Συρία: Εκλογή προσωρινού πρωθυπουργού από την αντιπολίτευση

Εξελέγη ο Γκχασάν Χίτο
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 06:57
Youtube/euronewsGreek

Την ώρα που στη Συρία μαίνεται η εμφύλια σύγκρουση, μέλη της συριακής αντιπολίτευσης συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να εκλέξουν πρωθυπουργό και μεταβατική κυβέρνηση για τις περιοχές, που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχό τους. Στη συνάντηση προσκλήθηκαν να εκπροσωπηθούν 73 διαφορετικές φράξιες της αντιπολίτευσης, που μάχονται αυτή τη στιγμή με τον Άσαντ.

A- A A+

Ο Γασάν Χίτο, στέλεχος επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, εξελέγη στην Κωνσταντινούπολη από την εθνική συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης ως προσωρινός πρωθυπουργός της μεταβατικής συριακής κυβέρνησης.

Όπως ανακοίνωσε ο Χικάμ Μαρουά, μέλος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, υπέρ του Γασάν Χίτο ψήφισαν 35 σε σύνολο 49 μελών του συνασπισμού.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ο Γκχασάν Χίτο εξελέγη προσωρινός πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας

Ο Γκχασάν Χίτο είναι ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας. Τα μέλη της αντιπολίτευσης των εξέλεξαν το βράδυ της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη με 35 ψήφους σε σύνολο 49. Ο Χίτο θα αναλάβει να σχηματίσει σκιώδη κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει τη διοίκηση των βόρειων και ανατολικών περιοχών της Συρίας που έχουν περάσει μεν στα χέρια των αντικαθεστωτικών, αλλά έχουν βυθιστεί στην ακυβερνησία. Επίσης θα συνεχίσει τις διπλωματικές επαφές στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο για την επόμενη ημέρα στη Συρία.

Ο Γασάν Χίτο, ο οποίος διαθέτει δυτικοευρωπαϊκή παιδεία και εκπαίδευση καθώς έχει ζήσει για χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα είναι υπεύθυνος για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα καλύψει το κενό εξουσίας στην πλευρά της αντιπολίτευσης της Συρίας, το οποίο προκύπτει από την μακρά εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Aσαντ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή