Μάλι: Δεν έχει τελειώσει η επιχείρηση δηλώνει ο υπ. Άμυνας της Γαλλίας

Επίσκεψη του Ζαν Ιβ Λεντριάν στη δυτικοαφρικανική χώρα
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 17:53
REUTERS/JOE PENNEY

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λεντριάν φθάνει στις μονάδες των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση του Μάλι στην πόλη Γκάο.

A- A A+

Επίσκεψη στο Μάλι πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο γάλλος υπουργός επισκέφθηκε μονάδες των γαλλικών δυνάμεων οι οποίες μάχονται εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Σε δηλώσεις του, ο πολιτικός προϊστάμενος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων σημείωσε ότι η επιχείρηση στο Μάλι δεν πρόκειται να λήξει πριν την αποκατάσταση της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Λεντριάν σημείωσε ότι μετά την αποκατάσταση της τάξης, οι Γάλλοι θα παραδώσουν τον έλεγχο σε αφρικανική δύναμη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι υπερήφανη για τους στρατιώτες της, τον επαγγελματισμό και την εξέλιξη της επιχείρησης στο Μάλι.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η απόσυρση των δυνάμεων της Γαλλίας από το Μάλι θα αρχίσει τον Απρίλιο, έναν μήνα αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Δυνάμεις του Τσαντ και της Γαλλίας δίνουν εδώ και δύο εβδομάδες σφοδρές μάχες κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή Αντράρ Ντεζ Ιφογκάς, κοντά στα σύνορα του Μάλι με την Αλγερία.

Το Τσαντ ισχυρίζεται ότι στρατιώτες του σκότωσαν δύο από τους βασικούς στρατιωτικούς καθοδηγητές της Αλ Κάιντα στην περιοχή της βόρειας Αφρικής, τον Αμπντελχαμίντ Αμπού Ζέιντ και τον Μοκτάρ Μπελμοκτάρ.

Ο κ. Ολάντ, από την πλευρά του, έκανε λόγο την Τετάρτη για «εξουδετέρωση ηγετών των τρομοκρατών», χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, υποστήριξε ότι διεξάγονται εξετάσεις γενετικού υλικού (DNA) σε εκατοντάδες πτώματα ανταρτών, ώστε να υπάρξει ταυτοποίηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή