Μήνυμα Πάπα για την προστασία των αδύναμων και του περιβάλλοντος

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 14:44
REUTERS/STEFANO RELLANDINI
A- A A+

Μήνυμα στους πιστούς για την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας και του περιβάλλοντος απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος στο κήρυγμά του κατά την τελετή ενθρόνισής του.

Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς και τους ξένους ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί στη Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ο αργεντίνος πάπας επανέλαβε το μήνυμα που έχει στέιλει από την εκλογή του την περασμένη Τετάρτη: ότι αποστολή της Εκκλησίας είναι η προστασία των φτωχών και αδύναμων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ένα εκατ. πιστοί στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου

Ένα εκατομμύριο πιστοί από κάθε γωνιά της γης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου Πάπα Φραγκίσκου. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα κατάνυξης. Στην τελετή παρευρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας, έδωσε το παρόν σε ενθρόνιση Πάπα.

Στο πλαίσιο αυτού του μηνύματος ήταν και το ύφος της σημερινής τελετής, πιο λιτό από τη μεγαλειώδη ενθρόνιση του πάπα Βενέδικτου το 2005.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ομιλία με πολλαπλά μηνύματα από τον Πάπα

Λίγο μετά το ευαγγέλιο που διαβάστηκε στην ελληνική γλώσσα, ο Πάπας Φραγκίσκος εκφώνησε τον πρώτο του λόγο ως επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στο Βατικανό. Ο νέος Ποντίφικας έστειλε ένα δυναμικό μήνυμα με πολιτικοκοινωνική διάσταση και έκανε έκκληση προς τους πιστούς να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα. Ο λεγόμενος «Πάπας των φτωχών» επανέλαβε την ανάγκη για απάλειψη των ανισοτήτων.

Η αποστολή της Εκκλησίας «σημαίνει να σεβόμαστε όλα τα πλάσματα του Θεού και να σεβόμαστε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε. Σημαίνει να προστατεύουμε τους ανθρώπους, να δείχνουμε στοργικό ενδιαφέρον για τον κάθε άνθρωπο, ειδικά τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και αυτούς που έχουν ανάγκη, που συχνά είναι οι τελευταίοι τους οποίους σκεπτόμαστε», είπε ο Πάπας.

Ο νέος ποντίφικας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου».

Ο πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε ότι «ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου», χωρίς να αναφερθεί στο αξίωμα του ποντίφικα.

«Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους βρίσκονται στην φυλακή. Σε όλους τους ανίσχυρους», υπογράμμισε.

REUTERS
Την πρώτη του λειτουργία τέλεσε ο πάπας Φραγκίσκος

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν από τα ξημερώματα την πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε την πρώτη του θεία λειτουργία. Χαμογελαστός και ντυμένος με απλά λευκά άμφια, ο Ποντίφικας χαιρέτισε το πλήθος που τον επευφημούσε καθώς έφθανε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με το ανοιχτό παπικό όχημα.

Ο Φραγκίσκος, πρώην καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο της Αργεντινής, πήρε το όνομά του προς τιμήν του αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, αγίου των φτωχών, της απλότητας, της φιλανθρωπίας και της αγάπης για τη φύση.

Πριν τη θεία λειτουργία, ο Πάπας έκανε τον γύρο της πλατείας του Αγίου Πέτρου μέσα σε ανοιχτό λευκό τζιπ, αρνούμενος να χρησιμοποιήσει το αλεξίσφαιρο παπικό όχημα (popemobile) στο οποίο επέβαινε συχνά ο προκάτοχός του, και σταματώντας συχνά για να χαιρετίσει τα πλήθη.

REUTERS
Μήνυμα για προστασία των αδυνάτων από τον πάπα Φραγκίσκο

Μήνυμα στους πιστούς για την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας και του περιβάλλοντος απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος στο κήρυγμά του κατά την τελετή ενθρόνισής του. Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στη Πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ο αργεντίνος πάπας επανέλαβε το μήνυμα που έχει στέιλει από την εκλογή του την περασμένη Τετάρτη ότι αποστολή της Εκκλησίας είναι η προστασία των φτωχών και αδύναμων.

Έξι αρχηγοί κρατών βρίσκονταν ανάμεσα στις 130 αντιπροσωπείες ξένων χωρών παρακολούθησαν την πρώτη θεία λειτουργία του πρώην αρχιεπισκόπου του Μπουένος 'Αιρες, ο οποίος εξελέγη την Τετάρτη επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.

Για πρώτη φορά από το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054, παρίσταντο σε πρώτη λειτουργία Πάπα ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Την Ελλάδα εκπροσώπησε στην τελετή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατόπιν επιθυμίας του Πάπα, η ανάγνωση του Ευαγγελίου έγινε στα ελληνικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή