Ανήσυχη η στρατιωτική ηγεσία των Κούρδων για τη διαδικασία ειρήνευσης

Στηρίζουν ωστόσο τις προσπάθειες Οτσαλάν
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 20:43
REUTERS/HANDOUT

Φωτογραφία αρχείου (1999) του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

A- A A+

Επιστολή στην οποία αναφέρουν τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες τους για τη διαδικασία ειρήνευσης με το τουρκικό κράτος συνέγραψαν και απέστειλαν στον ηγέτη του κινήματός τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν,  οι κούρδοι αντάρτες.

Ο διοικητής των ανταρτών, Μουράτ Καραγιλάν, επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει τις συνέπειες τις οποίες είχε η διαρροή στα μέσα ενημέρωσης, τον περασμένο μήνα, ενός απομαγνητοφωνημένου κειμένου.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν άφηνε να εννοηθεί στο κείμενο αυτό ότι οι στρατιωτικοί αρχηγοί των ανταρτών δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένοι με τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Σε όλες τις συναντήσεις μας αποφασίσαμε με σαφήνεια ότι η στρατηγική που προωθεί ο ηγέτης μας είναι η σωστή και ότι θα την τηρήσουμε», ανέφερε ο Καραγιλάν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat.

«Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ανησυχίες και προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ο Οτσαλάν αναμένεται ότι θα κηρύξει εκεχειρία ενόψει του εορτασμού του κουρδικού νέου έτους, στις 21 Μαρτίου, από τη φυλακή όπου κρατείται, στο μικρό νησί Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Το PKK έδωσε ένα δείγμα των προθέσεών του στα μέσα της εβδομάδας, όταν απελευθέρωσε οκτώ τούρκους ομήρους τους οποίους κρατούσε στα βουνά του βόρειου Ιράκ.

Ο Καραγιλάν διευκρίνισε ότι στο γράμμα τους που θα δοθεί στον Οτσαλάν οι αντάρτες εκφράζουν πολλές «απόψεις και προτάσεις» για το θέμα.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), αντιπροσωπεία του οποίου θα επισκεφθεί τον Οτσαλάν για τον τρίτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενός των ερχόμενων ημερών, ανέφερε ότι έχει ήδη λάβει την επιστολή αυτή από τη διοίκηση του PKK.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή