Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζει τις πιο τραγικές στιγμές από την εισβολή του 1974, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο δραματικό διάγγελμα που απηύθυνε απόψε στον κυπριακό λαό.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup και στις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για δύο «εκβαστικές επιλογές» που τέθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση και τόνισε πως ο ίδιος επέλεξε εκείνη που θεώρησε πως θα έχει τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία.
Σύμφωνα με τον κύπριο πρόεδρο, η πρώτη επιλογή ήταν αυτή που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει αμέσως την παροχή της έκτακτης βοήθειας που θα διατηρούσε τη ρευστότητα των δύο μεγάλων τραπεζών.
Η δεύτερη, είναι η επιλογή μιας πολύ δύσκολης αλλά ελεγχόμενης και διαχειρίσιμης κατάστασης που θα οδηγήσει τελικά στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάκαμψη, είπε. «Το πιο σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε ένα φαύλο κύκλο ενός δεύτερου μνημονίου», είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναλύοντας τις συνέπειες που θα είχε η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα κατέρρεε ο τραπεζικός τομέας, οι καταθέτες θα έχαναν την άμεση πρόσβαση τους στις καταθέσεις τους, ενώ μεγάλος αριθμός καταθετών θα υποβαλλόταν σε σημαντικές ζημιές και χιλιάδες μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις θα κινδύνευαν να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.
Αποκορύφωμα της άτακτης χρεοκοπίας, συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης, θα ήταν ο ενδεχόμενος εξαναγκασμός μας σε έξοδο από το ευρώ. Ανάλογη εξέλιξη δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει σε μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματός μας και του εθνικού μας πλούτου, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
«Με αίσθημα ιστορικής ευθύνης έλαβα μια απόφαση, η οποία έκρινα ότι θα έχει τις λιγότερο οδυνηρές επιπτώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας πως το κούρεμα των καταθέσεων για γίνει μία και μόνο φορά και εξασφαλίζει αμετάκλητα τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.
Τόνισε, εξάλλου, πως η όποια απώλεια από το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είναι οριστική, αφού θα δοθούν ως αντάλλαγμα στους καταθέτες μετοχές των τραπεζών. Επιπλέον, το κυπριακό δημόσιο θα προσφέρει για δύο χρόνια τη μισή αξία των απωλειών σε ομόλογα τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.
Ο κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης πως συνεχίζει να δίνει μάχη για να διαφοροποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup τις επόμενες ώρες ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους μικροκαταθέτες.
«Η λύση στην οποία καταλήξαμε δεν είναι σίγουρα αυτή που θέλαμε, όμως είναι η λιγότερο επώδυνη υπό τις περιστάσεις διότι πάνω απ όλα αφήνει στα δικά μας χέρια τη διαχείριση της οικονομίας μας», επεσήμανε. «Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και το λαό. Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας.»
Απηύθυνε, τέλος, έκκληση στα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφασίσουν αύριο με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της Κύπρου. «Ελπίζω ότι όλοι μαζί θα πάρουμε τις σοφότερες αποφάσεις. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως πίστη στις δυνάμεις του κυπριακού λαού. Θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.