Παρουσία Βαρθολομαίου η ενθρόνιση του Πάπα

Επί ποδός πάνω από 3.000 αστυνομικοί
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 06:36
REUTERS/MAX ROSSI

Ο πάπας Φραγκίσκος, νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,2 δισεκατομμύρια πιστούς, τέλεσε την Κυριακή την πρώτη του λειτουργία ως ποντίφικας και εκφώνησε την παραδοσιακή κυριακάτικη προσευχή.

A- A A+

Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί στη Ρώμη η τελετή ενθρόνισης του πάπα Φραγκίσκου Α΄.

Διαμέσου του εκπροσώπου Τύπου του Βατικανού, πατέρα Φεντερίκο Λομπάρντι, ο ποντίφικας διεμήνυσε ότι «αυτή την φορά δεν θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να γίνεται λόγος για ενθρόνιση, διότι δεν υπάρχει βασιλιάς». Πρόκειται, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, για την «έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου».

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Την Πρόεδρο της Αργεντινής συνάντησε ο Πάπας

Λίγες ώρες πριν την τελετή ενθρόνισης του, ο νεοεκλεγείς Πάπας Φραγκίσκος, συνάντησε στο Βατικανό την Πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ, με την οποία είχε συγκρουστεί επανειλημμένως στο παρελθόν, όταν εκείνος ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, κυρίως για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων. Η Φερνάντες ζήτησε από τον Πάπα να μεσολαβήσει υπέρ της Αργεντινής στην διένεξη που έχει με την Βρετανία για τα νησιά Φόκλαντς. Εν τω μεταξύ, όλα είναι έτοιμα στη Ρώμη για την αυριανή τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου, στην οποία ο Ποντίφικας αναμένεται να αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του.

Η τελετή αναμένεται να ξεκινήσει στις 08.45 το πρωί (ώρα Ελλάδος), ενώ στις 9.45 (ώρα Ελλάδος) ο ποντίφικας θα χαιρετήσει από κοντά τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, από το ειδικό όχημα Papamobile, το παπικό τζίπ.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στα σπήλαια του Βατικανού, για να τιμήσει και να προσευχηθεί πάνω από τον τάφο του Αποστόλου Πέτρου. Ο Χόρχε Μάριο Μπεγκόλιο θα συνοδεύεται από τέσσερις, τουλάχιστον, ουνίτες επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Η κυρίως τελετή θ΄αρχίσει στις 9.30 τοπική ώρα, 10.30 ώρα Ελλάδος. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι απλή, αλλά με σεβασμό στην παράδοση. Κατά τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνο στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά -μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του κ. Βαρθολομαίου.

Η ομιλία του πάπα Φραγκίσκου Α΄ έχει γραφτεί στα ιταλικά, ενώ την λειτουργία, μεταξύ των άλλων, πρόκειται να ψάλει η χορωδία της Καπέλα Σιστίνα.

Όλη η περιοχή γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχει πεζοδρομηθεί προσωρινά, ενώ πάνω από 3.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στην τελετή ενθρόνισης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή