Πιθανό ένα βρετανικό βέτο στο εμπάργκο όπλων προς τους σύρους αντάρτες

Χαλάρωσή του εμπάργκο προς τη συριακή αντιπολίτευση ζητεί και το Παρίσι
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013 21:44
EPA/VALDA KALNINA

O κ. Κάμερον ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί η ροή όπλων προς τους σύρους αντάρτες.

A- A A+

Η Μεγάλη Βρετανία πιθανόν να αντιταχθεί σε μια ανανέωση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς τους σύρους αντάρτες, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον την Τρίτη, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιτραπεί έτσι η ροή όπλων προς τους σύρους αντάρτες.

Το εμπάργκο όπλων είμαι μέρος πακέτου κυρώσεων προς τα δύο στρατόπεδα του εμφυλίου στη Συρία, του οποίου την ισχύ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανανεώνει ανά τρίμηνο.

Η τελευταία ανανέωση επετεύχθη την 1η Μαρτίου.

Η Βρετανία άσκησε πίεση και τελικώς πέτυχε μία συμφωνία περιορισμού του εμπάργκο σε ό,τι αφορά τον μη φονικό στρατιωτικό εξοπλισμό ατομικής χρήσης, καθώς και τα τεθωρακισμένα οχήματα, ωστόσο προειδοποίησε ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να προχωρήσει εντελώς μόνη.

Χωρίς την ομόφωνη απόφαση και των 27 χωρών – μελών της Ένωσης, το εμπάργκο θα παραμείνει κενό γράμμα.
 

«Ελπίζω ότι θα μπορούσαμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας εάν και όποτε μία τέτοια αλλαγή καταστεί απαραίτητη, και νομίζω ότι θα συμφωνήσουν μαζί μας», δήλωσε ο κ. Κάμερον ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.

Εάν ωστόσο η Βρετανία δεν καταφέρει να πείσει, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να δράσει αυτόνομα, τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Τη Δευτέρα, η Γαλλία είχε θέσει το ζήτημα μιας επανεξέτασης της θέσης της ΕΕ για το εμπάργκο, γεγονός που την έφερε σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία, η οποία φοβάται διάχυση της βίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή