Νέα αντιπαράθεση με φόντο την Κύπρο

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 15:53
EUROKINISSI

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το βήμα της Βουλής, «είναι προκλητική και αστεία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την απόφαση για "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, όταν επιφανή στελέχη του είχαν αναπτύξει διάφορες ιδέες για αναγκαστικό δάνειο και αξιοποίηση των καταθέσεων με σκοπούς δημόσιους.

A- A A+

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση, λίγο αφότου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε εξαπολύσει και πάλι πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα είχε αφήσει σαφέστατες αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολλαπλά έκθετη η κυβέρνηση

«Η αντίσταση του κυπριακού λαού και το περήφανο "όχι" του κυπριακού κοινοβουλίου δείχνουν τον πραγματικό δρόμο της διαπραγμάτευσης καθώς και το ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι» σημειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και έβαλε κατά της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για εξέλιξη που αφήνει πολλαπλά έκθετη τη σημερινή κυβέρνηση, «η οποία διά μέσου του κ. Στουρνάρα και με εντολή του κ. Σαμαρά, στήριξε την καταστροφική αυτή απόφαση γερμανικής εμπνεύσεως, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι προσδεδεμένη στο άρμα του ακραίου νεοφιλελεύθερου μερκελισμού, που διαλύει τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη στην Κύπρο «δείχνει δε ότι οι χώρες, όσο μικρές και αν είναι, διαθέτουν διαπραγματευτικές δυνατότητες τις οποίες καμία ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να αξιοποιήσει, αλλά αντιθέτως όπως έγινε και στις προηγούμενες εκλογές, εκβίαζε τον ελληνικό λαό με τις αξιώσεις των δανειστών».

Παράλληλα, επανέλαβε τις θέσεις του για «μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση», επαναλαμβάνοντας τα περί συνολικής ευρωπαϊκής λύσης, «στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων δογμάτων και της καταστροφικής λιτότητας».

«Γι’ αυτό» σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ «και είναι αναγκαία η συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου και η διεκδίκηση συνολικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους, στα πρότυπα της λύσης του γερμανικού χρέους του 1953, ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας και διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων που να στηρίζουν τις προσπάθειες ανασυγκρότησης των χωρών αυτών σε μια στρατηγική επανίδρυσης της Ευρωζώνης με βάση τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών». 

Ευ. Βενιζέλος: Φθηνό αντιπολιτευτικό παιχνίδι από το ΣΥΡΙΖΑ

YOUTUBE/PASOKWEBTV

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε για άλλη μία φορά την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο «μεγάλο ιστορικό σφάλμα», τόνισε, ωστόσο, πως οι διαφορές δημοσιονομικών μεγεθών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν επιτρέπουν εύκολες αναγωγές στην ελληνική περίπτωση και πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά «κορυφαία εθνική ανευθυνότητα».

Αφού ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η κυπριακή Βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία έχει υπερψηφίσει 35 μνημονιακούς νόμους που ισχύουν με περικοπές, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η διαρθρωτική προσαρμογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως είπε, «είναι προκλητική και αστεία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την απόφαση για "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, όταν επιφανή στελέχη του είχαν αναπτύξει διάφορες ιδέες για αναγκαστικό δάνειο και αξιοποίηση των καταθέσεων με σκοπούς δημόσιους. Είναι ανεύθυνο και αφελές να ζητήσει η Ελλάδα έκτακτη σύνοδο κορυφής, χωρίς να έχει αποφασίσει η κυπριακή Βουλή και να έχει οριστικοποιηθεί το κυπριακό σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί την Κύπρο ως μοχλό για φθηνό αντιπολιτευτικό παιχνίδι στην Ελλάδα- και αυτό είναι κορυφαία εθνική ανευθυνότητα και κορυφαία προσβολή στον κυπριακό λαό» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, εκτιμώντας πως το κορυφαίο κεκτημένο της Κύπρου είναι η αυτονομία της.

Σ. Κεδίκογλου: Όχι σε μικροκομματικά παιχνίδια

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στο ΑΝΤ1 επανέλαβε πως η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει τις επιλογές της Κύπρου με κάθε δυνατό τρόπο, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι η κατάσταση δεν προσφέρεται για μικροκομματικά παιχνίδια.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή