Δέκα νέες επιλογές για τις επτά επόμενες νύχτες

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 09:40
A- A A+

Μία κινηματογραφική μεταφορά θεατρικού έργου με επίκεντρο ένα επεισόδιο της ζωής του Φράνκλιν Ρούζβελτ, μια αστυνομική ταινία, η επιτυχημένη κινηματογραφική αποτύπωση ενός διεθνούς μπεστ σέλερ, ένα πολεμικό δράμα, μια περιπέτεια δράσης, μια οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων, μια κωμωδία με τον παντρεμένο αλλά διαθέτων ψυχή «Ακάλυπτο», μια δραματική ταινία, ένα – μικρού μήκους - γοτθικό μυστήριο  και ένα σκοτεινό ταξίδι του Αλέξανδρου Βούλγαρη συνθέτουν τις δέκα νέες κινηματογραφικές επιλογές για τις επόμενες επτά νύχτες.

«Σαββατοκύριακο στο Hyde Park»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR

Το ιστορικό δράμα του Ρότζερ Μίτσελ αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Ρίτσαρντ Νέλσον, το οποίο βασίζεται σε ένα επεισόδιο της ζωής του αμερικανού προέδρου Φράνκλιν Ρούζβελτ και αποτυπώνει την ανθρώπινη πλευρά του ιστορικού ηγέτη. 

Οι – βραβευμένοι με Όσκαρ - Μπιλ Μάρεϊ και Λόρα Λίνεϊ, πλαισιωμένοι από τους Ολίβια Γουίλιαμς, Ολίβια Κόλμαν, Έλενορ Μπρον, Σάμιουελ Γουέστ και Μπλέικ Ρίτσον, μας μεταφέρουν στο 1939, όταν ο Ρούζβελτ και η σύζυγός του, Έλενορ, φιλοξενούν στο σπίτι τους το βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας. Όμως, οι διεθνείς σχέσεις ταράζονται, καθώς η μητέρα, η σύζυγος και οι ερωμένες του προέδρου συνωμοτούν, με αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο να μείνει αξέχαστο στο βασιλικό ζεύγος.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του έργου: «Μια γυναίκα μαθαίνει οδυνηρά την αλήθεια πίσω από τη δημοφιλή εικόνα του εραστή της, ενώ ένας βασιλιάς μαθαίνει να κρύβει τις ανασφάλειές του. Έτσι, καταφέραμε να διερευνήσουμε το πώς ένα κοινό μέτωπο μπορεί να σώσει μια χώρα, καθώς, επίσης, και την αναγνώριση ότι ο άνθρωπος που αγαπάς δεν είναι υποχρεωτικά αυτός που νόμιζες ότι ήταν».

«Περιπολία»

YOUTUBE/LEDAVE100

Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Ντέιβιντ Άγιερ («Training day») επανέρχεται με μία αστυνομική ταινία, που ανατρέπει όλα τα κλισέ των ταινιών του είδους, εστιάζοντας στην οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη, την τιμή και το θάρρος και επιλέγει για το καστ τους Τζέικ Τζίλενχαλ, Μάικλ Πένια, Άνα Κέντρικ, Νάταλι Μαρτίνεζ, Φράνκο Γκρίλο, Αμέρικα Φερέρα και Ντέιβιντ Χάρμπουρ.

Γράφοντας το σενάριο σε έξι μόνο ημέρες, ο δημιουργός της ταινίας εξηγεί: «Ήθελα να συλλάβω την ιστορία των ανδρών που βγαίνουν εκεί έξω, εργάζονται σκληρά, κάνοντας τη δουλειά τους και είναι βασικώς καλοί άνθρωποι. Αυτό που μάθαμε να περιμένουμε από μια αστυνομική ταινία δε θα το δούμε σε αυτό το φιλμ. Είναι η ουσία του πράγματος. Είναι η ανία του πράγματος. Είναι το πώς επικοινωνούν οι άνθρωποι, πώς επικοινωνούν οι αστυνομικοί μεταξύ τους. Αποτελεί, όντως, μια ματιά σε έναν μυστικό κόσμο».

«Η επίθεση»

YOUTUBE/ALLEZCINEMA

Ο λιβανέζος σκηνοθέτης  Ζιάντ Ντουεϊρί μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο διεθνές μπεστ σέλερ του αλγερινού συγγραφέα Γιασμίνα Χάντρα, το οποίο έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, και αποτυπώνει την περιπέτεια ενός ισραηλινο - παλαιστίνιου χειρουργού, που όχι μόνο χάνει τη γυναίκα του σε μια βομβιστική επίθεση «καμικάζι», αλλά πληροφορείται από την αστυνομία ότι εκείνη ήταν υπεύθυνη για το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα.

Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Τορόντο και απέσπασε Ειδική Μνεία για τον Ζιάντ Ντουεϊρί στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, και Ειδική Μνεία από την επιτροπή και βραβείο TVE Otra Mirada.

«Lore  - τα παιδιά του πολέμου»

Στο πολεμικό δράμα – θρίλερ της αυστραλής σκηνοθέτιδας  Κέιτ Σόρτλαντ, με την ίδια και τον Ρόμπιν Μουκερτζί στους βασικούς ρόλους, μία κοπέλα, μετά τη φυλάκιση των γονιών της, διασχίζει με τα αδέλφια της τη ρημαγμένη Γερμανία του 1945. Μέσα σε αυτό το χάος, θα πρέπει να εμπιστευτεί κάποιον, που μέχρι πρότινος είχε μάθει να μισεί, για να μπορέσει να επιβιώσει, αλλά και να αντιμετωπίσει το σκοτάδι μέσα της.

«Απαγωγή»

YOUTUBE/MOVIETRAILERSGR

Ο σκηνοθέτης Σάιμον Γουέστ, μετά το «Con air», συνεργάζεται ξανά με τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Νίκολας Κέιτζ σε μία περιπέτεια δράσης, με φόντο τη Νέα Ορλεάνη και συμπρωταγωνιστές τους Μάλιν Άκερμαν, Τζος Λούκας και Ντάνι Χιούστον.
Μετά την αποφυλάκισή του, ένας επαγγελματίας ληστής αποφασίζει να ακολουθήσει τον ίσιο δρόμο, για να αποκαταστήσει τη σχέση του με την κόρη του. Όμως, ο πρώην συνεργάτης του προβαίνει στην απαγωγή της μικρής, απαιτώντας τα λάφυρα από την τελευταία τους «δουλειά».

«Tad, ο χαμένος εξερευνητής»

YOUTUBE/VILLAGEGR

Βασισμένη στο κόμικ «Tadeo Jones and the Secret of Toactlum», η οικογενειακή ταινία κινουμένων σχεδίων του Eνρίκε Γκάτο, που προβάλλεται και σε τρισδιάστατη έκδοση, συγκαταλέγεται στη λίστα με τις ακριβότερες και δυσκολότερες κινηματογραφικές παραγωγές της Ισπανίας.

Με εμφανή την εμπειρία του δημιουργού του από την προϋπηρεσία του στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών, ο ονειροπόλος απλός εργάτης Tad χρήζεται από λάθος διάσημος αρχαιολόγος και πρέπει να σώσει τη μυθική χαμένη πόλη των Ίνκας, με τη βοήθεια ενός απατεώνα και ενός μουγγού παπαγάλου.

«Ακάλυπτος»

Ο ανεκδιήγητος χαρακτήρας από το βιβλίο του Λευτέρη Καπώνη «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή» και την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά, εισβάλλει στη μεγάλη οθόνη, ενσαρκωμένος από τον Πέτρο Φιλιππίδη, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Χρήστου Δήμα.
Με τους Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Κατερίνα Λέχου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βασιλική Ανδρίτσου, Τζένη Θεωνά, Θανάση Βισκαδουράκη και Αντώνη Λουδάρο στο πλευρό του, ο «Ακάλυπτος», ως πολυμήχανος μεγαλομεσίτης, δεν θέλει τόσο να σώσει την Ελλάδα, όσο να την «αξιοποιήσει».

«Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη»

YOUTUBE/FEELGOODENTMENT

Η δραματική ταινία του Νίκου Κούνδουρου - με τους Εύα Ψυλλάκη, Θεοδόση Ζάννη, Δέσποινα Μοίρου, Μανώλη Παπαδάκη, Γιώργο Κοψιδά, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Ελένη Κωνσταντίνου, Αγάπη Μανουρά και Ερρίκο Λίτση - διαδραματίζεται σε ένα μικρό λιμάνι στο νότο της Πελοποννήσου.

Με αφορμή την αναμονή ενός πλοίου, ξετυλίγονται οι προσωπικές ιστορίες των παράξενων ηρώων: του μασόνου Ιορδάνη Κύρογλου, του αρχηγού των παλαιστινίων κομάντος, Αμπντουλά αλ Φακίρ, της εβραίας κόρης του Κύρογλου, του αρχηγού μιας ομάδας νεοναζί, του εκδότη της τοπικής εφημερίδας και των 17 κοριτσιών που έχουν έρθει από τα ταραγμένα Βαλκάνια σε αναζήτηση μιας καινούριας πατρίδας.

«The capsule»

Η ταινία μικρού μήκους της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη είναι μια γοτθική ιστορία μυστηρίου,  εμπνευσμένη από το έργο της πολωνής καλλιτέχνιδας Αλεξάντρα Βαλισέφσκα και διαθέτει  ένα διακεκριμένο διεθνές γυναικείο καστ, που αποτελείται από τις  Αριάν Λαμπέντ (βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας 2010 για την ταινία Attenberg), Κλεμάνς Ποεζί, γνωστή από τις ταινίες «Χάρι Πότερ» και «127 Ώρες»,  και  Ιζόλντα Ντιτσάκ, πρωταγωνίστρια στον «Φάουστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ.

«Χιγκίτα»

Το δράμα του The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) - με τους Δάφνη Μανούσου, Αργύρη Θανάσουλα, Αγγελική Καρυστινού, Γιάννη Λασπιά, Ιωάννα Σταυροπούλου και Λεονάρντο Σφοντούρη -  είναι ένα σκοτεινό ταξίδι στη «13η ημέρα του Γαλάζιου Έτους 37», όπου το Μακρύ Νησί είναι ο τόπος αυτοεξορίας μας. Ο εφιάλτης είναι ο πατέρας μας. Η ομιλία και η ακοή είναι το δώρο του εφιάλτη σε εμάς. Η ησυχία είναι το δικό μας δώρο σε αυτόν. Η οικογένεια είναι ο προστάτης από τη μόλυνση και τους ταριχευτές. Το χώμα είναι το σημείο επιστροφής. Το αύριο είναι σήμερα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
 

Προτεινόμενα για εσάς