Λαός και πλήθος ηγετών αποχαιρέτησαν τον Ούγκο Τσάβες

Έντονη η συγκινησιακή φόρτιση στη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 06:10
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Στρατιώτες προσπαθούν να κρατήσουν την τάξη ανάμεσα στα πλήθη των υποστηρικτών του θανόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που σχηματίζουν ατελείωτες ουρές για να προσκυνήσουν τη σωρό του στη Στρατιωτική Ακαδημία στο Καράκας.

A- A A+

Παρουσία τουλάχιστον 30 αρχηγών κρατών από ολόκληρο τον πλανήτη τελέστηκε η κηδεία του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Καράκας προς τιμήν του θανόντος προέδρου της χώρας, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, νικημένος από την επάρατη νόσο.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της συγκινησιακής φόρτισης, σημειώθηκαν μάλιστα και πολλές λιποθυμίες.

«Ο Τσάβες δεν πέθανε, πολλαπλασιάστηκε», φώναζαν πολιτικοί οπαδοί του μπολιβαριανού καθεστώτος του επί 14 χρόνια προέδρου της Βενεζουέλας.

Η άφιξη του αντιπροέδρου της χώρας, στενού συνεργάτη και υποψήφιου διαδόχου του θανόντος πρόεδρου Τσάβες, Νίκολας Μαντούρο στη Στρατιωτική Ακαδημία του Καράκας χαιρετίστηκε από τους συγκεντρωμένους γύρω από το χώρο, με συνθήματα όπως «ο Τσάβες ζει, ο αγώνας συνεχίζεται».

Ο εκπρόσωπος της Συρίας χειροκροτήθηκε ιδιαιτέρως και έλαβε ειδική μνεία για την παρουσία του στο χώρο όπου διεξήχθη η τελετή.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επέλεξε να καθίσει δίπλα στον ομόλογό του της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και οι δύο αμφιλεγόμενοι ηγέτες φάνηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της τελετής να μην μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

Στο χώρο όπου διεξάγεται η τελετή βρέθηκε και ο γνωστός αμερικανός ηθοποιός Σον Πεν.

Πολλοί εκ των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών οι κ.κ. Αχμαντινετζάντ και Λουκασένκο, αλλά και ο κ. Λαβρόφ και ο διάδοχος του θρόνου της Ισπανίας Φελίπε, στάθηκαν ως τιμητική φρουρά δίπλα στη σορό του επί 14 χρόνια προέδρου της Βενεζουέλας.

Το φέρετρο του Ούγκο Τσάβες ήταν καλυμμένο με τη σημαία της Βενεζουέλας.

Στο χώρο της Στρατιωτικής Ακαδημίας βρέθηκαν επίσης οι στενοί σύμμαχοι και πολιτικοί φίλοι του Τσάβες  Ραούλ Κάστρο, πρόεδρος της Κούβας και Ντανιέλ Ορτέγκα, πρόεδρος της Νικαράγουας.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ).

Η νεολαιίστικη Ορχήστρα Σιμόν Μπολιβάρ ερμήνευσε δημοφιλή λαϊκά τραγούδια της Βενεζουέλας, με τον βασικό ερμηνευτή να κάνει πολλές αναφορές στον Ούγκο Τσάβες κατά τη διάρκεια της ερμηνείας.

Η κηδεία του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει και έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Τσάβες, η σορός του οποίου έχει τεθεί από την Τετάρτη σε λαϊκό πρόσκύνημα.

Από την Τετάρτη βρέθηκαν στη Βενεζουέλα τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες. Πρόκειται για τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες και τον αποκαλούμενο φτωχότερο πρόεδρο στον κόσμο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. Η κ. Φερνάντες αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω τον υπουργό των Εξωτερικών της χώρας.

Από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής παρέστησαν επίσης οι Ενρίκε Πένα Νιέτο, πρόεδρος του Μεξικού, Ντίλμα Ρούσεφ, πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα, πρόεδρος του Ισημερινού, Σεμπάστιαν Πινιέρα, πρόεδρος της Χιλής, Ολάντα Χουμάλα, πρόεδρος του Περού, Ρικάρντο Μαρτινέλι, πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες, πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες, πρόεδρος της Γουατεμάλας.

Από την Καραϊβική, στο Καράκας βρέθηκαν ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.

Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρέθηκε στη Βενεζουέλα για την τελετή. Η Γαλλία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο χαμηλόβαθμου υπουργού, ενώ η Ισπανία δια του πρίγκιπα Φελίπε.

Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες, έστειλαν μεγάλες αντιπροσωπείες, η πρώτη με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

YOUTUBE

Στη Βενεζουέλα για την κηδεία του Ούγκο Τσάβες, βρέθηκε από την Πέμπτη και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενης από τους Κώστα Ήσυχο, συντονιστή της Γραμματείας Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και Νίκο Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του προέδρου και μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

«Ποτέ στα 200 χρόνια της ιστορίας της Βενεζουέλας δεν ειπώθηκαν τόσα μαζεμένα ψέματα για έναν άνθρωπο», σημείωσε στην ομιλία του, λίγο πριν τη λήξη της τελετής ο αντιπρόεδρος κ. Μαντούρο, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η Βενεζουέλα να συνεχίσει την πορεία της στις πολιτικές ράγες του μπολιβαριανού πειράματος, του οποίου ηγήθηκε ο Ούγκο Τσάβες.

Θα ταριχευτεί η σορός

Μετά την κηδεία, η σορός του Τσάβες θα παραμείνει εκτεθειμένη σε λαϊκό προσκύνημα για μία ακόμη εβδομάδα και στη συνέχεια το σώμα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί στο στρατιωτικό μουσείο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαντούρο.

REUTERS
Το πλήθος θρηνεί ακολουθώντας τη σορό του Τσάβες

Δεκάδες χιλιάδες «τσαβίστας» (οπαδοί του καθεστώτος Τσάβες) πορεύτηκαν πίσω από τη σορό του επί 14 χρόνια πρόεδρου της Βενεζουέλας, η οποία ήταν καλύμμένη στα μπλε, κόκκινα και κίτρινα χρώματα της εθνικής σημαίας της χώρας.

«Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. Κατά τον κ. Μαντούρο, η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

«Το σώμα του προέδρου Τσάβες θα ταριχευτεί όπως του Χο Τσι Μινχ, όπως του Λένιν, του Μαό και άλλων μεγάλων επαναστατών του αιώνα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι μετά την κηδεία η σορός θα εκτεθεί στο κοινό για «τουλάχιστον επτά ημέρες».

Μετά την κηδεία, η σορός θα μεταφερθεί στο «στρατώνα του βουνού». Εκεί είναι το στρατόπεδο απ΄ όπου ξεκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1992, πριν εκλεγεί πρόεδρος το 1998.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν περάσει και αποτίσει φόρο τιμής στον Τσάβες από την Τετάρτη μέχρι την έναρξη της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Ορκωμοσία Μαντούρο

Εν τω μεταξύ, στις 19:00 (τοπική ώρα, 01:30 π.μ. του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του κ. Μαντούρο ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο.

Ο 50χρονος Μαντούρο, ο οποίος ήταν ο αντιπρόεδρος του Ούγκο Τσάβες, θα ηγηθεί της χώρας ως τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε διάστημα ενός μήνα, σύμφωνα με το σύνταγμα.

Την ορκωμοσία μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει συνταγματική εκτροπή, καθώς θεωρεί ότι προσωρινός πρόεδρος έπρεπε να ορκιστεί, σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και όχι ο αντιπρόεδρος της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή