Πώς οι φυσικοί πόροι έριξαν την κυβέρνηση της Γροιλανδίας

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 11:07
EPA/ULRIK BANG

Η  Αλέκα Χάμοντ, μία Ινουίτ κόρη κυνηγού, αρχηγός του κόμματος Siumut, του σοσιαλιστικού κόμματος της Γροιλανδίας κέρδισε τις εκλογές στη χώρα. «Καλωσορίζουμε εταιρείες και χώρες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Γροιλανδία», δήλωσε η Χάμοντ στην πρώτη της συνέντευξη μετά την εκλογή της, στο πρακτορείο Reuters.

A- A A+

Μια Ινουίτ κόρη κυνηγού αναμένεται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, καθώς το κόμμα Siumut, του οποίου ηγείται, έλαβε το 42% των ψήφων στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι η Αλέκα Χάμοντ καλείται να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό. Το κόμμα της «εκθρόνισε» τον πρωθυπουργό Κουούπικ Κλάιστ, ο οποίος τασσόταν υπέρ της εισαγωγής «φθηνών χεριών» από την Κίνα με στόχο την εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Καθώς οι πάγοι λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς ανοίγοντας νέες θαλάσσιες οδούς στην Αρκτική, η – αυτόνομη υπό το στέμμα της Δανίας – Γροιλανδία με τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό της πλούτο και τα πιθανά θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

«Καλωσορίζουμε εταιρείες και χώρες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Γροιλανδία», δήλωσε η Χάμοντ στην πρώτη της συνέντευξη μετά την εκλογή της, στο πρακτορείο Reuters. «Την ίδια ώρα, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες, ως λαός. Η Γροιλανδία πρέπει να συνεργαστεί με χώρες που έχουν τις ίδιες αξίες με τις δικές μας, σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν παραιτούμαστε των αξιών μας για χάρη των επενδυτών.»

REUTERS/STAFF

Γενική εικόνα του λιμανιού Νουούκ, στη Γροιλανδία. Καθώς οι πάγοι λιώνουν με ταχύτερους ρυθμούς ανοίγοντας νέες θαλάσσιες οδούς στην Αρκτική, η Γροιλανδία με τον ανεκμετάλλευτο ορυκτό της πλούτο και τα πιθανά θαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Οι Γροιλανδοί σε γενικές γραμμές παραδέχονται ότι χρειάζονται τις ξένες επενδύσεις για να αυξήσουν τα έσοδά τους και να «απεξαρτηθούν» από την Κοπεγχάγη, στην οποία οφείλουν πάνω από το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα σχέδια σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η πρόταση ύψους 2,3 δισ. δολαρίων που επεξεργαζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση για ενδεχόμενη διοχέτευση σιδηρομεταλλευμάτων στην Κίνα μέσω βρετανικής εταιρείας. Περίπου 2.000 εργάτες από την Κίνα θα ταξίδευαν στη μακρινή Γροιλανδία για να εργαστούν στα ορυχεία.

Η Χάμοντ δήλωσε ότι το σχέδιο θα επαναξιολογηθεί, ενώ δεν αποκλείεται η υιοθέτηση νέου νόμου, βάσει του οποίου προτάσεις για την εκμετάλλευση του υπεδάφους θα πρέπει να περνούν από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νησιού. Από την άλλη, εξετάζεται άρση της απαγόρευσης για εξόρυξη ραδιενεργών υλικών, η οποία «φρέναρε» την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σπάνιων γαιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή