Επίσκεψη Ομπάμα στο Ισραήλ

Περιοδεία στη Μέση Ανατολή
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 06:00
Reuters/JASON REED
A- A A+

Την πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της τετραήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκινά επισήμως σήμερα.

Το πρώτο ταξίδι του κ. Ομπάμα από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έθεσε ως «πρώτη προτεραιότητα την άμυνα και την ασφάλεια», επικαλούμενος «πολύ σοβαρές απειλές» από το Ιράν και τη Συρία.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Αναχώρησε για το Ισραήλ ο Αμερικανός πρόεδρος

Χωρίς κάποια νέα ειρηνευτική πρόταση και με το Ισραήλ να έχει έντονες αμφιβολίες για τη δέσμευσή του ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβιβάστηκε στο Air Force One με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται το Ισραήλ λίγες μόλις ημέρες μετά την σύσταση νέας κυβέρνησης, στην οποία περιλαμβάνονται πολλοί υπουργοί που έχουν ταχθεί υπέρ των εποικισμών και με τους Παλαιστινίους να είναι λιγότερο αισιόδοξοι ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

Μετά από την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο αμερικανός πρόεδρος θα επιθεωρήσει τάγμα αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος), το οποίο έχουν χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον κ. Νετανιάχου.

Αύριο Πέμπτη θα έχει συνάντηση στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και θα επισκεφτεί τον Ναό της Γέννησης στην Βηθλεέμ.

Επιθυμώντας να απευθυνθεί απευθείας στους Ισραηλινούς, ο αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στην Ιερουσαλήμ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Περιμένοντας τον Ομπάμα

Ένα τεράστιο πανό καλωσορίσματος για να το δει ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχουν τοποθετήσει σε έκταση κοντά στον βασικό αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο αεροδρόμιο Μπέν Γκουριόν, τα μέλη της οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα». Στην Ιερουσαλήμ οι προετοιμασίες είναι εντατικές για τον υψηλό επισκέπτη την ώρα, που η επίσημη ηγεσία δεν τρέφει μεγάλες ελπίδες. Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, οι πολίτες πραγματοποίησαν διαδήλωση με την οποία ζητούν από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εντείνει τις προσπάθειες για την ειρηνευτική διαδικασία.

Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί το Εθνικό Μουσείο του Ισραήλ όπου εκτίθενται τα περίφημα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας.

Την Παρασκευή θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους του ιδρυτή του σιωνισμού Θίοντορ Χερτζλ και του δολοφονημένου πρωθυπουργού Ιτζχάκ Ράμπιν, προτού μεταβεί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Ιορδανία, όπου θα έχει συναντήσει με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ και το Σάββατο θα ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας.

Βασικός σκοπός του ταξιδιού του κ. Ομπάμα είναι η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, κυριότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και η άμβλυνση των διαφορών του με τον κ. Νετανιάχου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους εβραϊκούς οικισμούς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή