Γαλλία: «Πράσινο» στο αμφιλεγόμενο ν/σ για την αγορά εργασίας

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 23:23
REUTERS/ERIC GAILLARD

Το νομοσχέδιο εκχωρεί ορισμένα νέα δικαιώματα σε εργαζόμενους και ανέργους. Στη φωτογραφία, μία γυναίκα δείχνει την κάρτα αναζήτησης εργασίας έξω από Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης (Pole Emploi), στη Νίκαια της Γαλλίας.

A- A A+

Ενέκρινε το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου για αλλαγές στην αγορά εργασίας, που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά απολύσεις εάν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη συμφωνία της διεύθυνσης της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της, καθιστά ευκολότερη την πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και την αυξομείωση του ωραρίου για τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Χθες Τρίτη σε δεκάδες αστικά κέντρα στη Γαλλία τα συνδικάτα διοργάνωσαν ογκώδεις πορείες κατά του περιεχομένου του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο εκχωρεί επίσης ορισμένα νέα δικαιώματα σε εργαζόμενους και ανέργους

Η ομοσπονδία των εργοδοτών χαιρέτισε την «ελαστικοποίηση και τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας» στη γαλλική αγορά εργασίας.

Στον αντίποδα, το αριστερό συνδικάτο CGT επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο «καταστρέφονται εργασιακά δικαιώματα», και προλειαίνεται το έδαφος για μαζικές απολύσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή