Επεισόδια στην Ιερισσό και πολιτική «θύελλα»

Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 11:56
Dailymotion/fon1972

Πόλεμος κατοίκων ΜΑΤ στις Σκουριές.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην Ιερισσό με τους κατοίκους να αντιδρούν στην άφιξη ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ στο χωριό και την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων. Οι κάτοικοι παρεμπόδισαν τις αστυνομικές δυνάμεις, υποστήριξε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης, ενώ με επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΛ..ΑΣ. διέψευσε ότι υπήρξε ρίψη χημικών μέσα στο χωριό. 

Προηγήθηκε πληροφορία για προσαγωγές πέντε ατόμων σε σχέση με την επίθεση στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάποιοι από τους προσαχθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν πολλοί κάτοικοι.

YOUTUBE/LEFTGRVIDEOS

Βίντεο από την επίθεση των ΜΑΤ στην Ιερισσό.

Η κινητοποίηση των κατοίκων άρχισε όταν έγιναν γνωστές οι προσαγωγές, καθώς και ότι στην Ιερισσό κατευθύνονται ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο δρόμο σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων στο χωριό.

«Ζούμε το θέατρο του παραλόγου», δήλωσε στο naftemporiki.gr o Κώστας Ευθυμίου, μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων, και κατήγγειλε ότι από τις 17 του μήνα γίνονται καθημερινές προσαγωγές από την αντιτρομοκρατική και έρευνες στα σπίτια. «Έφτασαν να κρατήσουν μέχρι και 14 ώρες ένα άτομο ...  ασκούνται πιέσεις, εκβιασμοί αφόρητοι», υποστήριξε.

IERISSIOTES.BLOGSPOT.GR

Σήμερα, όπως έκανε γνωστό, κλήθηκαν στην Ασφάλεια έξι άτομα, η τύχη των οποίων έκτοτε αγνοείται. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν πέντε κλούβες των  ΜΑΤ και όταν συγκεντρώθηκε κόσμος, άρχισαν να ρίχνουν χημικά, ακόμα και στο γυμνάσιο της, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξουν λιποθυμίες μαθητών και μιας καθαρίστριας.

«Χρειάστηκε να ρίξουμε χημικά για να μη σημειωθούν σοβαρά επεισόδια», δήλωσε στο agelioforos.gr στέλεχος της αστυνομίας. Άλλος αξιωματικός σημείωσε πως κρίθηκε αναγκαία η ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ καθώς σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις έρευνες της αστυνομίας στην περιοχή. 

Και η ΟΛΜΕ κατήγγειλε ρίψη χημικών στο σχολείο με τραυματισμούς μαθητών, κάνοντας λόγο για απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ «στον αγωνιζόμενο λαό της Ιερισσού».

Κατήγγειλε ακόμη καταπάτηση δικαιωμάτων, αστυνομική αυθαιρεσία και έλλειψη της παραμικρής ανθρώπινης ευαισθησίας που οδηγεί σε προσαγωγές και στοχοποίηση ανηλίκων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, 15χρονοι μαθητές του Λυκείου καλούνται στην Αστυνομική Δ/νση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, και προσθέτει: «Είναι απαράδεκτο, αναξιοπρεπές, ύπουλο και επικίνδυνο να σύρονται μαθητές στα αστυνομικά τμήματα, να ανακρίνονται, να τρομοκρατούνται, να εκβιάζονται, να υποχρεώνονται σε παράνομη κατάθεση γενετικού υλικού».

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. διέψευσε ότι υπήρξε ρίψη χημικών σε σχολείο ή οικίες της Ιερισσού. Όπως υποστηρίζει, έγινε μόνο περιορισμένη χρήση χημικών στην επαρχιακή οδό Γοματίου - Ιερισσού, προκειμένου να επιτραπεί η διέλευση των αστυνομικών δυνάμεων.

Το βράδυ αποκατάσταθηκε η ηρεμία στην Ιερισσό. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αστυνομικοί, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών και δυνάμεων των των ΜΑΤ, ολοκλήρωσαν τις έρευνες στα σπίτια των επτά κατοίκων, οι οποίοι έχουν προσαχθεί, προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσουν καταθέσεις, για την επίθεση που σημειώθηκε από τους άγνωστους κουκουλοφόρους, στο εργοτάξιο των Σκουριών Χαλκιδικής τον περασμένο μήνα.

Στη διάρκεια των ερευνών σε κάποια στιγμή σημειώθηκε ένταση, όταν κάτοικοι αντέδρασαν σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε ένα από τα σπίτια των προσαχθέντων.

Οι κάτοικοι παρεμπόδισαν τις αστυνομικές δυνάμεις, λέει η κυβέρνηση

Οι κάτοικοι της Ιερισσού παρεμπόδισαν τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν μεταβεί στην περιοχή, παρουσία δικαστικών λειτουργών, για να προβεί σε έρευνες σε σχέση με την επίθεση στις Σκουριές, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης.

Επικαλούμενος ενημέρωση «που είχε αρμοδίως», για τα επεισόδια στην Ιερισσό, ο κ. Καλαφάτης ανέφερε ότι «αστυνομικές δυνάμεις συνοδευόμενες από δύο δικαστικούς λειτουργούς, μετέβησαν στην περιοχή με σκοπό να προβούν σε έρευνα αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση που είχε λάβει χώρα στην περιοχή, πριν από δύο εβδομάδες».

«Κάποιοι κάτοικοι, όμως, απέκλεισαν την πρόσβαση της αστυνομίας και έκαψαν λάστιχα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Έγινε περιορισμένη χρήση χημικών στο συγκεκριμένο σημείο, όπου παρακωλυόταν η πρόσβαση των αστυνομικών που είχαν πάει εκεί, για να επιτελέσουν το καθήκον τους», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, προκαλώντας αντδιράσεις στα έδρανα της αντοπολίτευσης.

Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ ζήτησαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων ζήτησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

IERISSIOTES.BLOGSPOT.GR

«Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν μπει στην πόλη της Ιερισσού και τρομοκρατούν τους πολίτες. Η τοπική κοινωνία αντιδρά στην εγκατάσταση της Μονάδας Χρυσού στην περιοχή. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ», τόνισε ο Ευάγγελος Αποστόλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Δριβελέγκας κατήγγειλε ότι «δυνάμεις των ΜΑΤ περιπολούν στην πόλη και με αυταρχικές μεθόδους τρομοκρατούν τους πολίτες, έχοντας μάλιστα ρίξει και χημικά στα σχολεία». Αυτές οι συμπεριφορές δεν ταιριάζουν αυτή την εποχή ... Φοβάμαι για τα χειρότερα», προειδοποίησε  ο κ. Δριβελέγκας και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε «να μην ριχθεί άλλο λάδι στη φωτιά και να καταλαγιάσουν τα πράγματα».

Στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους κατοίκους και να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μιας ολόκληρης περιοχής, η κυβέρνηση δείχνει το αυταρχικό της πρόσωπο για μια ακόμη φορά στη Χαλκιδική, σχολίασε λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ζήλος της κυβέρνησης Σαμαρά για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι τέτοιος που δίνει εντολές για τη συνέχιση και την όξυνση της αδικαιολόγητης και απροκάλυπτης χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις.  Με πρόσχημα την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι δυνάμεις καταστολής έχουν θέσει υπό κατοχή την Ιερισσό, με εισβολές σε σπίτια, προσαγωγές ανήλικων μαθητών, χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε σχολείο», καταγγέλλει στη σχετική της ανακοίνωση η Κουμουνδούρου.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, τονίζει πως η αστυνομία δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο και με τη στάση της να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό κατοχή η Ιερισσό από τις δυνάμεις καταστολής

Σε ανακοίνωσή του λίγο ο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε όργιο αστυνομικής καταστολής στην Ιερισσό και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση.

«Στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους κατοίκους και να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μιας ολόκληρης περιοχής, η κυβέρνηση δείχνει το αυταρχικό της πρόσωπο για μια ακόμη φορά στη Χαλκιδική» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: 

«Ο ζήλος της κυβέρνησης Σαμαρά για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι τέτοιος που δίνει εντολές για τη συνέχιση και την όξυνση της αδικαιολόγητης και απροκάλυπτης χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις.  Με πρόσχημα την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι δυνάμεις καταστολής έχουν θέσει υπό κατοχή την Ιερισσό, με εισβολές σε σπίτια, προσαγωγές ανήλικων μαθητών, χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε σχολείο».

Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης, η ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση επικαλούμενη ντοκουμέντο με βάση το οποίο υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε στο παρελθόν την επένδυση Χρυσού στις Σκουριές.

«Πότε έλεγαν αλήθεια; Όταν επισήμως, μέσω του κομματικού τους οργάνου προέβαλαν την επένδυση ή σήμερα που στοχοποιούν όχι μόνο την επένδυση, αλλά τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους;» διερωτάται η Λ. Συγγρού επικαλούμενη ολοσέλιδη καταχώριση για την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και την επένδυση στις Σκουριές στην εφημερίδα «Αυγή».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ακραίος και επικίνδυνος ο Ν. Δένδιας

Θέμα παραίτησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης θέτουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ βάλλουν και κατά του υπουργού Παιδείας: «Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δεν ντρέπεται και δεν υποβάλει την παραίτησή του. Ο υπουργός Παιδείας προφανώς συμφωνώντας, ούτε παρεμβαίνει, ούτε και παραιτείται. Και αυτό γιατί ξέρουν ότι δεν αφορά τα δικά τους παιδιά».

Το απόγευμα ο πρόεδρος του κόμματος, σε ανάλογο μήκος κύματος, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη ότι «εκτελεί συγκεκριμένο σχέδιο με σκοπό τη σύγκρουση με τους πολίτες και την κοινωνία».

«Μετά τη σημερινή επίθεση των ΜΑΤ με χημικά σε γυμνάσιο, η οποία κόστισε ακόμη και τραυματισμό μαθητή και τις χθεσινοβραδινές αυθαίρετες προσαγωγές μελών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τα οποία πραγματοποιούσαν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έπεσαν οι μάσκες αυτού του καθεστώτος βίας και αυταρχισμού» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος.

Κατήγγειλε ακόμη ως «ενδεικτικό του ήθους της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού ... ότι καλύπτουν έναν επίορκο αξιωματικό, το γενικό διευθυντή Γιώργο Παπουτσάνη, ο οποίος παρά την αντίθεση του εισαγγελέα, διέταξε τις προσαγωγές των μελών μας, ενώ οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, κατά παράβαση των νόμων και του Συντάγματος, δεν έφεραν πάνω τους διακριτικά και αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους - αν και τους ζητήθηκαν».

Καταλήγοντας ζήτησε την παραίτηση ή την αποπομπή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, χαρακτηρίζοντάς τον «τόσο ακραίο και επικίνδυνο που μπορεί από μόνος του να προκαλέσει τεράστια κοινωνική ανάφλεξη». «Για καθετί άλλο που μπορεί να συμβεί από εδώ και εμπρός, την ευθύνη έχει προσωπικά ο Πρωθυπουργός» κατέληξε.

ΔΗΜΑΡ: Απαράδεκτη η συμπεριφορά της αστυνομίας στη Χαλκιδική αναφορικά με τις έρευνες

«H αυτονόητη υποχρέωση της αστυνομίας και των εισαγγελικών αρχών για διερεύνηση εγκληματικών πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγεί σε γενικευμένη χρήση βίας κατά κοινωνιών, πολύ δε περισσότερο κατά μαθητών», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Αργότερα, η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη δήλωσε πως «η νομιμότητα μπορεί να περιφρουρηθεί, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αναγκαίες ενέργειες τρομοκράτησης των κατοίκων της περιοχής».

Η κ. Ξηρυτύρη σημειώνει ακόμη πως «το τελευταίο διάστημα, μετά τα καταδικαστέα απ’ όλους γεγονότα επίθεσης και καταστροφών στις Σκουριές Χαλκιδικής, η αστυνομία έχει προβεί σε μια σειρά από αθρόες προσαγωγές κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν με βάσιμα επιχειρήματα στην εξόρυξη του χρυσού».

Παρατηρεί μάλιστα πως «κατά την ανακριτκή διαδικασία, τους συμπεριφέρεται σαν κοινούς εγκληματίες, πυροδοτώντας ετσι την ένταση και την βία» και χαρακτηρίζει «αποκορύφωμα τη σημερινή χρήση των ΜΑΤ και χημικών ακόμη και εντός χώρου σχολείου».

Το βράδυ η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά της αστυνομίας: «Η συμπεριφορά της αστυνομίας στη Χαλκιδική, αναφορικά με την έρευνα των εγκληματικών πράξεων στις εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσού είναι απαράδεκτη, παραβιάζει δικαιώματα πολιτών και τροφοδοτεί  την ένταση. Η διενέργεια της έρευνας πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των κανόνων του νόμου και των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών».

ΚΚΕ: Όργιο αυταρχισμού από την κυβέρνηση

Για όργιο αυταρχισμού από την κυβέρνηση σε βάρος του λαού και της νεολαίας της Ιερισσού, «με πρόσχημα την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές», κάνει λόγο το ΚΚΕ.

«Από το πρωί σήμερα, διμοιρίες των ΜΑΤ εισβάλουν σε σπίτια και σχολεία και επιχειρούν να κάνουν έρευνες και συλλήψεις, ενώ κάνουν και χρήση χημικών, βάζοντας στο στόχαστρο ακόμα και μικρούς μαθητές», καταγέλλει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «με την ωμή και μαζική τρομοκρατία να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής».

Ο Περισσός ζητεί να σταματήσουν τώρα οι εισβολές των ΜΑΤ και η τρομοκρατία  και ταυτόχρονα καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν τη συγκυβέρνηση και να απορρίψουν «τις συκοφαντίες και τα ψέματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική και τη δράση της». 

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Londoner[92.232.2xx.xxx]
09/03/2013 11:23

"Αποκλεισμό όλου του χωριου, ούτε νερό, ούτε ρεύμα ούτε τρόφιμα........"

Λεγόταν ειρωνικά αλλά όχι για τους κατοίκους της περιοχής και την αστυνομία παρά μόνο για όλους όσους υποστηρίζουν την παρανομία και χρησιμοποιούν εκφράσεις τύπου "καταστολή", "πολιορκία" κτλ. όταν η αστυνομία προσπαθεί απλώς να μην παραδοθεί η περιοχή στα χέρια των Ταλιμπάν.

περισσότερα
Νέστωρ[85.73.4xx.xxx]
08/03/2013 20:01

Διαβάστε και αυτό, αξίζει τον κόπο...
http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1746344

περισσότερα
Aggelos[147.102.4xx.xxx]
08/03/2013 19:30

Μόνο να διορθώσω (για πολλοστή φορά) φίλε Soto, ότι το κράτος δεν πήρε απολύτως τίποτα, zero, nada. Τα 11 εκατομμύρια τα πήρε η TVX.

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (48)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή