Ιταλία: Νέες εκλογές «βλέπει» ο Ματέο Ρέντσι

Διεργασίες στην Κεντροαριστερά
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 19:10
REUTERS/STEFANO RELLANDINI
Ο κ. Ρέντσι χαρακτήρισε την εκ νέου εκλογή επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας, σε περίπτωση νέων εκλογών, «αναπόφευκτη», ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα νέας δικής του υποψηφιότητας.
A- A A+

Επιστροφή στις κάλπες σε σύντομο χρόνο «βλέπει» ο δήμαρχος Φλωρεντίας και θεωρούμενος ως επόμενος ηγέτης Κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

«Η συγκεκριμένη Βουλή και Γερουσία έχει επάνω της όλα τα σημάδια που δείχνουν ότι θα κάνει ρεκόρ διάρκειας ζωής, με την αρνητική έννοια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέντσι, υπονοώντας σύντομη διάλυση των δύο νομοθετικών σωμάτων και νέα προσφυγή στις κάλπες.

Σε ό,τι αφορά στο μοντέλο των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και συνασπισμών, το ηγετικό στέλεχος της Κεντροαριστεράς έκανε λόγο για βαθιά κρίση την οποία ανέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Ρέντσι χαρακτήρισε την εκ νέου εκλογή επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας, σε περίπτωση νέων εκλογών, «αναπόφευκτη», ωστόσο δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα νέας δικής του υποψηφιότητας.

Η φυσιογνωμία Ρέντσι

Ο 38χρονος Ματέο Ρέντσι θεωρείται ευρέως ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του 61χρονου γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος και ηγέτη ολόκληρης της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Μπερσάνι του χρεώνουν την εκλογική αποτυχία της κεντροαριστερής συμμαχίας, η οποία στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με μεγάλη διαφορά από την δεύτερη κεντροδεξιά συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας είχε ηττηθεί από τον κ. Μπερσάνι στις περσινές εκλογές εντός της Κεντροαριστεράς και έχει εκφράσει πολλές φορές από τότε την εμπιστοσύνη του στον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Θεωρείται μετριοπαθής και συγκεντρώνει συμπάθειες και εκτός του Δημοκρατικού Κόμματος, ωστόσο αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλά στελέχη, τα οποία προέρχονται από το πάλαι ποτέ Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Εγκρίθηκε το «πρόγραμμα των οκτώ σημείων»

Υπενθυμίζεται ότι ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κέρδισε την Τετάρτη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος σε πρόγραμμα οκτώ σημείων, το οποίο θεωρείται προσπάθεια προσέγγισης του αντιθεσμικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο.

Το πρόγραμμα εστιάζει σε ζητήματα γραφειοκρατίας, ανάπτυξης και διαφθοράς και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για πρόταση της Κεντροαριστεράς για κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής του κινήματος του κ. Γκρίλο.

Ο κ. Μπερσάνι έχει απορρίψει κάθε πιθανότητα συνεργασίας Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς με τη μορφή του «μεγάλου συνασπισμού».

Το κοινοβούλιο το οποίο προέκυψε από τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 15 Μαρτίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή