Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (14/5/2003) Μέρος 2/9

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003 21:02
A- A A+

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης έχει τον λόγο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε μάρτυς είστε ένα θύμα, οι ληστές έρχονται να ληστέψουν και εσείς είστε ο Διευθυντής του καταστήματος εκείνη τη στιγμή και επιτίθενται σε εσάς. Μετά τη ληστεία υπήρξε καμία σύγκρουση μεταξύ των υπαλλήλων, των προϊσταμένων διευθυντών η οποία πήρε και πολύ μεγάλη διάσταση στον Τύπο για αυτό το θέμα της ληστείας; Πρωτοσέλιδα εννοώ στον Τύπο, ύβρεις μεταξύ σας κλπ. Και για ποιον λόγο.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, είχε πάρει έκταση τότε αυτή η όλη ληστεία και ξεκίνησε από τις ανακρίσεις που έκανε ο διοικητικός επιθεωρητής ο κ. Κουιμτζής και λέξεις οι οποίες είχαν ειπωθεί, είτε ήρθαν για συμπαράσταση είτε για οτιδήποτε άλλο, εν συνεχεία βγήκαν στην επιφάνεια αυτές, ότι υπήρχε περίπτωση να είναι άτομα ανακατεμένα μέσα κλπ.

Εγώ όμως θέλω να δηλώσω και πάλι ότι δεν ενέργησα με κανέναν και για τίποτα, με δόλο ή σκοπιμότητα. Δεν ήξερα εγώ ότι υπήρχε κόντρα συνδικαλιστών με τον τότε Γενικό διευθυντή. Αυτός που υποτίθεται ότι εμένα με είχε βάλει σε διαθεσιμότητα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτή η σύγκρουση για να τη σχηματοποιήσουμε λιγάκι να τη συγκεκριμενοποιήσουμε, κατέληξε να είναι σύγκρουση συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ με τους συνδικαλιστές της Ν.Δ.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Κατά βάση όχι. Ήταν σύγκρουση συνδικαλιστών με τον τότε Γενικό διευθυντή.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τον Κουιμτζή εννοείτε.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μάλιστα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όμως παρά ταύτα κατέληξε στο να αποδοθεί κατηγορία σε τρεις συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ για ληστεία και να πάρει και δικαστικό δρόμο αυτή η ιστορία. Είναι αλήθεια αυτό;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αλήθεια.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή εκτός από τους τρεις για τους οποίους έγινε λόγος εδώ τον Πατσέλη ή τον Παναγιωτόπουλο και τον Δαναλάτο, θα πούμε και τι είναι αυτοί οι τύποι, γιατί είναι πασίγνωστο στο πάνθεον το εγκληματικό, υπήρξαν και τρεις κατηγορούμενοι υπάλληλοι στους οποίους απεδόθη ότι ήταν συνεργοί στη ληστεία αυτή. Τα ονόματά τους τα θυμάστε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Βεβαίως.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Για πείτε τα.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ήταν ο κ. Παπουτσής, ο κ. Δημητρόπουλος και ο κ. Ασημακόπουλος.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτοί πήραν το δρόμο τους οι κατηγορούμενοι. Κάποια στιγμή, εσείς, αυθορμήτως προσέρχεστε –δεν σας λέω τι σας αποδίδει ο Εισαγγελέας Εφετών ο κ. Δερβέτζας ότι εσείς αλλάξατε στρατόπεδο για να σωθείτε, δηλαδή αν και ανήκατε στη ΔΑΚΕ πήγατε με τους ΠΑΣΟΚτζήδες και συνταχθήκατε για να απαλλαγείτε από τις ευθύνες που παρά ταύτα σας απεδόθησαν και σας επιβλήθηκε κάποια ποινή. Έτσι δεν είναι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Γλιτώσατε δηλαδή εσείς από το να πάτε κι εσείς κατηγορούμενος. Παρά ταύτα το Συμβούλιο Εφετών πείτε μας τι έκανε, τι πορεία είχε αυτή η υπόθεση. Γιατί μέσα στη δικογραφία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Το Συμβούλιο Εφετών τους απάλλαξε, τους έβγαλε απαλλακτικό βούλευμα και απηλάγγησαν αυτοί.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για ποια κατηγορία;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά που έλεγαν μεταξύ τους. Είναι παράπλευρα αυτά.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πήγαμε –λέει- έξι, απηλάγγησαν με βούλευμα οι συνδικαλιστές για συνέργια σε ληστεία και παραπέμφθηκαν οι τρεις άλλοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι υπάλληλοι απηλλάγησαν.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς βλέπετε στην τηλεόραση κάποιον στον οποίο απεδίδετο μια ληστεία στην Κρήτη. Στα Χανιά;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είδα τίποτα εγώ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πως πήγατε; Πως φτάσατε στο Δαναλάτο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μου είπε ο κ. Κουιμτζής σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά και τις καταθέσεις που έδωσα, να πάω να αναγνωρίσω κάποιον στην Κρήτη ότι ήταν μέσα στη ληστεία του ΕΛΤΑ Αιγάλεω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πήγατε. Και ποιον συναντήσατε εκεί;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είδα έναν άνθρωπο ότι αυτός –λέει- στη ληστεία, αυτός ήταν 1.60 και όπως πήγα, έφυγα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πως καταλήξατε; Που βρήκατε εσείς το Δαναλάτο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Το Δαναλάτο τον είδα στην τηλεόραση.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Τι είδατε στην τηλεόραση λοιπόν και τι έλεγε η τηλεόραση τότε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Πήγαινε στον ανακριτή για άλλα αδικήματα ο Δαναλάτος που τον κατηγορούσαν και τον είδα εγώ στην τηλεόραση και λέω ότι αυτός μοιάζει με το δράστη της ληστείας του ΕΛΤΑ Αιγάλεω και εν συνεχεία πήγα αυθορμήτως στην Αστυνομία. Απόδειξη ότι ήθελα να βρω την αλήθεια. Μπορεί να έκανα κακό και το πλήρωσα. Το πλήρωσα με ψυχική υγεία, το πλήρωσα με πολλά κόστη που προσπαθούσα να βρω αυτή την αλήθεια.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εγώ να το αποδώσω σε υπερβάλλοντα ζήλο. Βλέπετε στην τηλεόραση ένα χοντρό κύριο και λέτε αυτός είναι αυτός με την γκαμπαρντίνα και πάτε αυθορμήτως –λέει εδώ στο βούλευμα- και λέτε ότι αυτός ο Δαναλάτος που είδα, είναι ο ληστής μετά πάσης βεβαιότητας. Το επαναλαμβάνετε δέκα φορές σε ανακριτές, σε ακροατήρια κλπ.

Εκεί όταν τον βλέπατε στην τηλεόραση έλεγε ότι του αποδίδετε και ευθύνη γι’ αυτό το πράγμα; Για τη ληστεία στο Αιγάλεω;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Στο Δαναλάτο;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι βεβαίως. Έλεγαν ότι είναι ένας δράστης.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έλεγαν λοιπόν ότι είναι ένα δράστης και πήγατε κι εσείς αυθορμήτως και είπατε ναι πράγματι αυτός είναι.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μάλιστα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έτσι έγινε.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ένα ερώτημα έχω. Εσείς σύμφωνα με όσα λέτε από υπερβάλλοντα ζήλο, είχατε ένα πάθος να βρείτε αυτούς τους δράστες, τον ίδιο υπερβάλλοντα ζήλο είχαν και οι άλλοι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ; Διότι μου φαίνεται περίεργο να συμπίπτει αυτή η αναγνώριση Δαναλάτος, Παναγιωτόπουλος και από εσάς και από τους άλλους υπαλλήλους και μετά πάλι ομαδικά να εμφανίζεστε τώρα, πρόσφατα πλέον, πάλι οι ίδιοι και να λέτε «ναι εμείς που τότε είχαμε αναγνωρίσει, τώρα αναγνωρίζουμε Χριστόδουλο, Σάββα› κλπ. Πως συνέπεσε και ο υπερβάλλον ζήλος και η λάθος εκτίμηση και η νέα αναγνώριση σε όλους τους υπαλλήλους;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ γνωρίζω μόνο για τον εαυτό μου, δεν γνωρίζω για τους άλλους.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Είπατε προηγουμένως στις ερωτήσεις του συναδέλφου μου εδώ, ότι αυτοί –και αναφερόσασταν στους συνδικαλιστές στους οποίους ασκήθηκε δίωξη εναντίον τους- θα με μετέθεταν. Τι εννοούσατε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Πριν;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μία μου ζήτησε ο ένας συνδικαλιστής να με μεταθέσουν στη Νίκαια και δεν δέχτηκα γιατί λέω «πως θα πηγαίνω εγώ από τα Πετράλωνα στη Νίκαια› και τη δεύτερη φορά στο Κερατσίνι που είχε δημιουργηθεί ένα γραφείο σε στάθμη τομέας και ήταν να πάω στο Κερατσίνι και λέω «είναι μακριά› δεν μπορούσα να πάω. Την τρίτη φορά που μου είπαν πάλι να φύγω για να πάω στην Καλλιθέα να αντικαταστήσω ένα συνάδελφο ο οποίος είχε ...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα είπατε αυτά.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όταν εσείς αναγνωρίσατε τον Χριστόδουλο Ξηρό στην τηλεόραση. Τον βλέπατε και είπατε «ρε παιδιά αυτός δεν είναι ο Δαναλάτος που είχα πει τόσο καιρό, είναι άλλος›. Κατ’ αρχάς όταν βγήκε η απαλλακτική απόφαση για τους Δαναλάτους κλπ., εσείς ήσασταν ευχαριστημένος ή λέγατε «Τι λάθος έκανε η Δικαιοσύνη;! Πήγα εγώ και τους τα είπα 100% αναγνώριση και αυτοί τους αθώωσαν›. Τι γνώμη είχατε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αν είδατε μέσα στην κατάθεσή μου στο Δικαστήριο ναι μεν επέμενα ότι ήταν ο Δαναλάτος και ο Παναγιωτόπουλος, άφησα όμως μια επιφύλαξη.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι δεν αφήσατε τίποτα.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Είπα ότι αφήνω ένα στο εκατομμύριο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σε δικαστές, σε δικαστήρια και σε κατ’ επανάληψη ερωτήσεις λέγατε ότι «αναγνωρίζω 100%›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αγιοστρατίτη, στο σκεπτικό λέει ο κ. Πρόεδρος που το διάβασε και θα το δούμε βέβαια αν χρειαστεί, γράφει ότι άφησε κάποιες αμφιβολίες.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: ¶λλοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε εκείνο το σημείο όμως μπορούμε να το διαβάσουμε αν το επιθυμηθείτε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αν αναφέρετε στο Δαναλάτο και στον κύριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη σε αυτό το σημείο νομίζω ότι είναι χρήσιμο. Γιατί εκείνοι ήταν οι δικαστές παρόντες εκεί και είδαν τι έγινε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Διαβάζει):

«Στη συνέχεια δεν αποδεικνύεται πλήρως ότι οι κατηγορούμενοι είχαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο ανάμιξη κατ’ αρχήν για το Γρίβα αναφέρεται στις 16/12 ότι είναι σχεδόν σίγουρος ότι ο κατηγορούμενος Βασίλειος Δαναλάτος είναι ένας εκ των δραστών, ειδικότερα εκείνος που τον απείλησε. Στην ίδια όμως κατάθεσή του αναφέρει ότι κατά την ημέρα της ληστείας διέκρινε στο εσωτερικό μέρος του καρπού του ως άνω δράστη κι ένα σημάδι από κάψιμο ή κόψιμο.

Συμπληρώνει δε ότι ήταν θα απόλυτα σίγουρος αν ο κατηγορούμενος Δαναλάτος είναι ένας εκ των δραστών αν είχε αυτό το σημάδι. Όπως όμως ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε όταν ο εν λόγω κατηγορούμενος έδειξε τα χέρια του στον ανακριτή, δεν υπήρχε το σημάδι.

Ο ίδιος μάρτυρας ακόμη ενώ στην αρχή από 13/10/92 ανακριτική του κατάθεση αναφέρει ότι αναγνωρίζει απολύτως και με σιγουριά το Βασίλειο Δαναλάτο ως ένα εκ δραστών της ληστείας, την ίδια κατάθεση αναφέρει και ότι αν έβλεπα και το σημάδι τότε θα ήμουν 1000% σίγουρος ότι είναι ένας από αυτούς›.

Περαιτέρω μιλάει για το Γεροδήμο και λέει:

«Στο σημείο οι καταθέσεις του μάρτυρα Γρίβα πέραν των αμφιβολιών δεν κρίνει το Δικαστήριο και απόλυτα πειστικές, ενόψει των αντιφάσεων που υπάρχουν σε αυτές αλλά και του ότι όπως προέκυψε αυτές αποτελούν προϊόν σύγχυσης στην οποία περιήλθε ο μάρτυρας αυτός λόγω του τρόμου που προκλήθηκε σε αυτόν, από την ως άνω ληστεία.

Τέλος ο ίδιος ο μάρτυρας κατά την κατάθεσή του στο ακροατήριο βεβαίωσε ότι δεν αναγνωρίζει τον Πατσέλη...›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαριστούμε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε να το θέσουμε αυτό. Εδώ είπε ο μάρτυρας, εμένα με ενδιαφέρει τι κατάθεσε στο Δικαστήριο.

Ι. ΜΥΛΩΝΑΣ: Ήταν κι ένα τρίτο χωρίο που ήθελα να διαβάσω, για λόγους χρόνου δεν το διάβασα. Είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο. Είναι στη σελίδα 38 των πρακτικών. Διαβάζω κατά λέξη. Πάλι μιλάει ο Πρόεδρος.

Στη σελίδα 37 στο τέλος λέει: «στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος ρώτησε τον μάρτυρα ως εξής›. Στη σελίδα 38 στο ξεκίνημα ρωτάει ο Πρόεδρος: «τώρα αν γυρίσετε σήμερα και δείτε τον πρώτο κατηγορούμενο ως έχει, με τα στοιχεία που έχετε τον αναγνωρίζετε ως ένα εκ των δραστών; Στη συνέχεια τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον κ. Πατσέλη;›

Και απαντάει ο μάρτυρας ο κ. Γρίβας. Διαβάζω κατά λέξη ό,τι ακριβώς είπε. «Αναγνωρίζω τον κ. Δαναλάτο ως έναν από τους δράστες, καθώς και τον κ. Παναγιωτόπουλο με βεβαιότητα και χωρίς αμφιβολία. Αν ένα στο εκατομμύριο δεν είναι αυτοί, δεν θέλω να σας πάρω στο λαιμό μου και έχω τύψεις. Τον Πατσέλη δεν τον αναγνωρίζω›.

Αν μου επιτρέπετε είναι σαφές ότι λέει «τον αναγνωρίζω με βεβαιότητα και χωρίς αμφιβολία› και προσθέτει έτσι το ρητορικό. Αλλά δεν λέει – νομίζω κ. Πρόεδρε αυτό έχει σημασία- δεν λέει πουθενά αυτοτελώς «τελικά έχω αμφιβολία›. Λέει: «με βεβαιότητα και χωρίς αμφιβολία. Αν ένας στο εκατομμύριο ?.› κλπ. Σας διάβασα το ακριβές χωρίο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Λέει: η Ασφάλεια μου είπε ότι είχε το σημάδι ο Δαναλάτος, στον Ανακριτή δεν το είδα. Πιθανόν να επουλώθηκε. Με ποιο τρόπο δεν γνωρίζω κ. Πρόεδρε. Και ενισχύθηκε η πεποίθηση και από τη στάση των δικηγόρων που ρώταγαν καμιά φορά οι δικηγόροι δυστυχώς.

Πείτε μου το εξής. Μια τελευταία ερώτηση. Όταν αναγνωρίζατε τον Χριστόδουλο Ξηρό στη τηλεόραση λέτε «αυτός είναι τώρα πια. Δεν είναι ο Δαναλάτος, είναι αυτός›.

Κατ’ αρχάς δεν μου είπατε. Εσείς ήσασταν ικανοποιημένος από την δικαστική απόφαση αυτή που τους απήλλαξε τους προηγούμενους που είχατε υποδείξει;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εμένα κ. συνήγορε με ενδιέφερε να φανεί η αλήθεια. Δεν ήμουν διατεθειμένος ότι σώνει και καλά ένας κατηγορούμενος φταίει, πρέπει εγώ να ? Γι’ αυτό και είπα, να μην έχω τύψεις. Όπως τώρα δεν μπορώ να ταυτοποιήσω τον Παναγιωτόπουλο. Τον τοποθέτησα πουθενά; Δεν τον τοποθέτησα πουθενά για να μην κάνω πάλι ένα λάθος που έκαναν, προηγούμενα λάθη.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μια μέρα λοιπόν βλέπετε στην τηλεόραση τον Χριστόδουλο Ξηρό. Μπορείτε να προσδιορίσετε πότε περίπου είναι αυτό; Λέει η τηλεόραση «αυτός είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός που έχει κάνει αυτό, που έχει κάνει το άλλο› κλπ. Πότε ήταν χρονικά;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Το καλοκαίρι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έλεγε εκεί η τηλεόραση ότι αυτός δεν έχει εμπλακεί σ’ αυτή τη ληστεία, σ’ αυτή τη δολοφονία κλπ.; Τα έλεγε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Έλεγε. Το είπε στην τηλεόραση ότι ήταν μέλη της 17Ν.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: ¶λλο μέλη της 17Ν. Έλεγε και τι πράξεις έχουν ομολογήσει; Ότι ομολόγησαν ότι σκότωσαν τον Περατικό, τον Saunders, έκαναν τη ληστεία αυτή του Μαρινόπουλου, τα ΕΛΤΑ Αιγάλεω; Εσείς αυτό σας ενδιέφερε, τα ΕΛΤΑ Αιγάλεω. Το ακούσατε αυτό;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν άκουσα. Απλώς άκουσα ότι διώκονταν για πολλά κακουργήματα. Όμως πρέπει να ακούστηκε τότε γιατί εμένα στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ, ούτε και το είδα εγώ κ. Πρόεδρε, ο ΑΝΤΕΝΝΑ έδειχνε εμένα που είχα βγει τότε που έγινε η ληστεία και έλεγε ότι ζητούσα Αστυνομία και ήρθαν οι δράστες.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: ¶ρα για να φτάσει στο σημείο να βγάζει εσάς, προφανώς θα έλεγε και τι έχει κάνει ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν το άκουσα κ. συνήγορε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αυτή η εικόνα όλη των απολογιών, διότι τότε οι απολογίες γράφτηκαν και στις εφημερίδες, αλλά καθημερινά λεγόντουσαν και στην τηλεόραση από διαρροές οι οποίες γίνονταν σκόπιμα. Αυτό σας βοήθησε στο να τον αναγνωρίσετε;

Δηλαδή, το είπατε και χθες, αφού τα ομολόγησαν, αυτό δεν σας βοήθησε να αναγνωρίσετε ότι αυτός είναι ο Χριστόδουλος, αυτός που είχε έρθει με την καμπαρτίνα μέσα; Δηλαδή σας έπεισε αυτό που ακούσατε ότι αυτός έχει κάνει και τη ληστεία;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, με έπεισε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Σας έπεισε και σας βοήθησε και κατόπιν αυτού πήγατε και στον Ανακριτή και το καταθέσατε αυτό και είπατε «κύριε αυτόν που έλεγα εγώ Δαναλάτος τώρα είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός›.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μάλιστα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εκεί σας υπεδείχθησαν και άλλες φωτογραφίες χοντρών ή του Χριστόδουλου μόνο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ κατέθεσα μόνο για 2 άτομα. Μόνο για τον Χριστόδουλο και για τον Σάββα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εντάξει, ευχαριστώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, συμπληρωματικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι κ. Εισαγγελεύ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν εκεί σας έδειχναν τη φωτογραφία του κυρίου, ο οποίος ομολογούσε ότι ήταν ο δράστης της ληστείας, θα βεβαιώνατε εσείς ότι το είδατε;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, αφού δεν θα συμφωνούσε η ?

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν σας το έλεγαν «να, αυτός είναι, ομολόγησε›;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ δεν θα συμφωνούσα. Μα δεν μπορώ να πάρω έναν άνθρωπο στον λαιμό μου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (εκτός μικροφώνου) ? ότι αυτός ομολόγησε και διαβάζατε μάλιστα στην κατάθεση του - απολογία που έλεγε «ναι, εγώ ήμουν εκεί›, θα τον γνωρίζατε ότι είναι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, διότι εγώ αυτά τα χαρακτηριστικά κράτησα κατά την ώρα της ληστείας τα οποία δεν συμφωνούν τελείως.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Σε συνέχεια της ερώτησης του αξιότιμου κ. Εισαγγελέα, εξηγήστε μου τότε γιατί σε χθεσινή ερώτηση –διαβάζω από τα άτυπα πρακτικά- που σας απηύθυνε πάλι ο κ. Εισαγγελέας, δηλαδή «εάν δεν παραδέχονταν θα τα λέγατε αυτά που λέτε;› απαντήσατε «όχι›.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, όμως εγώ μέσα μου είχα βγάλει το συμπέρασμα ότι κατά τη γνώμη μου δεν έλεγα ψέματα ποιοι ήταν αυτοί που ήταν οι δράστες της ληστείας.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Κύριε μάρτυρα «εάν δεν παραδέχονταν, θα τα λέγατε αυτά που λέτε;› «Όχι›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, να ελεγχθεί αν το έχει πει αυτό το «όχι›.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Σας διαβάζω από τα άτυπα πρακτικά κ. Εισαγγελέα με κάθε επιφύλαξη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα τα δω κ. συνήγορε, γιατί εγώ δεν το θυμάμαι.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Κύριε μάρτυρα μπορείτε να απαντήσετε σας παρακαλώ;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μπορείτε να επαναλάβετε την ερώτηση;

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Χθες σε ερώτηση του κ. Εισαγγελέα «εάν οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν είχαν παραδεχτεί, θα τους αναγνωρίζατε σήμερα;› είπατε «όχι›.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, απόδειξη ότι δεν πήγα εγώ αυθορμήτως στην αντιτρομοκρατική να πω ότι είδα στην τηλεόραση τον Σάββα ή το Χριστόδουλο.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Γιατί δεν πήγατε αυθορμήτως όταν είδατε τον Σάββα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Γιατί περίμενα, αυτό που με κατηγορούν ότι έκανα λάθος και έψαχνα να βρω την αλήθεια, ότι θα έψαχναν και μερικοί άλλοι για να με βοηθήσουν.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, έχει πει και τα δύο ο μάρτυς, και αυτό που είπα εγώ και αυτό που λέει η κα συνήγορος.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Να το διαβάσουμε κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Εκτός από το ότι είδατε αυτό που είδατε, μήπως ορισμένοι παραδέχτηκαν ότι αυτοί έκαναν τη ληστεία;› «Βεβαίως, παραδέχτηκαν και γι αυτό δεν έχω αυτόν τον ενδοιασμό που είχα στον Δαναλάτο›. «Εάν δεν παραδέχονταν θα τα λέγατε αυτά που λέτε;› «Όχι›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά είναι ταυτόσημα. Ο μάρτυρας, αυτή είναι η θέση του, όλα αυτά θα εκτιμηθούν από το Δικαστήριο, θα αξιολογηθούν κτλ.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Πριν λέγατε: «Εγώ είδα το Σάββα στην τηλεόραση και δεν πήγα να πω τίποτα›. Γιατί δεν πήγατε; Αφού εσείς θυμόσασταν το βιοτικό συμβάν που μας λέει εδώ και ο κ. Πρόεδρος, θυμόσασταν τί έγινε 16/12. έχετε εικόνα τί έγινε 16/12 κύριε μάρτυρα; Θυμάστε αυτά τα πρόσωπα; Τα θυμάστε σήμερα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι σήμερα δε θυμάμαι τα πρόσωπα αυτά, εγώ θυμάμαι την ώρα της ληστείας.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Μπορείτε να τη φέρετε στη μνήμη σας αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Με όλη αυτή τη ληστεία, το τελευταίο δικαστήριο για μένα τελείωσε το 1997 με τους Δαναλάτους και με τους Παναγιωτόπουλους.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Μπορείτε να φέρετε στη μνήμη σας εκείνη την ημέρα; Ξαναρωτώ, τη θυμάστε; Θυμάστε τα πρόσωπα. Εννέα καταθέσεις έχετε δώσει από το ’91 μέχρι σήμερα. Μαζί με αυτή που δώσατε στην ΕΔΕ, μαζί με αυτή που δώσατε στο Μικτό Ορκωτό, δέκα μάλλον μαζί και με το Εφετείο. Δέκα ακριβώς, τις έχουμε μετρήσει. Ας τις ξεχάσουμε αυτές. Εσείς θυμάστε τί έγινε στις 16/12, μπορείτε να θυμηθείτε τα πρόσωπα που είδατε

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Βεβαίως.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Βλέποντας λοιπόν το Σάββα, που ήταν ένας απ’ αυτούς, γιατί δεν πήγατε να το πείτε; Γιατί δεν πήγατε να το καταθέσετε; Επιτέλους είχατε βρει την αλήθεια κύριε μάρτυρα.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όταν με φώναξαν πήγα και το κατέθεσα.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Το λέω αυτό γιατί εσείς συνηθίζατε να προσέρχεστε αυθορμήτως και να καταθέτετε, ακριβώς γιατί έχετε μια αυξημένη ευαισθησία όπως μας είπατε. Γιατί δεν το κάνατε και αυτή τη φορά; Το κάνατε για το Δαναλάτο.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όταν εγώ είδα στην τηλεόραση, ήμουν στο Σουφλί σας πληροφορώ.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Δε μπορούσατε να έρθετε στην Αθήνα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δε μπορούσα να προτρέξω προτού των Δικαστικών και Αστυνομικών αρχών.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Αναφέρετε 16/12 στην κατάθεσή σας ότι υπήρχαν κάμερες, μπορώ να σας διαβάσω και επί λέξει. Συγκεκριμένα λέτε –διαβάζω από την από 16/12/ προανακριτική κατάθεση-: «Το σύστημα αυτό λειτουργεί και αυτομάτως και μηχανικά. Διαθέτει δύο κάμερες οι οποίες είναι τοποθετημένες στον τοίχο ψηλά, πίσω από το γκισέ των υπαλλήλων›. Είναι αλήθεια αυτό κύριε μάρτυρα, πράγματι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μάλιστα, αυτό με ένα αυτόματο λειτουργεί τις νυχτερινές ώρες, το δε άλλο μπαίνει το πρωί, όταν πάει ο υπάλληλος που ανοίγει το γραφείο, λειτουργεί με κλειδί και μπαίνει πλέον όχι αυτόματα, σε μη αυτοματοποιημένη υπηρεσία. Δηλαδή λειτουργεί με το πάτημα του μπουτόν, ενώ τη νύχτα λειτουργεί αυτόματα.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Εκείνη την ημέρα λειτουργούσαν οι κάμερες; Στις 16/12.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Το γραφείο ανοίγει στις 5:45, το ανοίγουν δύο άτομα. Αυτά ως επί το πλείστον, όταν ο συναγερμός μπλοκαριζόταν, έπαιρνε η αστυνομία σε μένα τηλέφωνο και ειδοποιούσαμε, είχα δώσει ένα κλειδί σε κάποιον.....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτά, εκείνη την ημέρα λειτουργούσαν οι κάμερες; Τί πιο ευθεία ευρώτηση;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Λειτουργούσαν.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Γνωρίζετε πού βρίσκεται η κασέτα να δούμε κι εμείς τους δράστες; Πού είναι η κασέτα αυτή από τις κάμερες;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είχε το σύστημα κασέτα, η κασέτα ήταν μόνο στην αστυνομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κασέτα ήταν στην αστυνομία;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, δεν λειτουργούσε με κασέτα το σύστημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή τί; Είχε βίντεο απλώς η αστυνομία και έβλεπε από εκεί;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Συνδεόταν με την αστυνομία κ. Πρόεδρε. Δεν έβγαζε κασέτα το σύστημα αυτό. Απλώς όταν πατούσα εγώ το μπουτόν, έδινε σήμα στην αστυνομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμα τί;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Οπτικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό ρωτά, διότι εν τοιαύτη περιπτώσει, το βίντεο τί χρειαζόταν; Αν ήταν απλώς ηχητικό το σήμα, πατάμε ένα κουμπί.....

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είχε ηχητικό σύστημα στο Ταχυδρομείου, απλώς όταν πατούσαμε το μπουτόν έδινε σήμα στην αστυνομία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σήμα ηχητικό ή εικόνα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν το έχω υπόψη μου κ. Πρόερδε.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Δεν ξέρουμε αν υπήρχε εικόνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε αυτό το βίντεο τί χρειαζόταν άμα δεν καταγράφονταν; Είναι εύλογη η απορία της συνηγόρου.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είχε βίντεο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε τί χρειαζόταν η κάμερα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Απλώς οι κάμερες αυτές κατέγραφαν όταν πήγαινε να διαρρήξει κάποιος τη νύχτα, χτυπούσε ένα σήμα για το οποίο δεν έχω ιδίαν αντίληψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ενεργοποιούσε συναγερμό;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ενεργοποιούσε στην ¶μεσο Δράση κάτι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κρατούσε εικόνα δηλαδή, ούτε βιντεοσκοπούσε. Για να καταλαβαίνουμε κι εμείς.

Ρ. ΚΑΡΑΠΛΙΑΝΗ: Επειδή κατατέθηκε από τον μάρτυρα κ. Πρόεδρε ότι υπήρχαν κάμερες και μου έκανε εντύπωση διότι στο Μικτό Ορκωτό, στην ίδια ερώτηση ο μάρτυρας απαντά «στο υποκατάστημα δεν υπάρχουν κάμερες›. Οπότε δε μπόρεσα να αντιληφθώ.

Κάτι τελευταίο: Θα ήθελα να μου επιβεβαιώσετε, εάν το επιβεβαιώνετε σήμερα, από την από 16/12/91, αυτή την πρώτη κατάθεσή σας που δώσατε τότε, η οποία αναφέρεται σε ερώτηση του προανακριτικού υπαλλήλου «μήπως αντιληφθήκατε και άλλους συνεργούς ή υποπτευθήκατε κάτι τέτοιο;› απαντάτε «όχι, δεν κατάλαβα τίποτα›. Και σε άλλο σημείο αναφέρετε πάλι για πέντε άτομα: «μαζί και οι πέντε έφυγαν› λέτε σε ένα άλλο χωρίο. Επιβεβαιώνετε ότι μιλάμε για πέντε δράστες;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ πέντε δράστες είδα.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Είπατε πριν ότι εσείς όταν μπροστά σας είδατε αυτόν τον θηριώδη άνθρωπο, που τον περιγράφετε εκ των υστέρων ως θηριώδη, τρομοκρατηθήκατε. Είναι ακριβές αυτό; Σας έλεγε «σηκώστε τα χέρια› και τα χέρια δεν σηκώνονταν. ¶ρα μπορούμε να περιγράψουμε έναν άνθρωπο σε πλήρη τρόμο, σε πλήρη σύγχυση εκείνη τη στιγμή; Μπορούμε να πούμε ότι ήσαστε σε αυτή την κατάσταση, όπου δεν είχατε μία αποτύπωση της πραγματικότητας που την καθόριζε ο φόβος και ο τρόμος που σας είχε εμπνεύσει αυτός με το που τον είδατε αιφνιδίως μπροστά σας με ένα πιστόλι; Είναι έτσι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Δίπλα σας ήταν ο υφιστάμενό σας, ο κ. Γεροδήμος. Ήταν στο δίπλα γραφείο από σας, δηλαδή μισό μέτρο απόσταση. Μπροστά στον κύριο Γεροδήμο υπήρχε κάποιος άλλος που τον απειλούσε ή όχι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, ήταν ο δεύτερος, αυτός που είπατε ότι χτυπούσε κι αυτός το πιστόλι πάνω στο τραπέζι.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Αυτόν δεν προλάβατε να τον δείτε παρόλο που ήταν δίπλα σας, ήσαστε μισό μέτρο...

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτός με απειλούσε από αριστερά, δεν τον έβλεπα εγώ.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Ναι, δεν απειλούσε εσάς, απειλούσε τον κ. Γεροδήμο.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτοί οι δύο με έσπρωξαν στην αποθήκη επάνω.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, εσείς εκείνη τη στιγμή, επιδίωξή σας είναι να αποτυπώσετε το πρόσωπο του ανθρώπου; Φαντάζομαι ότι το πρόσωπο του ανθρώπου που είναι μπροστά σας αποτυπώνεται ως πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων λόγω του φόβου, απ’ ότι πραγματικά είναι. Είναι ακριβές αυτό, αν το λέγαμε έτσι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Βεβαίως.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Τον τρίτο, αυτόν που λέτε ότι τον είδατε στην πόρτα, είπατε και προχθές, είπατε και στις προηγούμενες καταθέσεις σας, μια ματιά ρίξατε και σας έκαναν εντύπωση τα αποφασιστικά του μάτια;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Τίποτε άλλο;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής: Το αν αυτός ο άνθρωπος, ο δίπλα στην πόρτα, κρατούσε όπλο ή όχι δεν το είδατε, ούτε αυτόματο, ούτε περίστροφο.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Από αυτόν τον άνθρωπο, το μόνο που κρατήσατε είναι αυτό ή και άλλα χαρακτηριστικά τα οποία προστέθηκαν στη συνέχεια;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, δεν έβλεπα τίποτε άλλο.

Δ. ΖΩΤΟΣ: ¶λλο ρωτώ εγώ: Κρατήσατε τα αποφασιστικά του μάτια; Όχι τα μαλλιά του που είχαν προτιμήσει το θάνατο από την ατίμωση, που ήταν καράφλας;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αυτό είπα, ότι αυτός είχε στα πλαϊνά της κεφαλής του μαύρα μαλλιά.

Δ. ΖΩΤΟΣ: ¶ρα κι ένα δεύτερο χαρακτηριστικό, τα μαλλιά του. Κι ένα τρίτο, τον περιγράφετε κάπως μελαμψό.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μελαχρινός ήταν προς το μελαμψό.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Τίποτε άλλο από τη ληστεία δε μπορείτε να μας πείτε.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Την επόμενη μέρας περιγράφουν οι συνάδελφοί σας –και το είπατε κι εσείς- ότι πράγματι είχατε καταρρεύσει. Πήγατε από την άλλη μέρα στο νοσοκομείο ή αργότερα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Αργότερα. Διότι εγώ είχα βγάλει ένα δόντι και έπαιρνα AUGMENTIN σχεδόν ένα χρόνο κι αυτό με γλίτωσε, γιατί στο 401 που με χειρούργησαν, μου είπαν ότι έσκασε η χολή μου και δημιούργησε τη γάγγραινα αυτή, νεκρωτική οξεία γαγγραινώδη χολοκηστίδα.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Από το φόβο σας έγινε αυτό, έτσι δεν είναι; Φτάσατε σε τέτοιο σημείο τρόμου. Περιγράφει μάλιστα ο κ. Θωμαιόπουλος ότι είχατε και μία κατάσταση συνεχούς ουρίας.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι, η υγεία μου ήταν διαταραγμένη.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Εσείς αισθανθήκατε κάποια ευθύνη γι αυτή τη ληστεία; Ότι δεν πατήσατε το συναγερμό ας πούμε....

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι, δεν μπορούσα να τον πατήσω.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Λόγω του φόβου. Τότε γιατί λέτε ότι σας αποδόθηκαν ευθύνες; Τί ευθύνες σας αποδόθηκαν από την υπηρεσίας σας και σας έθεσαν σε αργία;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Δεν είχα πάει μια επιστολή ιδοχείρως.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Αυτή την επιστολή την περίφημη που λέγατε στην αρχή. Μόνο αυτό.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Μάλιστα.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Όταν άρχισαν οι συζητήσεις για τη ληστεία και η ΕΔΕ από τη μεριά του Ταχυδρομείου, των ΕΛΤΑ, υπήρχε η πεποίθηση σε όλους, στο Ταχυδρομείο και στα ανώτερα κλιμάκια του κ. Κουμιτζή, ότι εδώ χωρίς εσωτερική πληροφόρηση δεν θα γινόταν αυτό;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Βεβαίως.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Γιατί είχαν συμβεί και οι άλλες ληστείες στην Κρήτη και στη Δράμα κ.ο.κ. ¶ρα η πεποίθηση ήταν ότι χωρίς εσωτερική πληροφόρηση δεν θα γινόταν αυτό. Όταν λέτε εσείς ότι «εγώ έψαχνα πια τους ληστές και είχα προσωπικό στοίχημα›, δεν ψάχνατε βέβαια αυτούς που ήρθαν με τα πιστόλια εκεί, ψάχνατε ποιοι ήταν οι από μέσα συνεργοί που θα σας οδηγούσαν στους άλλους, είναι έτσι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όλα τα έψαχνα.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Όταν λέτε «όλα τα έψαχνα›, από πού ξεκίνησαν οι έρευνές σας; Από τους υπαλλήλους του Ταχυδρομείου.

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ήθελαν να με μεταθέσουν στην Καλλιθέα και δεν πρόλαβα...

Δ. ΖΩΤΟΣ: Οι υποψίες στρέφονται και οι έρευνες, οι δικές σας τουλάχιστον, ξεκινούν να εντοπίσουν συνεργούς των αυτουργών οι οποίοι κατά την πεποίθηση που τότε κυριαρχούσε, ήταν υπάλληλοι του Ταχυδρομείου. Πήγαν τελικώς και με τις δικές σας καταθέσεις, κάποιοι υπάλληλοι κατηγορούμενοι. Καταρχήν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Όχι.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Κινδύνευσαν να προφυλακιστούν; Παρακολουθούσατε τότε την υπόθεση, υπήρξε άποψη του ανακριτή ότι πρέπει να προφυλακιστούν διαφωνία του Εισαγγελέως;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Υπήρξε.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Θα μπορούσαν να είχαν προφυλακιστεί οι συνάδελφοί σας αυτοί. Όταν με βάση τη δική σας κατάθεση κάποιοι άνθρωποι κινδύνευσαν να προφυλακιστούν, συνάδελφοί σας, ποια ήταν τα αισθήματά σας; Είχατε την πεποίθηση ότι εσείς βοηθάτε τη δικαιοσύνη ή ότι μπορεί και να μην είναι αυτοί;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Εγώ είπα ακριβώς όσα είχαν διαδραματιστεί. Ακριβώς, ποιος μου είπε καλημέρα, ποιος μου είπε αντίο....

Δ. ΖΩΤΟΣ: Είμαστε στο ’92, δηλαδή κάποιους μήνες μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο κι όταν βλέπετε στην τηλεόραση τον Δαναλάτο. ¶ρα είμαστε κοντά στα γεγονότα, έχουμε μόλις 6 μήνες και έχετε λόγους, και όλοι μας, να θεωρούμε ότι επειδή ήσαστε ακριβώς κοντά στα γεγονότα του ’91, Δεκέμβριος έγινε η ληστεία, Ιούνιο του ’92 βλέπετε τον Δαναλάτο, ότι η μνήμη σας είναι ενεργός, παρόλο που δεν έχετε περιγράψει με επάρκεια την 16η, και λέτε ότι αυτός είναι.

Αυτό που μ’ ενδιαφέρει σ’ αυτό το σημείο είναι το εξής: Λέτε σε μία κατάθεσή σας –και αν χρειαστεί θα το αναγνώσουμε, αν πείτε «δεν το θυμάμαι›- ότι τα σχετικά με το σημάδι, ότι το έχει ο Δαναλάτος, σας το είπε ένας αστυνομικός που έκανε την προανάκριση, ο κ. Τσόπελας. Είναι έτσι;

Σ. ΓΡΙΒΑΣ: Ναι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή