Συρία: Δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής η χρήση χημικών όπλων

Ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το θέμα ζητεί η Δαμασκός
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 17:37
Youtube/euronewsGreek
A- A A+

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι την Τρίτη έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Ρόμπερτ Φορντ.

Ο αμερικανός πρεσβευτής σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι σχετικές αναφορές δεν επιβεβαιώνονται, ωστόσο οι ΗΠΑ τις αξιολογούν ως ιδιαιτέρως σοβαρές και εξετάζουν το περιεχόμενό τους με ενδελέχεια.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια κατάθεσης του αμερικανού διπλωμάτη σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε σχέση με την κρίση στη Συρία.

Ο κ. Φορντ σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση που το καθεστώς της Δαμασκού έχει κάνει χρήση χημικών όπλων, θα υπάρξουν συνέπειες, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει στο ποιες θα ήταν αυτές.

Έρευνα του ΟΗΕ ζητεί η Δαμασκός

Την ίδια ώρα, η Συρία, μέσω του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη Μπασάρ Τζα-Αφάρι, ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ την διεξαγωγή «εξειδικευμένης και ανεξάρτητης» έρευνας υπό την αιγίδα του οργανισμού για πιθανή χρήση χημικών όπλων εκ μέρους «τρομοκρατικών ομάδων», όπως αποκαλεί η Δαμασκός τις δυνάμεις των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης.

Το αίτημα αφορά περιστατικό κοντά στο Χαλέπι, στη Βόρεια Συρία.

Κυβέρνηση και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για επίθεση χρήση χημικών όπλων από την Τρίτη, ωστόσο μέχρι στιγμής, εκτός των ΗΠΑ, και η ΕΕ σημειώνει μέσω αξιωματούχων της ότι δεν υφίστανται αποδείξεις για το γεγονός.

Εάν η χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε πλευρά αποδειχθεί, θα πρόκειται για το πρώτο σχετικό περιστατικό από την έναρξη του δίχρονου συριακού εμφυλίου πολέμου.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή