Ουγγαρία: Διαδήλωση κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013 22:05
REUTERS/BERNADETT SZABO

Την περασμένη Δευτέρα η Βουλή, όπου την πλειοψηφία έχει το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ψήφισε υπέρ του περιορισμού των εξουσιών του συνταγματικού δικαστηρίου.

A- A A+

Περίπου 3.000 Ούγγροι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Βουδαπέστη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην τροποποίηση του συντάγματος, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της χώρας.

Την περασμένη Δευτέρα η Βουλή, όπου την πλειοψηφία έχει το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ψήφισε υπέρ του περιορισμού των εξουσιών του συνταγματικού δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και διάφορες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Όρμπαν απορρίπτει τις επικρίσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αλλαγές στο σύνταγμα παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε ζητήσει από την Ουγγαρία να αναβάλει την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων, όμως το Fidesz έφερε το θέμα στο κοινοβούλιο.

Με βάση την τροποποίηση, το συνταγματικό δικαστήριο δεν μπορεί πλέον να εξετάζει την ουσία των τροποποιήσεων αλλά μόνο αν τηρήθηκε η δικονομία. Οι αποφάσεις που έλαβε το δικαστήριο πριν το 2012 θα πάψουν να ισχύουν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή