Ομπάμα: «Αιώνια» η συμμαχία με το Ισραήλ

Πρώτη επίσκεψη του προέδρου στο Ισραήλ
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 12:44

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε λίγο μετά τις 12.15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ-Αβίβ. Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

A- A A+

Στην «ακλόνητη δέσμευση» των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ αναφέρθηκε ο αμερικανός πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, κατά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα αυτή και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Πρόκειται για την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό από την έναρξη της δεύτερης θητείας του και την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε λίγο μετά τις 12.15' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ-Αβίβ. Ο Μπαράκ Ομπάμα κατέβηκε μόνος από το Air Force One και έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες, τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον αμερικανό πρεσβευτή στο Ισραήλ Νταν Σαπίρο.

«Βλέπω αυτή την επίσκεψη σαν μία ευκαιρία για να επαναβεβαιώσω τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των εθνών μας, να επαναδιατυπώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ και να μιλήσω απευθείας με τον λαό του Ισραήλ και τους γείτονές σας», δήλωσε ο κ. Ομπάμα στη διάρκεια της υποδοχής του στο αεροδρόμιο.

Βλέπω αυτή την επίσκεψη σαν μία ευκαιρία για να επαναβεβαιώσω τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ των εθνών μας, να επαναδιατυπώσω την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής για την ασφάλεια του Ισραήλ

Μπάρακ Ομπάμα, πρόεδρος των ΗΠΑ

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμαχία μας είναι αιώνια, για πάντα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ «είναι περήφανες που είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ».

«Στεκόμαστε μαζί γιατί πρέπει να έρθει η ειρήνη στους Αγίους Τόπους. Ακόμα κι αν βλέπουμε τις δυσκολίες, δεν θα χάσουμε ποτέ το όραμα ενός Ισραήλ που συνυπάρχει ειρηνικά με τους γείτονές του», πρόσθεσε.

 Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου ευχαρίστησε τον κ. Ομπάμα για τη «στήριξή του στο δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ».

YOUTUBE/ASSOCIATEDPRESS

«Σας ευχαριστώ που υποστηρίζετε ξεκάθαρα το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, το κυρίαρχο δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνά του κατά οιασδήποτε απειλής, που στέκεστε στο πλευρό του Ισραήλ αυτή τη στιγμή της ιστορικής αλλαγής στη Μέση Ανατολή», είπε στη σύντομη ομιλία του στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος Πέρες, από την πλευρά του, χαιρέτισε την «ακλόνητη υποστήριξη» του αμερικανού ομολόγου του στο Ισραήλ. «Σε καιρό ειρήνης, σε καιρό πολέμου, η υποστήριξή σας στο Ισραήλ είναι ακλόνητη», είπε ο κ. Πέρες χαρακτηρίζοντας τον αμερικανό πρόεδρο «εξαίρετο παγκόσμιο ηγέτη».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ομπάμα: Μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί με το Ισραήλ

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε δεκτός ο Μπαράκ Ομπάμα από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Ο κ. Ομπάμα στη συνέχεια να επιθεώρησε στο Τελ Αβίβ συστοιχία του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος), το οποίο έχουν χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ.

Συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα

Στη συνέχεια μετέβη στη Ιερουσαλήμ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πέρες και μετά αναμενόταν να έχει εκτενείς συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου, με τον οποίο θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αύριο Πέμπτη θα έχει συνάντηση στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και θα επισκεφτεί τον Ναό της Γέννησης στην Βηθλεέμ.

Η επίσκεψη Ομπάμα πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Νετανιάχου

Η επίσκεψη πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Νετανιάχου, ο οποίος όρισε ως «βασική προτεραιότητα την άμυνα και την ασφάλεια», επικαλούμενος τις «πολύ σοβαρές απειλές» που προέρχονται, σύμφωνα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, από το Ιράν και τη Συρία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Ομπάμα θα επιχειρήσει να πείσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να  καθησυχάσει τον κ. Νετανιάχου ως προς τα ζητήματα του Ιράν και της Συρίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε δηλώσει πριν από την επίσκεψή του ότι πρόθεσή του είναι να «ακούσει» και όχι να παρουσιάσει μια ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Επιθυμώντας να απευθυνθεί απευθείας στους Ισραηλινούς, ο αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει αύριο ενώπιον φοιτητών στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στην Ιερουσαλήμ.

Την Παρασκευή, θα μεταβεί στη γειτονική Ιορδανία, όπου θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή