Βρετανία: «Παράθυρο» για αμεσότερη εμπλοκή στη Συρία από τον Χέιγκ

Αύξηση της βοήθειας στους σύρους αντάρτες ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 15:24
REUTERS/POOL

«Δεν πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο, εάν πρόκειται για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, αναφερόμενος στην αύξηση της βοήθειας προς τους ένοπλους της συριακής αντιπολίτευσης.

A- A A+

Την αύξηση της βοήθειας προς τους ένοπλους της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, αφήνοντας εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο αμεσότερης εμπλοκής της Δύσης στο συριακό εμφύλιο.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας τόνισε συγκεκριμένα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στους σύρους αντάρτες τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ σημείωσε ότι Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμες «να λάβουν περαιτέρω μέτρα εάν δεν υπάρξει τελικώς πολιτική λύση στην εσωτερική διαμάχη στη Συρία».

«Δεν πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο, εάν πρόκειται για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών», σημείωσε ο κ. Χέιγκ, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσε να σημειώσει  ότι κανένα δυτικό έθνος ή κυβέρνηση δεν συνηγορεί υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία,  ωστόσο οι διεθνείς προσπάθειες για επίλυση της κρίσης έως τώρα «έχουν αποτύχει παταγωδώς».

«Η συζήτηση αφορά αποκλειστικά το βαθμό αρωγής η οποία μπορεί και θα έπρεπε να προσφερθεί στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.

Πακέτο βοήθειας 15 εκ. ευρώ

Ο κ. Χέιγκ έκανε λόγο για «επιτακτική ανάγκη» βοήθειας προς τους Σύρους σε ανθρωπιστικό επίπεδο, καθώς και για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ανακοίνωσε επίσης πακέτο 15 εκατομμυρίων ευρώ σε επίπεδο εφοδιασμού και υλικού για ανθρωπιστικές ανάγκες στις περιοχές υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

Εκτός των τεθωρακισμένων οχημάτων, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παραδώσει στους αντάρτες και εξοπλισμό ατομικής θωράκισης, ωστόσο δεν θα σπάσει το εμπάργκο στην παροχή «φονικού οπλισμού».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών έκανε τέλος λόγο για «υποστήριξη των μετριοπαθών ομάδων» εντός της συριακής αντιπολίτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή