Συρία: Αλληλοκατηγορίες για χρήση χημικών όπλων μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 12:24
REUTERS/STRINGER

(Φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Κυβέρνηση και αντάρτες στη Συρία αλληλοκατηγορούνταν για επίθεση με χημικό όπλο κοντά στο Χαλέπι, που αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη του είδους της στη διετή σύρραξη.

Ο σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ-Ζοαμπί κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση χημικού όπλου στην επίθεση στο Χαλέπι, κατά την οποία φέρονται να σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι και να τραυματίστηκαν 86.

Παρόμοιες κατηγορίες μετέδωσε νωρίτερα και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ η συριακή τηλεόραση ανέβασε τον απολογισμό των νεκρών σε 25. «Τρομοκράτες εκτόξευσαν πύραυλο που περιείχε χημικές ουσίες στην περιοχή Χαν αλ-Ασάλ της επαρχίας Χαλέπι», σύμφωνα με το Sana, που συμπλήρωσε ότι τα περισσότερα θύματα ήταν άμαχοι.

Κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση», ο κ. Ζοαμπί δήλωσε ότι η Τουρκία και το Κατάρ, που στηρίζουν τους αντάρτες, έχουν την «νομική, ηθική και πολιτική ευθύνη» για την επίθεση, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Η Τουρκία απέρριψε ως αβάσιμες τις κατηγορίες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την εκτόξευση ενός πυραύλου εδάφους-εδάφους, υποστηρίζοντας με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε πως αυτή είχε στόχο μια θέση στην Χαν αλ Άσαλ, αλλά χωρίς να είναι σε θέση να διακριβώσει εάν η γόμωση περιείχε χημικούς παράγοντες. Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για 16 στρατιώτες και 10 πολίτες νεκρούς.

Φωτογράφος του Reuters που επισκέφθηκε νοσοκομεία στο Χαλέπι είπε ότι είδε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα που έκαναν λόγο για οσμή χλωρίου μετά την επίθεση.

«Είδα κυρίως γυναίκες και παιδιά», ανέφερε.

«Είπαν ότι οι άνθρωποι πάθαιναν ασφυξία στους δρόμους και ο αέρας μύριζε έντονα χλώριο», πρόσθεσε.

«Είπαν ότι ο κόσμος πέθαινε στους δρόμους και μέσα σε σπίτια», πρόσθεσε ο ίδιος τηλεφωνικά, αφού επισκέφθηκε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Χαλέπι και το νοσοκομείο αλ Ρατζάα.

Διαψεύδουν οι αντάρτες

Από την πλευρά του, διοικητής των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών αρνήθηκε ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, αντιτείνοντας ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος εκτόξευσαν πύραυλο με χημικά εναντίον της πόλης Χαν αλ - Ασάλ.

«Ακούγαμε πληροφορίες από νωρίς το πρωί σχετικά με μία επίθεση του καθεστώτος εναντίον της Χαν αλ-Ασάλ και πιστεύουμε ότι εκτόξευσαν έναν Σκουντ με χημικούς παράγοντες. Μετά μάθαμε ξαφνικά ότι το καθεστώς έστρεψε τις κατηγορίες εναντίον μας. Οι αντάρτες δεν βρίσκονται πίσω από αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Κασίμ Σααντεντινέ, εκπρόσωπος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στο Χαλέπι.

Εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο Λουάι Μέκνταντ, που συμμετείχε σε συνάντηση της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι «δεν έχουμε ούτε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ούτε χημικά όπλα», μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο στρατός του καθεστώτος έπληξε την πόλη με έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που έφερε χημική κεφαλή. Επίσης έπληξε την περιοχή με συμβατικά όπλα από αέρος και με πυροβολικά», είπε ο Μέκνταντ, πολιτικός συντονιστής της διοίκησης των ανταρτών.

Είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ διατυπώνει την κατηγορία αυτή εναντίον των ανταρτών. Το καθεστώς θεωρείται ότι έχει χημικό οπλοστάσιο, ωστόσο αξιωματούχοι του ούτε διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν αυτές τις υπόνοιες.

Η διεθνής κοινότητα έχει πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις προς τη Δαμασκό ενάντια στη χρήση χημικών όπλων. Δυτικοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για το ενδεχόμενο να καταλήξουν τα όπλα αυτά στα χέρια ορισμένων ομάδων της αντιπολίτευσης.

«Δεν αρχίζει διάλογος»

Σε παράλληλες εξελίξεις, ο νέος «πρωθυπουργός» της συριακής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να αρχίσει διάλογο με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είπε ο ίδιος ο Γασάν Χίτο σήμερα κατά την πρώτη ομιλία του μετά την εκλογή του.

«Διαβεβαιώνουμε τον ένδοξο συριακό λαό ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με το καθεστώς του Άσαντ», είπε ο κ. Χίτο.

«Απαράδεκτη» η επιδρομή επί λιβανικού εδάφους

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι είναι «απαράδεκτη» η επιδρομή που πραγματοποίησε χθες, για πρώτη φορά, η συριακή αεροπορία εναντίον του εδάφους της χώρας του.

«Ο συριακός αεροπορικός βομβαρδισμός εναντίον του λιβανικού εδάφους συνιστά απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου», είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας από το Λάγος, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας στην Αφρική.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι η αεροπορική αυτή επιδρομή έπληξε πράγματι λιβανικό έδαφος.

Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος του Λιβάνου που είχε ζητήσει να μην κατονομαστεί, είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι πραγματοποιήθηκε επιδρομή χωρίς να διευκρινίσει αν είχε πληγεί λιβανικό έδαφος.

«Συριακά αεροσκάφη έριξαν τέσσερις ρουκέτες τη Δευτέρα στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας αλλά ακόμη δεν μπορώ να πω αν έπληξαν το λιβανικό έδαφος ή μόνο το συριακό έδαφος», είχε πει.

Αντίθετα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιβεβαιώσει ότι συριακά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν για πρώτη φορά, τη Δευτέρα, επιδρομές στο βόρειο Λίβανο, χαρακτηρίζοντας το βομβαρδισμό αυτό «μεγάλη κλιμάκωση».

«Αεροσκάφη και ελικόπτερα του συριακού καθεστώτος έριξαν ρουκέτες στο βόρειο Λίβανο, πλήττοντας το Ουάντι Χάιλ, κοντά στη μεθοριακή πόλη Αρσάλ. Αυτό συνιστά μεγάλη κλιμάκωση της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου, για την οποία η Συρία θεωρείται υπαίτια», είχε δηλώσει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή