντέχοντας παράλληλα σε πολύ μεγαλύτερο βάρος από ό,τι τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science, η καινοτομία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας σειράς νέων εφαρμογών, όπως πιο συμβατά εμφυτεύματα για τα κόκαλα, καθώς και βελτιώσεις στη λειτουργικότητα σταθερών υλικών με ιδιότητες ηλεκτρονικές, φωτολυτικές, πιεζομαγνητικές κτλ.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι με αυτήν την εξέλιξη κατάφεραν να ξεπεράσουν μια μεγάλη πρόκληση στον τομέα της νανοτεχνολογίας, που εμπόδιζε τις ιατρικές εξελίξεις εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. «Γνωρίζουμε ότι τα νανοκαλώδια παρουσιάζουν ασυνήθιστες μηχανικές ιδιότητες, που πλησιάζουν τα όρια της θεωρίας.

Πλέον είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε περισσότερα νανοκαλώδια, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα σε ό,τι αφορά το σχήμα και το μέγεθός τους, γεγονός που θα μας οδηγήσει στη δημιουργία πολλών υλικών στον τομέα της μηχανικής», ανέφερε ο καθηγητής Γινόνγκ Λιου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή