Υπέρ ενός ενιαίου φόρου 15% για την επιχειρηματικότητα τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη διεθνή εκδήλωση με θέμα Αναπτυξιακή Στρατηγική «Ευρώπη 2020»: Προώθηση Επιχειρηματικών Συνεργασιών στην Ελλάδα, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».
Παράλληλα υποστήριξε ότι ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση είναι μέσα από την επιχειρηματικότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και την στροφή στην ανταγωνιστικότητα. «Η Ελλάδα μέσα στα δύσκολα που περνά, ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε ενώ έθεσε ως βασικό ζητούμενο το να παραμείνει η Ελλάδα στη σφαίρα της αξιοπιστίας.
Για τον Πρωθυπουργό βασικά ζητήματα είναι το πρόβλημα ρευστότητας και η ανάγκη αύξησης της επιχειρηματικότητας. Παρουσιάζοντας τις δράσεις για την τόνωση της ρευστότητας, αναφέρθηκε σε προγράμματα για την ενίσχυση του εμπορίου, της μεταποίησης, του τουρισμού και της πληροφορικής.
«Αγωνιζόμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες», είπε και σημείωσε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τραπεζών. Με την εμπιστοσύνη μεγαλώνει και το ρεύμα επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες, ενώ η ρευστότητα ενισχύεται και με το να ξεχρεώσει το κράτος αυτά που οφείλει στους πολίτες, δήλωσε.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως στα τέλη Απριλίου ξεκινά ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων, που ανακυκλούμενες θα φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να στηριχθούν οι εξαγωγικές δραστηριότητες ενώ μπαίνει σε εφαρμογή και πρόγραμμα εγγυητικών επιστολών.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη της «απενεχοποίησης» της επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι μέχρι πρότινοςη λέξη «επιχειρηματίας» ήταν απαγορευμένη και πως οι συντεχνιακές νοοτροπίες του παρελθόντος και η γραφειοκρατία είχαν δημιουργήσει μια στρεβλή κατάσταση.
Αναφερόμενος στο νέο επενδυτικό νόμο, έκανε λόγο για καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το κλίμα, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει ένα συμβόλαιο μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν και της πολιτείας.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως προωθούνται άμεσα 25 παρεμβάσεις για την απλοποίηση των εξαγωγών, με παράλληλη κατάργηση σειράς εμποδίων που δημιουργούσαν προβλήματα.
«Ο νέος νόμος χτυπά τη γραφειοκρατία και φέρνει επενδύσεις», είπε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίσπευση και των αποκρατικοποιήσεων.
Παράλληλα έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών ενώ σημείωσε πως «αν δεν πετύχουμε, οι θυσίες θα πάμε χαμένες», συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2013 θα αποτελέσει έτος τομής, καμπής για την ανάκαμψη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η Ελλάδα «θα τα καταφέρει».
Τέλος επεσήμανε πως δεν πρέπει η φορολογία να πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξηγώντας πως προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθούν υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα καθώς, όπως υποστήριξε, όσο πετυχαίνουμε την ανάκαμψη τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση. Δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη αν δεν επιτύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα αφού όσο και να μειωθούν τα κόστη δεν γίνεται με τόσο υψηλή φορολόγηση να επιτύχουμε τον στόχο, εξήγησε.
ΣΥΡΙΖΑ: Η υλοποίηση των προτάσεων του Πρωθυπουργού θα απειλούσε με κατάρρευση τα δημόσια οικονομικά
Η υλοποίηση των προτάσεων που διατύπωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός θα σήμαινε την περαιτέρω απομάκρυνση της χώρας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ζητήματα φορολογίας, θα απειλούσε με κατάρρευση τα ήδη υπό απειλή δημόσια οικονομικά και με την σημερινή αρχιτεκτονική του φορολογικού συστήματος, θα αποτελούσε μέτρο εξαιρετικά κοινωνικά άδικο, όπως και το σύνολο των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί την περίοδο των μνημονίων, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε σχετική ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει πως ο κ. Σαμαράς υποστήριξε σήμερα την υιοθέτηση ενιαίου φόρου 15% για όλες τις επιχειρήσεις ωστόσο απέκρυψε ότι ενώ στην Ευρωζώνη οι φόροι επί του κεφαλαίου αποτελούν το 20% των φορολογικών εσόδων και οι φόροι επί της εργασίας και της κατανάλωσης το 40%, στην Ελλάδα οι φόροι επί των επιχειρήσεων δεν ξεπερνούν το 15% των φορολογικών εσόδων ενώ οι φόροι επί της εργασίας πλησιάζουν το 50%.
Επίσης, σημειώνεται πως αποκρύπτεται ότι η φορολόγηση των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 2000 έως το 2010 (σύμφωνα με τη Eurostat) κατά 1,5 μονάδα ή 4 δισ. ετησίως.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η πλέον βιώσιμη λύση τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε το κόμμα στις 4 Μαρτίου με αιχμές την θεσμοθέτηση του «περιουσιολογίου», την αύξηση της φορολόγησης επί των νομικών προσώπων στο ευρωπαϊκό μέσο όρο και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
ΚΚΕ: Δήθεν καινοτόμες ιδέες προβλέπει η Στρατηγική «Ευρώπη 2020»
Για δήθεν καινοτόμες ιδέες που προβλέπει η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» κάνει λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι νέοι ύμνοι του Πρωθυπουργού υπέρ της επιχειρηματικότητας προσπαθούν να κρύψουν ότι αυτή η πολιτική απαιτεί σήμερα ακόμη πιο φτηνούς εργαζόμενους, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μόνιμη ανασφάλεια και ανεργία για τους νέους, προκλητικές φοροαπαλλαγές και κίνητρα για τους μεγάλους επιχειρηματίες, που πάλι θα πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες.
«Καμία διαπραγμάτευση προς όφελος του λαού, την οποία υπόσχονται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δε μπορεί να υπάρξει εντός των τειχών της ΕΕ και της οικονομίας που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο λαός με την πάλη του πρέπει να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, να αποκρούσει τα βάρβαρα μέτρα και ανοίξει το δρόμο για να απαλλαγεί οριστικά από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ΕΕ», καταλήγει.